ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Трамп мења курс у вези Косова!?

VELIKI PREOKRET: Tramp menja kurs u vezi Kosova!?

2 februara 2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu, u kome je, između ostalog, zatražio podršku za pronalaženje trajnog i održivog rešenja za KiM i pozvao ga da poseti Srbiju.

Upozorio je da takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji nego i ugrožavaju život Srba na KiM, ali i istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom čim ti nameti budu ukinuti.Šef države je pismo uputio u jeku razgovora koji se vode u Prištini o ukidanju taksa. Nije slučajan ni tajming, zbog inaćenja Ramuša Haradinaja Tramp je izuzetno ljut na vlasti u Prištini. Beograd je, od kada su takse uvedene, ostao pri stavu da nema nastavka dijaloga u Briselu.

– Dozvolite mi da vam zahvalim na podršci koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, a posebno na podršci našim naporima za očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Vašim ljubaznim pismom od 14. decembra još jednom ste istakli spremnost SAD da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine da bi se našlo rešenje za vekovni problem Kosova i Metohije. Verujte, poštovani predsedniče, da nikom nije više stalo do rešenja do mojoj zemlji jer je problem Kosova i Metohije teško breme, pre svega, za Srbiju i srpski narod. Posvećeni smo dijalogu i pristupamo mu hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih nas na zapadnom Balkanu. Ispunili smo i sve naše obaveze iz Briselskog sporazuma – naveo je predsednik.

Težak problem

Vučić je ukazao i na to da je Beogradu u ovoj situaciji potrebna pomoć.

– Međutim, Srbija ne može da reši taj težak problem sama. Bez obzira na našu volju i veru, takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga. One ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji nego i ugrožavaju život Srba na KiM, čija prava moramo da branimo i štitimo. Istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu meru, spremni smo da nastavimo dijalog u potrazi za trajnim i održivim rešenjem – napomenio je Vučić.

Pisma

Pre toga, predsednik SAD je uputio pisma predsednicima Srbije i tzv. države Kosova Hašimu Tačiju u kojem je pozvao na postizanje sporazuma dve strane jer je sad jedinstvena prilika za to. Izvori „Blica“ iz diplomatskih krugova u Vašingtonu ocenili su da su tada na Trampa uticaj verovatno izvršili savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i državni sekretar Majkl Pompeo, koji su u prethodnim mesecima bili posvećeni ovom pitanju, te da je to bio pokušaj Amerike da vrati uticaj na Balkan.

Briselski dijalog

Takvog je mišljenja i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, koji kaže da se na taj način Amerika polako uvodi u pregovarački proces.

– Ovo je zanimljiv razvoj događaja jer se Amerika uvodi u pregovarački proces, samim tim jer su obe strane to prihvatile. Postavlja se pitanje da li ostaje briselski format, koji se pokazao kao sporovozan i razvučen kao glista, ili će se ići prečicom, kako to Amerikanci obično rade. Amerika ima načina da nađe prečicu. Zanimljivo će biti videti da li je sve igra SAD pred odigravanje Rambujea 2, što onda povlači i ulazak Rusije u pregovore. Rešavanje pitanja Beograda i Prištine SAD bi uknjižile kao veliki plus, ali i Moskva – kaže Popov.

Međutim, Boban Stojanović s Fakulteta političkih nauka je skroz drugačijeg mišljenja.

– Mislim da Srbija ne želi da SAD zaista uđu u pregovore. Zašto biste želeli da na scenu uđe neko ko je među prvima priznao nezavisnost Kosova i koji to sve vreme zdušno podržava? – kaže Stojanović.

Ipak, ako uđe SAD, očekivana je i određena uloga Rusije.

Karter poslednji predsednik SAD koji je posetio Srbiju

Poslednji predsednik SAD koji je bio u Srbiji još 1980. godine je Džimi Karter. Pre njega u jugoslovenskoj prestonici bili su Ričard Nikson 1970. i Džerald Ford 1975. godine. Nikson je sa suprugom 30. septembra 1970. došao u trodnevnu posetu Jugoslaviji. Prva stanica bio mu je Beograd, gde je sa Titom razgovarao u Belom dvoru i SIV-u, uživao u kulturno-zabavnom programu koji su izveli članovi KUD-ova „Ivo Lola Ribar“ i „Kolo“. Zasadio je i drvo u Parku mira. U prethodne dve decenije ostale države regiona su, sa druge strane, posećivali Bil Klinton i Džordž Buš, dok je Barak Obama izbegavao ovaj deo Evrope. Ostaje da se vidi da li će Donald Tramp prihvatiti poziv, a sve su glasnije najave da bi mogao tokom 2019. godine doći u Srbiju

(Blic)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  "– Dozvolite mi da vam zahvalim na podršci koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu"___________Hahahaah. Pa ti MORAS u EU, zato sto te Amerika tera.

 2. Kulak says:

  Američka duboka država na strani je šiptarije pa trenutno nije previše ni bitno šta kaže i šta misli Trump. Iako, poznata je i ona da Amerika nikome nije ni večni prijatelj ni večni neprijatelj.

 3. padre says:

  Ja ipak mislim, da je on to malo pomešaosa Baltikom!

 4. deda mraz says:

  Ovi nasi komunisticki paraziti mi se vise gade a da bi im se osvetili trebamo siptarima dati najveci ustaski grad u Srbiji tj. Beograd pa neka zajedno uzivaju.Vise je toliko providno da je komunisticki sljam definitivno jeftino prodao Kosovo.

 5. deda mraz says:

  Zovu ovoga debila da bi se nasi kameleoni sakrili iza njega jer im je isto tako njihov sepavi vodja radio.

 6. Pravnik says:

  Po čemu se to iz objavljenog članka Blica može zaključiti da Tramp menja kurs u vezi Kosova? Članak je samo ponavljanje onog što su režimski mediji već objavili - poslato pismo Aleksandra Vučića Trampu. Šta ga je molio? Molio ga je da utiče na vlasti u Prištini da ukine taksu na robu iz Srbije, ali ni reči o vojsci Kosova, čije je formiranje najavio sam Vučić još za 28. novembar prošle godine, dok Rezoluciju 1244 SB OUN nije pomenuo, niti Ustav sopstvene države kojima je regulisan status AP KiM kao sastavnog dela Republike Srbije. Vučiću će dolazak Trampa poslužiti samo kao pokriće za nameru u kojoj ga niko ne može sprečiti, a koju i ne krije "da se razgraniči sa delom sopstvene teritorije". Čemu mu je poslužio dolazak Vladimira Putina Srbiji? Nameri da i on podrži njegov plan, ali ga je Putin oladio pitanjem: "Gde ti je srpska policija i vojska na Kosovu, po Rezoluciji 1244"? Stav SAD izneo je juče ambasador Kajl Skot :” Granice između Srbije i Kosova, koje su za SAD dve suverene države, moraju biti jasne i trebalo bi da budu deo sveobuhvatnog sporazuma do kojeg treba da dođu Beograd i Priština”. Šta ovde nije jasno? Skoro identičan tekst objavljuje danas i Informer, koji je među prvima, od mnogih režimskih medija, već objavio ovakav tekst.

 7. Rusofil says:

  PAMETNI SE OBRATIO NA POGRESNU ADRESU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *