ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ У ДОЊЕЦКУ: Шта то раде проруске власти?

VELIKI PREOKRET U DONJECKU: Šta to rade proruske vlasti?

11 oktobra 2018

Izbori su zakazani u narodnim republikama Donbasa. Ali činjenice koje se odnose na njihovo sprovođenje i ishod su nejasne.

Čak i krajem avgusta ove godine, održavanje izbora šefova i zamenika narodnih republika u Donbasu se dovodilo u pitanje. Brojni članci i intervjui u ruskim medijima su dosledno argumentovali potrebu za izborima, piše fortruss.

Postoje dva razloga za to: 1) da se poveća nivo demokratije u republikama Donbasa i 2) da se poveća legitimitet DNR i LNR u međunarodnoj areni.Kao što je u više navrata istaknuto, izborni proces a priori povećava prepoznatljivost i de fakto legitimitet narodnih republika u Donbasu. Oni koji se protive izborima zapravo su sve snažnije birokratske i političke “elite“ DNR-a i LNR-a, koje nisu zainteresovane za stabilnost društva.

Kao rezultat toga, najniža uobičajena manifestacija ponašanja je, kako se čini, pobedila. U avgustu su poslanici Narodnih Sovjeta DNR-a i LNR-a skoro istovremeno usvojili rezoluciju o proišrenju nadležnosti šefova republika i korpusa zamenika.

Ova odluka je bila trijumf establišmenta. Iako su određene osnove prilično objektivne, ova odluka je takođe imala veoma negativnu stranu.

Vrhovna Rada u Kijevu će, u oktobru ove godine, glasati o proširenju zakona o posebnom statusu “pojedinačnih okruga Donjeck i Lugansk regiona“ (ORDLO) – tako da se u ukrajinskoj zvaničnoj dokumentaciji DNR i LNR označavaju kauzistički u činjenici da oni optužuju Donjeck i Lugansk (i Moskvu koja ih podržava) za prekidanje Minskih sporazuma.

Istovremeno, uzimaju se u obzir brojne činjenice o prekidu Minskih sporazuma i njihovo demonstrativno nepriznavanje od strane Kijeva (ni jedna tačka “Minska“ nije sprovedena od strane Ukrajine).

Prema rečima opreznih političara (i birokrata koji su zainteresovani za očuvanje moći i ekonomskog statusa kvo) u DNR-LNR, održavanje izbora će Kijevu omogućiti da dobije željeni razlog za optužbe Donbasa za propast “Minska.“ Zato je bolje odložiti njihovo organizovanje. Ali ta odluka je preinačena 31. avgusta.

Ubistvo Aleksandra Zaharčenka, popularnog i harizmatičnog političara učinilo je da izgleda da izbori nemaju alternativu.

Prvi paradoks; veliki broj stručnjaka i političara u Donjecku, koji su zagovarali održavanje izbora, sada im se protive. Razlog za to je bila potpuno nezdrava situacija koja se pojavila u DNR: ukidanje učešća na izborima svim pravim kandidatima za vlast i popularnim političarima (ostavimo po strani sada pitanje njihovog profesionalizma).

Danas je najverovatniji dobitnik izbora u DNR de fakto šef republike Denis Pušilin.

U ruskim medijima, Pušilina su nazvali “Konstruktor br. 2.“ Izbor njega neće biti samo najnepovoljnija odluka, već i konačna pobeda tandema birokratije i oligarhijskih krugova povezanih sa Ukrajinom. Oblik ukrajinizacije DNR-a iznutra.

Ovo su ozbiljne optužbe i po prvi put ih izražavamo pred stranom publikom. To je paradoks, ali sada pristalice ovog mišljenja dele nadu da će doći do glasanja u Vrhovnoj Radi Ukrajine.

Proširenje zakona o statusu ORDLO-a će dati neke šanse za poništavanje izbora u DNR i LNR i za sprečavanje šitćenika ukrajinskog oligarha br. 1 Rinata Ahmetova za dolazak na vlast, za kog mnogi (ako ne i svi) u Donjecku smatraju da je Pušilin.

Drugi paradoks – siromašniji i manje uspešan Lugansk, koji je bio “u senci“ bogate i uspešne DNR, pokazuje daleko veću marginu sigurnosti i lojalnosti prema pravilima “Ruskog proleća.“ Nastavićemo da pratimo sudbinu izbora.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

 1. Deda Micko says:

  Putin je smenio sve Ruse koji su hteli da se bore za nezavisnost unutar Ukrajine. Sve dok je on na vlasti, Ruse ce ukrajinski nacisti ubijati kao macice. Ukrajina je najveca lekcija i najbolji primer ko je u stvari Putin, jedan pandurski prevarant ukljucen u strujno kolo cionizma, isto ono kolo koje je ubilo ruskog cara i desetine miliona nevinih Rusa u jevrejskoj revoluciji.

  • Milica says:

   Prevarant se našao da komentariše. Otkud ti znaš i to pouzdano šta se dešava u Donbasu. Gledamo već pune 4 godine bezmalo 5 godina kako nastoje da celu Ukrajinu uvuku u sukob sa Rusijom, žele da naprave veći sukob medju dva najmnogobrojnija slovenska naroda u Evropi da se biju izmedju sebe kao najgora stoka. A ti podlo i priglupo navijaš da toga baš bude. Tako slično razmišlja i najveća gnjida i hulja M. Sakašvili.

 2. Milica says:

  Tekst za nas napisao je Joaquin Flores. Ko je on? Da li treba njegov izbor vesti da nam bude vodilja? Pomenuti ruski medij je noviji i taj izveštač nije naročito poznat. ... Zaharčenko je nedavno ubijen i sada da li neko nastoji da još više poveća nesigurnost i nepoverenje u Donbasu. Nekako cela vest "miriše" slično kao spletke i laž.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *