ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ! Турци траже трајно примирје у Идлибу: РУСИ СУ НАС СРАВНИЛИ (ВИДЕО)

VELIKI PREOKRET! Turci traže trajno primirje u Idlibu: RUSI SU NAS SRAVNILI (VIDEO)

14 marta 2020

Turski ministar odbrane Hulusi Akar dao je u petak izjavu u Ankari o zaključenju pregovora o prekidu vatre s Rusijom. Razgovori koji su održani u Turskoj usledili su nakon što je 5. marta u Moskvi postignut sporazum između Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

Na kraju nedelje pregovora Akar je rekao da su potpisani ključni dokumenti koji se odnose na primirje.„Prva primena (prekida vatre) biće viđena na magistralnom putu M4 petnaestog dana ovog meseca u zajedničkoj patroli. Tada će se uspostaviti centri za koordinaciju pridruživanja i aktivnosti će se upravljati zajedno s tim centrima. Naši zahtevi i zahtevi po ovom pitanju mnogo su puta jasno izneti od strane našeg predsednika. Naša želja tamo, naš glavni cilj, je da ovaj prekid vatre bude trajan što pre“, rekao je ministar.

Iako se kaže da se primirje održava, predsednik Erdogan je zapretio daljim vojnim akcijama ukoliko bude prekršen.

Napetosti su velike između dveju zemalja nakon ubistva 33 turska vojnika krajem prošlog meseca vazdušnim napadom.

(Pravda)

KOMENTARI5 komentara

 1. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

  Ruje su vas malo opeglali peglom za barbike, a ako se budete i dalje qurčili ima da radi neka daleko moćnija pegla! Ili ima da vam posade pečurku pa vi onda gledajte šta ćete da radite...

 2. M says:

  Ne razumijem naslov-zaključak!Jer su Turci u Siriji,i to u dobrom dijelu svojih želja,a ovim sporazumom su i zamrznuli i legalizirali to stanje,pače ga i zaštitili od vatrenih udara protivnika!Također je i USA u Siriji,i to na naftnim crpilištima,a njih se još nitko ne usudi ni napasti,čak ni indirektno(raznim paravojnim formacijama),a kamo li direktno!Drugim riječima,ako Sirija želi cjelovitost,imati će na tom putu još puno problema,a koje će teško riješiti mirnim putem,a bogme teško i oružanim putem!

  • Slobodanka says:

   Manje je verovatno da će uspeti ovo primirje. Ono će trajati neko vreme, ali najverovatnije će ponovo uslediti nova ofanziva snaga SAA koju će podržavati Rusija. Evo sada Turska treba da obezbedi prohodnost puta M4 za prolazak zajedničko tursko-ruske vojne patrole. Konkretno Turci treba buldožerima da sklone barikade koje su na taj put postavili pripadnici Sirijskog nacionalnog fronta, tj. Sirijske slobodne armije. Već su izveli i decu na te barikade sa ciljem da ne dozvole svojim Turcima da barikade uklone. Ispada da Turci svojim rukama treba da udave pripadnike terorističke grupe koju su dugo vremena podržavali i koja im sad pravi smetnje, a to baš nije zgodno.

 3. Slobodanka says:

  Opet je tursko lukavostvo u pitanju. Ako bi uspelo ovo najnovije primirje u Idlibu na kom se tek radi Turska bi sačuvala pripadnike terorističkih grupa koje ona podržava u Idlibu, a to su: Sirijski nacionalni front (teroristička grupa srodna sa Sirijskom Slobodnom armijom) i HTŠ (Hajat Tahrir al Šam, grupa nastala presvlačenjem Džebhat an Nusra - sirijska al Kaida). Sačuvati njih to je za Tursku kapital za svrgavanje Asada u posleratnoj Siriji. Sada se turski ministar odbrane zaklinje u novo primirje, ali ne treba zaboraviti da su pre mesec-dva tvrdili kako Rusija i Sirija krše dogovor iz Sočija iz septembra 2018, a da ih se Turska jedino drži. To su tvrdili bez obzira što Turska u roku dužem od godinu dana nije ispunila svoje obaveze po tom sporazumu : da razvrsta terorističke grupe u Idlibskoj zoni i da bude povučeno teško naoružanje u ivičnom pojasu Idlibske deeskalacione zone. Terorističke grupe su nastavile nesmetano svoje aktivnosti i naravno da su Sirija i Rusija preduzele vojne mere. Novi problem za Tursku je sličan prethodnom. Ako sada ne naprave bezbednosni koridor duž trase puta M4 (Latakija-Sarakib), Rusija i Sirija će sa punim pravom smatrati da je propao i novi dogovor i za neko vreme preduzeće ponovo vojne mere. Za Tursku bi to bio gubitak jer na taj način sve više nestaju teroristi koje oni podržavaju i smanjuje se njihov zli i naopaki uticaj na budućnost Sirije.

  • Slobodanka says:

   ... tursko LUKAVSTVO ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *