ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ У СИРИЈИ! Ко се спрема да замени Асада

VELIKI PREOKRET U SIRIJI! Ko se sprema da zameni Asada

2 maja 2021

Predsednički izbori u Siriji su za mesec dana i kampanja je u punom jeku. Četiri političara su podnela prijave, među kojima je i prvi put u istoriji republike – žena. Aktuelni šef države Bašar Asad je poslednji podneo kandidaturu. Zapad je to nazvao farsom i odbio da prizna rezultate izbora. Međutim, to nije glavni problem predstojećeg glasanja.Konkurenti Asada

Musliman, stariji od 40 godina, sirijski državljanin, koji živi u Siriji poslednjih deset godina i ima podršku članova parlamenta – uslovi su za kandidaturu na mesto predsednika. Zahvaljujući izmeni Ustava iz 2012. godine nije potrebno da kandidat bude član vladajuće partije „Baas“. Na vlasti su i druge političke snage Sirije.

Kandidat Socijalističke juniorske partije je Abdulah Salum. On ima iskustva u politici, jer je bio ministar Narodnog veća i član parlamenta.

Biznismen iz Damaska Muhamed Firas Jasin Radžuh o svojim ambicijama da postane predsednik saopštio je još tokom prošle kampanje, 2014. godine. Međutim, njegova kandidatura tada nije odobrena.

Pretendent na pobedu je i Faten Ali Nahar, prva žena, koja je odlučila da učestvuje na izborima. Ima 50 godina i rođena je u Damasku. To je sve što je o njoj poznato.

Dugotrajna reforma

Bašar Asad nije žurio sa kandidaturom, iako ne bi naišao na tehničke probleme. Većina u parlamentu pripada njegovoj partiji „Baas“.

On je na čelu države od 2000. godine. Ipak, prema trenutnom ustavu se smatra, da se sada završava samo njegov prvi predsednički mandat i da ima pravo da se kandiduje na još sedam godina.

Protivnici režima ukazuju da izbori nemaju smisla do usvajanja novog Ustava. Zapad ima isto mišljenje i pozivaju se na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2054, kojom se izbori povezuju sa reformom osnovnog zakona.

Šest godina se radi na Ustavu, ali se vlast i opozicija nikako ne mogu dogovoriti. Protivnici Asada insistiraju na njegovoj ostavci, dok su pristalice predsednika uverene da je upravo on spasio zemlju od propasti. Da se tokom sukoba sa DAEŠ-om (Islamskom državom) i opozicionim grupama Asad nije obratio Rusiji za pomoć, Sirija više ne bi postojala.

Ustavni komitet Sirije je održao pet zasedanja, ali nisu započeli raspravu o projektu.

Farsa ili kompromis

Većina sirijskih teritorija su, posle povratka pod kontrolu Damaska, morale da odluče kako da normalizuju život i izbeglice vrate u domovinu. Prošle godine, uprkos protestima opozicije, organizovani su parlamentarni izbori – Asad je verovao da će to ubrzati reforme u ratom razorenim provincijama. Stranka „Baas“ izgubila je nekoliko skupštinskih mandata, ali je zadržala većinu.

Neke opozicione grupe su prepoznale neizbežnost predsedničkih izbora. Međutim, kritika vlasti nije jenjavala.

Protivnici Asada su zabrinuti da li će moći šest miliona izbeglica da glasa. Postoji još jedan problem, a to je kako se nalaziti na teritorijama koje kontroliše Turska ili Kurdi.

Zapadne države su nazvale predizbornu kampanju farsom i upozorile da ne priznaju rezultate izbora. Rusija poziva vlast i opoziciju na kompromis.

Prinudni dijalog

„Ustavni komitet je element političke nagodbe i ne može da zameni osnovni zakon. Rasprave o reformi se nastavljaju, ali država sada mora normalno da funkcioniše“, objašnjava za Sputnjik koordinator za bliskoistočne programe Ruskog saveta za međunarodne poslove Ruslan Mamedov.

Politikolog ne sumnja da će Asad ponovo biti izabran. Iako Zapad to ne priznaje, strani učesnici sirijskog poravnanja imaće posla sa tim.

„Sudbina izbeglica zavisi od situacije u zemlji. Većina se nalazi u Evropi. To i utiče na sigurnost evropskih granica. Za sada samo Asad vodi zemlju napred i Brisel sa tim mora da računa. Ako bude ponovo izabran, onda će i susedne zemlje početi da uspostavljaju dijalog sa Damaskom“, tvrdi Mamedov.

Po njegovom mišljenju, povratak Sirije u Ligu arapskih zemalja je dobar kompromis.

„Kroz ovu regionalnu organizaciju, Saudijska Arabija, Katar i drugi protivnici Asada mogli bi pronaći tačke saradnje. Ovo bi stabilizovalo unutrašnje političke procese ne samo u Siriji, već i na celom Bliskom Istoku“, smatra Mamedov.

On priznaje da normalizacija odnosa nekih bliskoistočnih država sa Asadom direktno zavisi od pozicije Sjedinjenih Američkih Država. Džo Bajden za sada nastavlja politiku Donalda Trampa i vrši maksimalni ekonomski pritisak.

Formalno oponiranje

Ekspert sirijskog programa „Middle East Institute“ u Vašingtonu Anton Mardasov navodi da su izbori u Siriji neophodni za održavanje pravnog statusa državnih institucija. U suprotnom, legitimitet samog Asada biće doveden u pitanje.

Ipak, Mardasov sumnja da će predsednička kampanja biti konkurentna. Ekspert podseća na prošlogodišnje parlamentarne i lokalne izbore: „Čak i u ustavnom komitetu se mnogi protivnici režima samo formalno ograđuju od njega. U stvari, to je deo sistema. Oni sada imaju sedište u Damasku“.

Naravno, SAD i Evropa ne priznaju rezultate izbora. Međutim, napredak je moguć, ako i vlast i opozicija dozvole formiranje prelazne vlade.

„Ustavni komitet se trudi da zameni takvu vladu, ali neće uspeti“, pojašnjava Mardasov.

Politikolog ključni problem vidi u činjenici da prava opozicija nema iste uslove sa zvaničnim Damaskom. To zateže pregovarački proces i ometa ukupnu stabilizaciju.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Izbori su danas svuda na Svetu uvedeni po američkim metodama i potpuno su nepotrebni. Ne znam ni zašto države troše pare na izbore. Bez veze. Najnoviji primer takvih izbora je Amerika. Cela Amerika preplavljena sa Tramp bilbordima a Bajden izabran. Tramp bilbordi su i dan danas svuda po Americi. Vidiš jedan bilbord sa crncem ili crnkinjom, drugi sa Trampom i nema više nikakvih drugih bilborda. Kolikogod je Tramp popularan i uspešan sa tim bilbordima, toliko su i crnci popularni. To samo reklama. Bajdena niko živi u Americi ne voli niti je glasao za njega, ali to i nema nikakve važnosti. Kapital i interesi biraju precednika a njih baš briga za narod, pogotovo za crnce u Americi. Danas su izbori kao nekad za Tita. Napišu ti glasački listić, skinu te golog i puste te u šator da ubaciš listić. Ako ga ne ubaciš, streljaju te a ako si žensko, malo te miluju usput. Ja bih bio i danas član komisije samo da nisam ostario pa više nemam onu propagandnu snagu kao nekad. Danas ne streljaju, ne treba ni da uđeš u šator, samo im treba ime i oni sve ostalo obave u tvoje ime. Izbori su najveći idiotluk danas. U celom Svetu. Svaka država je od sveg srca uvela američki stil postavljanja precednika jer je kao i sve iz amerike, NAJ! NAJPOKVERINIJI METOD KOJI JE ČOVEK MOGAO DA OSMISLI! Onako demokratski pa na ćoše. KADA TO ZNATE, ONDA VAM SVEJEDNO JEL VUČIĆ PRECEDNIK ILI Obradović I Vukadinović, JELI Putin PRECEDNIK ILI Nevoljni, Bajden ili Tramp. Mošte slobodno postaviti i Ristu, ništa ne menja. Precednici imaju svoje komandante koji strpljivo pišu jednostavne govore, jer su svi precednici duduci i kada ih iznenadiš nespremne sa nekim pitanjem bez veze, udari im pena na usta i oma oće das tuku. Znaju lepo i umiveno da odgovore samo na pripremljena pitanja sa pripremljenim odgovorima. Bajden ne zna čak ni da pročita, a Putin oma skoči i zakaže džudo seansu svakom novinaru koji ga iznenadi sa zabranjenim pitanjem. I Rista zna da čita, ali nisam precednik jer sam inadžija i samo bih se svađo sa narodom i tuko bre svakog ko me pljune. Bajden i putin ne tuku nikoga javno. Znači, biti precednik danas ne znači ništa. Danas je svaki precednik kondom kapitala. U Srbijama sveta, kapital čak ne stavlja ni kondome, nego nako prirodno, na golo. Vučić će na kraju dobiti sifilis. On to bukvalno na golo sa celim narodom. Koji be crni izbori?

    • doktrina soka says:

      ONDDA JE SVE JEDNO DA LI VUCCIC ILI JEREMIC,ZATO NE TREBA TROSITI PARE, NEKA VUCIC OSTANE DOZIVOTNO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *