ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ У ВЕНЕЦУЕЛИ: Још једна велика сила долази у Венецуелу! СТАЈУ НА СТРАНУ МАДУРА И РУСИЈЕ

VELIKI PREOKRET U VENECUELI: Još jedna velika sila dolazi u Venecuelu! STAJU NA STRANU MADURA I RUSIJE

5 februara 2019

Kina neće odustati od venecuelskog predsednika Nikolasa Madura u skorije vrijeme, čak i kada međunarodna omča “delegitimizacije”, koju predvode Sjedinjene Države, bude visila oko socijalističkog moćnika, prema vladinim izjavama objavljenim u petak.

Peking je potvrdio da održava “normalne odnose između država”, a saradnja između dve strana “ne bi trebalo da bude narušena bez obzira na to kako se situacija razvija”, navodi se u saopštenju za štampu kineskog ministarstva spoljnih poslova. Ili, bolje rečeno: sa milijardama dolara u kreditnoj liniji, “nemešanje” jednostavno nije opcija za Kinu.“Kina je održala blisku komunikaciju sa svim stranama na različite načine”, rekao je glasnogovornik ministarstva u odgovoru na pitanje da li je Kina kontaktirala s vođom Narodne skupštine Huanom Gvaidom. “Spremni smo da sarađujemo sa svim stranama na promovisanju mirovnih pregovora i stvaranju povoljnih uslova za pravilno rešavanje venecuelanskih pitanja”, dodaje se u ministarstvu.

Međutim javlja se, ne tako mali problem Kine koja je pozajmila Karakasu preko 50 milijardi dolara u okviru programa sporazuma o nafti na zajam u poslednjoj deceniji . To samo naglašava koliko brzo bi pritisak Bele kuće za promenom režima mogao ponovo dovesti Vašington u direktni sukob s Kinom i Rusijom. Ukupno, Venecuela duguje “više od 120 milijardi dolara samo Kini i Rusiji”, saopštio je FOKS ove nedelje.

U novom izveštaju Wall Street Journal-a opisano je šta je na kocki, kao i koliki su troškovi Pekinga:

Kada je Kina sklopila prvi u nizu ugovor o nafti na zajam sa Venecuelom u 2007. godini, izgledalo je kao savršen spoj. Venecuela je imala najveće svetske rezerve nafte; Kina je bila spremna da postane najveći potrošač energije.

Dvanaest godina i više od 50 milijardi dolara zajmova kasnije, politička kriza u Venecueli je pretnja za isplatu Kine i povlači Peking u zamku, jer podržava venecuelanskog lidera koji je SAD nameravao da obori. To je konflikt sa Vašingtonom koji Pekingu nije neophodan, usred napora da se reši trgovinski spor koji vaga ka kineskoj ekonomiji.

A šta je ostalo od tog kredita koji bi potencijalno mogao da nestane sa udarcem anti-Madurovog puča?

Prema procenama kineskog ministarstva trgovine, Venecuela još uvek duguje oko 20 milijardi dolara, izveštava WSJ.

I Kina i Rusija i dalje ostaju najveći snabdevači oružja u Latinskoj Americi, a Peking je imao dodatnih 3.2 dolara u direktnim investicijama u Venecueli u 2017., da ne spominjemo najmanje tri zajednička ulaganja između kineske korporacije National Petroleum i venecuelanske kompanije, sada pod američkim sankcijama , Petroleos de Venezuela SA ili PdVSA.

Iako su venecuelanske otplate Kini navodno počele da usporavaju od 2015. godine, sadašnji politički nemiri i napori Vašingtona za promenu režima mogli bi biti poražavajući za kineske investicije:

Kineske investicije sada su u opasnosti pod upravom Madura, a Peking takođe primećuje da bi Gvaidova Administracija, koju podržavaju SAD, mogla odbiti da isplaćuje neisplaćene dugove.

Kinesko ministarstvo trgovine iznelo je u utorak zabrinutost. “Ako opoziciona stranka u budućnosti bude imala vlast, nova venecuelanska vlada bi mogla da koristi” zaštitu nacionalnih interesa “kao razlog da ponovo pregovara o ugovornim uslovima sa Kinom, pa čak i da odbije da vrati preostale dugove”, saopštilo je ministarstvo u svom najnovijem izveštaju o upravljanju investicijama u Venecueli.

S obzirom na to da je Peking svestan ishoda svake venecuelanske promene vlasti, i s obzirom na to da je i dalje glavni snabdevač oružja Madurovog režima, ne može se reći koja je vrsta tajne saradnje između vojski ili planova za vanredne situacije sada na snazi.

Slično kineskoj mirnoj vojnoj podršci Sirijskom Asadu, tokom proteklih godina međunarodnog rata u Levantu, koji je sve više javan, Kina bi mogla da se pripremi da podrži Madura direktnije.

„Rusija i Kina koriste Venecuelu kao posredni sukob da bi izazvale SAD. To je više od ekonomske podrške. Rusija i Kina su iskoristile svoju ekonomsku podršku za uspostavljanje vojno-industrijskog prisustva u Venecueli “, rekao je ove sedmice za Fox News Džozef Humire, izvršni direktor Centra za bezbedno društvo.

Za početak, Kina ima objekat za satelitsko praćenje u vazduhoplovnoj bazi Capitan Manuel Rios u Guariku, dok Rusija ima sajber pristup mornaričkoj bazi Antonio Diaz “Bandi” u La Orcilji, ostrvu severno od Karakasa.

„Ovo povećava prostor i sajber sposobnosti prostora koje Madurov režim nema“, naglasio je Humire. „Za Rusiju i Kinu pritisak na SAD preko Venecuele doprinosi njihovim regionalnim ambicijama u Ukrajini i Istočnoj / Centralnoj Evropi (za Rusiju) i Tajvanu i Južnokineskom moru (za Kinu).” – FOX News.

Sve ovo sugeriše na ono što neki analitičari nazivaju “novim hladnim ratom”, gde bi druga Kubanska kriza u američkom dvorištu mogla biti iza ugla.

Ovo je još verovatnije s obzirom na to da Trampova Bela kuća možda nije precizno procenjivala odlučnost Kine i Rusije da se drži Madura i njegove, još uvek, lojalne vojske. Ipak, za razliku od Sirije, gde je ruska intervencija na poziv Damaska 2015. godine osujetila napor SAD-Gulf-NATO za promenu režima, Vašington ima jasnu računicu koja ide u njegovu korist u slučaju Venecuele.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI21 komentara

 1. A akoM says:

  Rusija i Kina ne mogu ni zajedno uspješno protiv USA na Američkim kontinentima-dvorištu!Ali se mogu uspješno revanširati asimetrično u Euro-Aziji,a vjerovatno i u Africi!

  • Roy says:

   Koja Kina? To su ljigavci dvolicni i podmukli. Nece oni ni prstom mrdnuti ako Amerika izvrsi napad na Venecuelu. Tako su Sudan pustili niz vodu. Amerika ce im isplatiti duplo to sto su ulozili u Venecuelu i osim kritika nece vise biti nista.

   • Velika Metla says:

    Roj,dok god štamparija zelembaća radi 24/7 mogu sve i svakome da isplate,potpuno nebitno o kojoj se količini novca radi! Jedini problem im je vreme potrebno za štampanje!

   • MILIJASUZOVIĆ says:

    TO JE TVOJA ŽELJA,I MISLIŠ DA JE TO STVARNOST. A STVARNOST JE POTPUNO NOVA,AMERIKA NESTAJE(SOCIJALIZAM),A RUSIJA I KINA ,INDIJA I OSTALI SU STVARNOST.AMERIKU SU ČUVALI OKEANI SAD JE TO PROŠLOST.

  • Miraš says:

   Vojska SAD ima veoma loše šanse ako krenu u kopnenu invaziju Venecuele! Znaju iz Fašingtona veoma dobro da bi u Venecueli dobro okrvali gaće te zato prvenstveno igraju na smenu vlasti. Ne treba im u vreme povlačenja iz Sirije i Avganistana još i neuspeo pokušaj vojne intervencije u Venecueli. Vojska Venecuele je dosta dobro naoružana i može i ima od koga to naoružanje još da poveća, a prirodni tereni Venecuele nisu ravne i gole pustinje nego ima i brda i planina i džungli.

  • milan says:

   Pitanje je to, dali mogu ili ne mogu nešto učiniti, jer je danas i u dużoj budućnosti USA u šizofrenom ekonomskom i društveno-političkom stanju.

  • Spasitelj sa kosara says:

   Mogu mogu i te kako

   • MILIJASUZOVIĆ says:

    KAD JE TA ZAPADNJAČKA BOLUMENTA ,UDARILA NA SRBIJU ,DEVEDESETIH,RAČUNALA JE "DA SA SRBIMA ZAVRŠI ZA SVAGDA",ZAVRŠILI SU ĆUTEĆI PODVIJENE REPINE I POGUBLJENOM TEHNOLOGIJOM KOJOM SU TREBALI DA ZAVLADAJU SVETOM,A TO SU F117A,I B2. PORED TOGA IMALI SU PREKO 1000 LJUSKIH GUBITAKA ,I PREKO STO BORBENIH AVIONA I OKO DESET APAČA HELIKOPTERA. SAD DODAJ U OVU PRIČU RUSIJU I KINU I NJIHOVO NAORUŽANJE,PA TI VIDI,KO SU S.A.D I OSTALA NATO BULUMENTA...dalje se zviždi.

  • uf says:

   To ti mislis, Amerika je izvikana, ona stagnira a Rusija i Kina su u najvecem usponu. Uskoro ce Amerika biti regionalna sila, a narocito kad se EU raspadne!

   • Velika Metla says:

    uf,ovakva bezbožna,licemerna,do kostne srži pokvarena "eu-rajh" i treba da se raspadne! Taj ološ eu-rajhovski je priznao ono kopile naci-američko Gvaida za predsednika,ali nikako da priznaju vođu "žutih prsluka" u Francuskoj! Licemri odvratni! Gadež bez presedana!

 2. Miraš says:

  Napadi SAD na Venecuelu intenzivirali su se u januaru ove godine. Imam utisak da najnovije aktivnosti Vašingtona u Venecueli treba gledati kao deo njenog sveobuhvatnog rata protiv Kine, a i protiv Rusije. Prošla godina bila je u znaku trgovinskog rata SAD - Kina u kom je Kina bila pobednik bila. U sklopu tog trgovinskog rata u oktobru prošle godine objavljeno je i ovo da Kina obustavlja uvoz nafte iz SAD! Zatim 30.11.-01.12.2018. godine desio se dvodnevni samit 20 najrazvijenijih zemalja na kom je dogovoreno primirje u trgovinskom ratu SAD-Kina, ali bilo je jasno da je to krhko primirje i da će se ekonomski rat nastaviti u 2019 godini. Da bude još paprenije nekoliko dana kasnije 05 i 06 decembra prošle godine Nikolas Maduro tokom posete Moskvi dogovorio je da će Rusija uložiti 1 milijardu dolara u rudarstvo i 5 milijardi u naftnu privredu Venecuele sa ciljem da osakaćena naftna privreda Venecuele oživi. Pa su još 19 decembra dve ruska "Bela labuda" 10 doletela u Karakas sa ciljem da učestvuju u zajedničkoj vojnoj vežbi sa vojskom Venecuele. Evo gledamo američke reakcije na sve to i ujedno nastavak ekonomskog rata protiv Kine jer ako izvrše smenu vlasti u Venecueli pitanje je u kojoj meri će Kina dalje saradjivati sa Venecuelom i naravno kako će naplatiti svoje ranije kredite i investicije u toj zemlji. Koliko god da bi Rusija svojim investicijama povećala dnevnu proizvodnju nafte u Venecueli iz Vašingtona su unapred odgovorili i praktično pokazali da će blokirati i oduzeti od Venecuele tako zarađen novac! ... Gde su rešenja za Venecuelu? Moraće značajan deo dosadašnjeg izvoza svoje sirove nafte blizu 40% koje je dosad izvozila u SAD da preusmeri u prijateljskije zemlje koje neće blokirati njen zaradjeni novac. Dakle Venecuela može da poveća izvoz sirove nafte u Kinu, zatim u razne druge zemlje. SAD će time ostati bez teške venecuelanske nafte koju su mešali sa njihovom domaćom lakom naftom. Američke rafinerije moraće da se preorijentišu, a moguće je da će i benzin u SAD postati skuplji. Dobiće nekakav bumerang za ispoljeni bes prema Venecueli. Zatim Venecuela može da održi vanredne, ali PARLAMENTARNE izbore i da u novom sastavu parlamenta ne bude toliko prisutne opozicije, da se reši agresivne i marionetske opozicije. To će uspeti jer tokom januara vršene su pretnje ratom prema Venecueli u čemu većini stanovništva je postalo jasno da opozicija predvodjena Huanom Gvajdo igrala je deo svoje veoma loše i opasne uloge prema sopstvenoj zemlji.

 3. Vesko says:

  Da se razumijemo ovo je NAJBITNIJI RAT koji ce citav svijet da vodi protiv Zapada ! U pitanju je ZIVOT ILI SMRT jer je tehnologija koju SAD i ostali zapadni vazali pokusavaju da nametnu ostaku svijeta apsolutno neprihvatljiva, i zbog toga ce se voditi i RAT AKO TREBA. To ne smije proci da Zapad odreduje da je neki samoproglaseni Kralj postao predsjednik, jer je to put u pakao za ostatak svijeta! Nafta i pare su ovdje od sekundarnog znacaja, ovo se mora shvatiti NAJOZBILJNIJE. To je velika prijetnja svim drzavam svijeta od strane zapadnih nacistickih bandita.

 4. Slobodanka says:

  YNA NIKOLAD MADURO ŠTA TREBA DA GOVORI. „Koristim sva sredstva komunikacije da pozovem čitav svet da zaustavi bezumlje Donalda Trampa. VENECUELA SE NIKAD NEĆE PREDATI. Svejedno mi je kako će me pamtiti istorija: neću biti izdajnik, slabić koji je okrenuo leđa svom istorijskom dugu pred svojim narodom“. ... Predsednik Venecuele je rekao da neće biti predsedničkih izbora u skorije vreme. „U Venecueli nema deficita u izborima“, rekao je Maduro, odgovarajući na pitanje novinara da li će biti raspisani prevremeni izbori za predsednika. On je naglasio da jedini izbori koji se mogu očekivati su parlamentarni i koji treba da se održe 2020. godine. „Problem je opozicija, a ne vanredni izbori. Mi smo održali 25 izbora u 20 godina. Za poslednjih 218 meseci je održano šest izbora. Izbore u 2018. godini(misli na prevremene PREDSEDNIČKE izbore održane u maju prošle godine) tražila je opozicija“, dodao je Maduro.

  • Slobodanka says:

   ZNA NIKOLAS MADURO da su najslabija tačka amerikanaca crne plastične kese koje stižu popunjene u SAD. Ako napadnu Venecuelu dobiće fašingtonska gospoda bumerang samo takav, oduvaće ih cunami i iz Bele Kuće i iz Stejt departmenta i iz Pentagona i iz Kongresa. Već sada amerikanci kod kuće treba da se upitaju kako je angažovan baš Eliot Abrams za specijalnog izaslanika za Venecuelu.

   • Zoran says:

    Bez brige, sve ce to narod Venecuele da odradi, Amerikanci samo logistika.

    • Slobodanka says:

     Možeš da polubiš Gvajda i u levi i u desni "obraz" ali vi iz SAD nećete uspeti u svojim opakim namerama. Venecuela će ostati nezavisna država.

     • Zoran says:

      Necemo mi ni da rusimo, narod ce u Venecueli, kao vi u Srbiji, 5. oktobra. Nismo mi ni u Ukrajini rusili, nego naord Ukrajine. :) Ko d atrpi bedu, mora s emenja nesto...pa makar i na gore.:)

      • Slobodanka says:

       Na predsedničkim izborima 2000 godine nije pobedio ni Koštunica. Koštunica tada nije pobedio na izborima, dobio je 49,4 odsto, a Milošević oko 36 odsto. Za pobedu je Koštunici trebalo 50 odsto što nije dobio. U normalnoj demokratskoj državi ne može narod da se izvede na ulicu i da se pali Skupština Srbije i Skupština Jugoslavije i taj glasački materijal.

 5. Zoran says:

  Kina dosla da ako slucajno s eobori nesto americko pobere tehnologiju.

 6. Budi Bog s nama says:

  Ulažite bolan u Venecuelu to vam sigurna investicija, e jedino što ćete morati odmah zatim i vojno da ih podržavate da im zmija ne snese tamo svoja jaja.

 7. petrovgrad says:

  Amerikom vlada dvovlašće, nema jedinstvenog aparata. Toliko je oslabila njihova moć i uticaj, da su im Šiptari otkazali poslušnost. Italija je zalupila Šamar Makronu, samo zvoni. Narušen je francuski suverinitet, čim su priznali žute prsluke.i tako redom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *