ПАКЛЕНИ ПРОБЛЕМИ ЗА ХРВАТСКУ: Дубровник тражи независност!?

PAKLENI PROBLEMI ZA HRVATSKU: Dubrovnik traži nezavisnost!?

11 novembra 2016

dubrovnik 67

Dubrovnik ima istorijski legitimitet da zahteva samostalnu državu.

Tekst autora Mara Marišića, koji vam prenosimo u celosti, a u kom su obrađeni svi istorisjki, društveni i ekonomski razlozi za samostalnost Dubrovačke Republike, za par dana je podigao pravu buru u hrvatskoj javnosti. Tekst oslikava situaciju u ovom primorskom gradu, ali i osećanja nacionalne pripadnosti koja muče žitelje ovog, nadaleko čuvenog, lučkog grada.

*  *  *

Kroz čitavu svoju dugu i slavnu istoriju, Dubrovnik je imao malo veze s Hrvatskom – po prvi put u istoriji, Dubrovnik je potpao pod državu koja u nazivu nosi ime Hrvatska, za vreme Drugog svetskog rata, u famoznoj NDH, što nije dugo potrajalo i SFRJ u sastavu SR Hrvatske. Treći, a ujedno poslednji put je ova danas Hrvatska u kojoj se, još uvek, nalazi.

Dubrovnik je vekovima bio nezavisna država – Republika je osnovana još 1358. godine i trajala je sve do ulaska Napoleonovih trupa 1808. godine. Samo ta viševekovna nezavisnost bila bi joj dovoljna da se pokrene legitimna inicijativa za ponovno uspostavljanje samostalne države poput San Marina, Luksemburga, Malte ili Lihtenštajna.

Stari Dubrovčani, postoje brojni dokazi, nisu se osećali ni kao Hrvati, ni kao Srbi, ni kao Crnogorci – osećali su se, jednostavno, kao Dubrovčani. Krenimo od jezika – službeni jezici Dubrovačke Republike bili su italijanski i latinski jezik, iako se u svakodnevnom govoru koristio „slavenski“ jezik. Da, upravo, slavenski jezik, jer Dubrovčani, kada su govorili o svom jeziku, nisu ga spominjali u kontekstu hrvatskog jezika, nego „slavenskog“ ili „naškog“. Rajmund Džamanjić 1639. u Veneciji objavljuje pravopis „Nauk za pisati dobro latinskijema slovima riječi jezika slovinskoga kojijem se Dubrovčani i sva Dalmacija kako vlastitijem jezikom služi“. Znači, ne spominje se da se stari Dubrovčani služe hrvatskim, nego slavenskim jezikom, iako će tokom 19. veka upravo dubrovački jezik poslužiti za uspostavljanje hrvatskog standardnog jezika.

Veliki prilog tezi da se stari Dubrovčani nisu osećali kao Hrvati daje slavni pisac Marin Držić u svom besmrtnom delu Dundo Maroje. U njemu, naime, postoji sporedni lik koji se zove Gulisav Hrvat. Među tridesetak dramskih osoba u Dundo Maroju, jedino je za Gulisava, Držić osetio potrebu da udeli dodatak imenu – Hrvat. Valjda Držić, da su se stari Dubrovčani osećali kao Hrvati, ne bi imao nikakvu potrebu da jednog jedinog lika označi kao Hrvata.

Ne samo da se Dubrovčani nisu osećali kao Hrvati, nego su s njima i – ratovali. Brojne uskočke i hajdučke trupe maltretirale su dubrovačko područje i dubrovačke brodove pljačkajući ih, a izveli su čak i napad na Ston. Uskoke je dugo podržavala Venecija želeći da smanji uticaj Dubrovačke Republike na Mediteranu.

Međutim, zasigurno je srbokatolički pokret u Dubrovniku najbolji pokazatelj da se stari Dubrovčani nisu smatrali Hrvatima. Naime, dubrovački Srbokatolici bili su istaknuti Dubrovčani katoličke vere (bilo ih je više od hiljadu), a u pokretu je bilo dosta katoličkih sveštenika, koji su se takođe izjašnjavali kao Srbi, a mnogi istaknuti Dubrovčani koji su se izjašnjavali kao Srbokatolici još uvek nose nazive dubrovačkih ulica poput Meda Pucića, Pera Budmanija, Baltazara Bogišića…

Kako i zašto je došlo do srbokatoličkog pokreta u Dubrovniku? Sredina i kraj 19. veka bilo je teško vrijeme za Dubrovčane – nakon viševekovne samostalnosti našli su se pod omraženom Austrijom, a tokom njihove vladavine budila se nacionalna svest.

– U to vreme – objašnjava doktor sociolog Nikola Tolja koji je napisao knjigu o srbokatoličkom pokretu u Dubrovniku – za razliku od Dubrovnika i Hrvatske, Srbija i Crna Gora su bile samostalne države.

Tolja dodaje da su se takva Srbija i Crna Gora, te ideja ujedinjavanja južnoslovenskih naroda, delu Dubrovčana ukazale kao spas.

– Deo najuglednijih Dubrovčana izlaz je video u srpskoj nacionalno-političkoj ideji, nastojeći da izdvoji svoj grad iz osramoćene i izmoždene kuenovske Hrvatske i približi ga slobodnoj Srbiji, kojoj su pripisivali ujediniteljsku ulogu. Sanjali su slobodu od Austrije i stvaranje zajedničke moćne južnoslovenske države u kojoj bi vekovima slobodan Dubrovnik imao autonomiju kakvu zaslužuje – piše Tolja.

Zašto je ovo važno za našu priču? Da su se stari Dubrovčani osećali kao Hrvati, sigurno nikad ne bi pokrenuli srbokatolički pokret i izjašnjavali se kao Srbi. Sad ćete reći da je ipak većina Dubrovčana želela da bude u Hrvatskoj i da su se zbog toga osećali kao Hrvati. Istina, veliki broj Dubrovčana nije bio za srbokatoličku ideju, nego je budućnost video u Hrvatskoj, ali ne zato što su se osećali kao Hrvati, nego samo zato što su s Hrvatima delili istu veru. Da su Srbi ili Crnogorci bili katolici, veliko je pitanje gde bi Dubrovnik danas bio.

Da zaključimo – Dubrovnik je danas u Hrvatskoj, ne zato što su se stari Dubrovčani osećali kao Hrvati, nego isključivo zbog spleta istorijsko-političkih okolnosti i deljenja iste vere s Hrvatima. Sve ovo što smo gore nabrojali dovoljno je da zaključimo da Dubrovnik, tačnije područje bivše Dubrovačke Republike, danas potpuno legitimno i istorijski utemeljeno može tražiti samostalnost i nezavisnost. Upoređujući Dubrovnik sa, na primer, Kosovom, Katalonijom ili Škotskom usudio bih se da kažem da Dubrovnik, gledajući dugo istorijsko razdoblje, ima daleko veće pravo na samostalnost od navedenih.

Ragusa 34OK, shvatili smo da Dubrovnik ima istorijsko pravo za samostalnošću i potencijalnim odcepljenjem od Hrvatske, ali odakle nama uopšte ideja da mi o tome pišemo i koji je povod za ovaj tekst? Pa, u najkraćim crtama – Hrvatska se od početka devedesetih godina prema Dubrovniku odnosi kao maćeha. Šta je to, molim vas lepo, država učinila za Dubrovnik u poslednjih 25 godina?

Područje bivše Dubrovačke Republike jedina je teritorija u Hrvatskoj na kojoj nema ni metra autoputa. Gotovo svako selo u Hrvatskoj ima izlaz na autoput, ali Dubrovnik ne samo što nema autoput, nego nema ni normalan magistralni put, pa putnicima sa aerodroma do Dubrovnika treba više vremena, nego iz Njujorka do konavoskog aerodroma. Kad smo već kod aerodroma, u kom je država takođe najveći vlasnik, valja kazati kako ni on nije najidealniji – za vreme malo jače bure ne može se sleteti.

Dubrovnik je saobraćajno daleko najizolovaniji u čitavoj Hrvatskoj, a država po tom pitanju malo šta radi – uostalom područje Republike ni nema kopnenu granicu s Hrvatskom. Ne može čovek da kupi sir u Splitu, a da se ne trese hoće li mu ga uzeti na granici u Neumu. Pelješki most koji je trebalo da bude izgrađen juče, ko zna kada će se i hoće li se izgraditi. Takođe, umesto da država preko svog Kroacija erlajnsa daje Dubrovčanima popust jer su saobraćajno izolovani, to mora da radi Grad Dubrovnik trošeći svoj novac.

Ponovimo pitanje – šta je to Hrvatska učinila za Dubrovnik? Pomogla je, svaka čast, izgradnju mosta Franjo Tuđman, pomogla je obnovu luke kako bi moglo da se usidri što više kruzera, i to je manje-više sve.

Više je Kalmeta ukucao državnih para na izgradnju Kalmetine, nego što će Hrvatska, zbog javnog duga, ukucati u Dubrovnik u sledećih sto godina. A s druge strane, dubrovački turizam ponajviše puni državni budžet kako bi saborski poslanici imali sve moguće i nemoguće dnevnice, dodatke za stan i putovanja, odvojeni život… Hrvatska, kako-tako, još uvek ekonomski opstaje isključivo zahvaljujući turizmu, a Dubrovnik je njena najvažnija turistička perjanica, znatno važnija i od cele Istre.

Osim turizma, jako važni ljudi za funkcionisanje hrvatske privrede su pomorci, od kojih veliki broj dolazi iz Dubrovnika. Svi oni rade u stranim kompanijama i u Hrvatsku donose ogroman novac puneći budžet preko PDV-a. Hrvatska ne samo da tim ljudima ne olakšava posao, nego ga otežava. Stalno ih ubija poreskom politikom i besmislenim nametima muzeći im dodatni novac.

Zamislimo na trenutak, gde bi Dubrovnik bio da PDV odlazi u gradski, a ne državni budžet? Mogao bi da se izgradi novi aerodrom, putevi i ko zna kakvi još sve infrastrukturni projekti. Dovoljno je samo prošetati Dubrovnikom i uporediti ga s bilo kojim drugim hrvatskim gradom, i videti da je grad pod Srđem klasa za sebe i da je daleko najbogatiji. Ali Hrvatska samo uzima od Dubrovnika i malo mu daje zauzvrat. Pogledajmo ovu zadnju ‘reformu’ – sada žele da nam uzmu i uspešnu policijsku upravu, iako je Dubrovnik spoljna granica EU i na zahtevnom strateškom mestu kroz koje prođu brojni turisti, a u slučaju terorističkog napada na Hrvatsku, teroristi bi, zbog ugleda u svetu, najverovatnije izabrali upravo Dubrovnik.

Zamislimo da sami upravljamo infrastrukturnim projektima i da sami određujemo poresku politiku. Zašto na primer Dubrovnik nije dobio modernu, preko potrebnu sportsku dvoranu za rukometno prvenstvo? Dobili su je i Zagreb, i Split, i Zadar i Poreč, ali ne i Dubrovnik kojem je najpotrebnija i gde bi mogle da dolaze na pripremei svetske ekipe (jer je Grad sam po sebi magnet za dolazak) i opet tako puniti državni budžet? O fudbalskom stadionu da i ne govorimo. Zašto se reprezentativni fudbalski kamp ne bi nalazio u okolini Dubrovnika, a ne u Zagrebu? Pre rata, zbog lepote grada i blagodati klime, u Dubrovnik su na zimske pripreme dolazile bundesligaške momčadi, a danas dubrovačka igrališta, zbog katastrofalnog stanja, zaobilaze i deca.

Jasno je bilo kome ko može da mućne glavom – da je Dubrovnik samostalan, mogao bi s pametnom politikom i dobrim porezskim sistemom, da napravi čudesa – sve ono što mu sad Hrvatska onemogućava.

Međutim, moj lični stav je da Dubrovnik ne treba da teži ka samostalnosti, odnosno da treba da ostane u Hrvatskoj. Prvenstveno jer treba da pomogne susedu, pogotovo ako je u gorem stanju, a Hrvatska je u znatno lošijoj situaciji od Dubrovnika. Najlakše bi sad bilo ostaviti Hrvatsku sa svojim mukama i dugovima i otići u samostalne blagodati.

Poanta ovog teksta nije zagovaranje povratka Dubrovačke Republike, nego prisjećanje na tužnu činjenicu kako se službeni Zagreb odnosi prema dubrovačkoj provinciji.

A odnosi se gore od Beča i Beograda.

(dubrovackidnevnik.rtl.hr/Pravda)

KOMENTARI78 komentara

 1. salko says:

  u dubrovniku su ziveli kinezi i korejci a ne niko drugi

  • Za Srbiju says:

   U austrougarskom popisu iz 1898.g. napisano je da Dubrovčani govore srbski. Nema hrvatskog jezika ni hrvata. Bošković, Držić, Gundulić, Vojnović, ... Gundulić je napisao 11000 stihova u slavu Srba. Pišući o slobodi, pisao je o srbskoj slobodi. U prvoj polovini 20.veka, situacija se okreće. Zagrebački i hercegovački pravaši ukidaju srbska kulturna društva, škole, banke i sve što ima srbski predznak. U 2. svet. ratu skidaju se glave Srbime, a ono što je ostalo, dokrajčeno je devedesetih. Katolička cekva i država hrvatska, radili su uporno na stvaranju tzv. hrvatskog identiteta u Dubrovniku. I uspeli. To je njihova zlatna koka, tretiran kao bankomat. Sve odluke dolaze iz Zagreba. Pri tome je Dubrovnik potpuno izgubio sopstveni identitet. Ljudi od integriteta su napustili grad ili su pod zemljom. Grad je duhovno opusteo, rasprodan i neprepoznatljiv za njegove nesrećne stanovnike. Grad je postao kruzerska i prolazna destinacija, kroz koju projure hiljade turista svakog dana, a došljaci koji rade u Dubrovniku, gledaju da im skinu kožu cenama i lošim uslugama. Ako neko i prenoći u Dubrovniku, sutradan odlazi za Crnu Goru, jer Dubrovnik je mrtav grad.

 2. Baja says:

  Hahahahahahahahahahaha E da je barem prvi april pa i nekako. Ajde sad lijepo svi poglededajte dobro ovu prekrasnu sliku iznad, napasite dobro oci i nezaboravite moje rijeci:"Ovo je Hrvatsko more a vi umrite od tuge".

  • dr.rema says:

   Raspadate se Baja! Uskoro će i Istra tražiti nezavisnost. Ahahahaha... Eto rata između kurvata. hi hi hi...

   • Alojzije Blaženi says:

    hahaha Što se babi snilo... Vi se za razliku od nas raspadate u STVARNOSTI. hehehe

  • Oće to al' malo morgen says:

   To "hrvatsko more" vam je dao TITA i promenjjivo je budi siguran. A Dubrovnik su osnovali SRBI trgovci iz dnašnjeg Valjeva. Prva Dubrovačka povelja je pisana na ĆIRILICI i u popisu stanovnika nema reč hrvat. Tako da sanjaj ti samo.

   • Alojzije Blaženi says:

    hahaha Dođi u Dubrovnik i reci to javno. Baš me zanima hoćeš li živ izaći iz njega. haha Vi Srbi ste kontinentalni ćobani i nikada niste imali niti vidjeli more. :-D

    • perungromovnik says:

     docicemo smrade judeovatikanski i najebbacemo vam se majke a nema vise amera da vas stite,druge su sile sada na sceni, nego je problem u tome sto ti NISI u Dubrovnku nego pises iz neke misje rupe na privremeno okupiranoj teritoriji zvanoj "kurvatija", seme li ti i pleme pokrsteno, izdajnicko i judeovatikansko jebbem!

     • Alojzije Blaženi says:

      hahaha Crvić se ražestio. Nemoj malecki da te zgazim cipelom. hahahaha

    • Maksa says:

     Pa kad su Dubrovnik napunila ustasko hercegovacka govna, i pretvorili ga u ustaski grad. Hrvatski grad nikad nije bio, bio je samostalan, kao i Istra, tako da mozete samo da kukate.

   • Danilo Vasic says:

    Hrvati su izmšljena nacija, od strane Vatikana koji je silom pokrštavao Srbe pravoslavce u Srbe katolike i pridodao novu lažnu nacionalnost Hrvat. Veru čovek može promeniti milom ili silom ali nacionalnost se nikad ne može promeniti. Nacionalnost je naprosto genetski kod kao i jezik kojim govori, stim što može naučiti i neki strani a koji nikad ne može govoriti potpuno čisto kao svoj maternji. Zato su takozvani jezici Hrvatski, Bošnjački, Crnogorski jezici, jedini strani jezici koji se govore SRBSKI, jer to je taj genetski kod koji ih prati u stopu.

  • VLADIMIR PUTIN says:

   DUBROVNIK NIJE BIO NIKADA HRVATSKI GRAD U ISTORIJI.DUBROVNIK JE BIO ISTORIJSKI SRPSKI GRAD U KOME SU ZIVELI SRBI RIMOKATOLICKE VERE.ZA VREME SRPSKOGA CARA DUSANA NEMANJICA SILNOG,DUBROVNIK JE BIO U OKVIRU SRPSKOGA CARSTVA.BIO JE SRPSKI GRAD SVE DO 26 AVGUSTA 1939 GODINE,KADA JE IZDAJNICKIM AKTOM BRITANSKOG AGENTA PRINCA PAVLA KARADJORDJEVICA,PREDAT TADANJOJ BANOVINI HRVATSKOJ,KOJA JE STVORENA POD PRITUSCIMA VELIKE BRITANIJE I VATIKANA!!!

  • da da says:

   dalmatinci i hrvati nisu isti narod i to svi znaju,a najviše oni između sebe,jer ne podnose jedni druge.apsolutno drugačije govore i samo druženje između njih donosi nevolje u komunikaciji i jednima i drugima.nametnuto im je da su jedan narod i to je najveći problem.

 3. Batina says:

  Baja utera ti slon do jaja, a uskoro ce I putko. Jesi li ti cuo za Dusanovo carstvo, e tolika ce ti krvatska biti, kolika I onda. Ratovi na Balkanu tek pocinju I sve treba da dodje na svoju meru.

  • Alojzije Blaženi says:

   Čuo sam ja za Dušanovo carstvo. Je l to ono što se raspalo u svega par godina kao kula od karata? hahaha Jako neko carstvo, ima po svijetu sela što su jača od takvog "carstva". hahaha

   • VLADIMIR PUTIN says:

    ALOJZIJE NIJE BLAZENI,ALOJZIJE GORI U VECNOME PAKLU,ZATO STO JE BIO NAJVERNIJI SAVEZNIK NAJVECEG SLUGE SATANE ANTE PAVELICA!!!A,STO SE TICE DUSANOVOG CARSTVA,ONO JE BILO SRPSKO U VREMENU,KADA SU KURVATI BILI NAJVECE SLUGE BECKOGA DVORA!!!POKRIJTE SE USIMA I CUTITE BEDNE GNJIDE BECKOGA DVORA!!!

   • Krajina says:

    Gdesi alojzije govedo Turopoljsko ne obrazovano.

   • ralence says:

    Ej Bre Stepinac dokazano je da se Dubrovnik I Kotorske porodice bogatile izvozeci med,kozu,drvo,srebro,zlato,vosak,zivotinje,zitarice I razne minerale iz Dusanovog Carstva I B&H Dubrovacki trgovci su trazili dozvole I dobijali ih da mogu da trguju po Srbskim Zemljama Balkana. Kad je Srbija dosla pod Tursku vlast propao jeI Dubrovnik i Kotor

   • svasta says:

    @ Alojzije i ostali diskutanti - vidi se da ste od potpuno istog roda! :D I razliciti od dubrovcana, koji ipak imaju nesto u glavama...

 4. Batina says:

  Baja, utera ti slon do jaja, sta Ruska podmornica trazi kod Dubrovnika, jel podrzava Dubrovacku Republiku?

 5. Baja says:

  Intermagazin je čudo neviđeno !!!

  • Alojzije Blaženi says:

   Meni je baš super. :-) Guštam čitajući srpske fantazije, uzaludne želje i očaj koje projiciraju kroz ovakve tekstove. Sav njihov jad i bijeda izbijaju na površinu. Nema para kojima se ovako nešto može platit. :-D

 6. Baja says:

  Batina, jel to isto ono životinjsko carstvo(čokoladica) hahahaha Da dusanovo carstvo,begaj bre u sumu .

 7. Svetislav says:

  Dubrovacka republika je unistena za vreme ndh kad su poubijani ili proterani svi pravi dubrovcani (ukljucujuci stare Dubrovcane, Italijane, Srbe, bogate Ruse koji su ziveli tamo posle oktobarske revolucije), a zamenjeni su naseljenim paganima i usraskim koljacima iz zap. hercegovine, kao i iz ostalih delova ndh)! Posle rata je totalno unisteno bice dubrovacke republike sa doseljenim usrasama muslimanima iz istocne hercegovine, a nesto prezivelih Srba se vratilo. Danas je to samo jedna kurvatska selendra, a nema nigde nijednog starog dubrovcanina, kao sto nema ni Srba u ostalim delovima kurvatske, sto bi narod rekao divljaci isterali pitome!

  • Alojzije Blaženi says:

   hahaha Trla baba lan... :-D

 8. Svetislav says:

  Samo podsetnik za ove tatarsko avarske kurvate ovde, poznati reditelj Lordan Zafranovic je unistavanje oravoh dubrovcana predstavio odlicno u svom filmu "Okupacija u 26 slika" (pogledajte na jutubu), gde se vidi kako su kurvatsko usraski tatari pobili sve poznate dubrovcane uz pomoc zlocinacke rimske sekte! On je autor poznatog dokumentarnog filma "Krv i pepeo Jasenovca" gde isto pokazuje pravu zversku prirodu kurvata i tzv. Crkve u kurvata u najgorim zlocinima Jasenovca!

 9. Vide Daničić says:

  Sa Lovćena vila kliče: Zdravo srbski Dubrovniče!

  • Alojzije Blaženi says:

   Ta vila je kurva. hahahahaha

 10. dejan says:

  BAJA SVE NAPISANO JE TACNO TO STO TI I VECINA HRVATA KA O I SVE NEPRIZNATE I LAZETE DRUGA JE PRICA.DUBROVNIK NIKAD NIJE BIO DEO HRVATSKE JER HRVATSKA NIKAD I NIJE BILA DRZAVA. DUBROVCANI SU IMALI SVOJU REPUBLIKU CITAJ DRZAVU PRE hRVATSKE TAKODER ISTRA NIKAD NIJE BILA DEO hRvatske drzave titovom jugoslavijom je uzeta i to krvlju srba iz srbije nikad hrvati nisu ginuli u srbiji za srpski teritorij nikad osim klali u austrougarskoj pod tudom vojskom. istani se uopste ne osecaju hrvati vec istrinai koji govore jezik suprotna od zagrebackog i dalmatinskog. aniit postoji na svetu nigde drzva kojoj TZV JEDAN NAROD GOVORI TRI JEZIKA ISTARKSI CAK 4 DLAMATINSKI I ZAGORSKI UOPSTE NISU SLICNI ZAGORCI GOVORE ZA PSA PESEK ZA DORUCAK GABLEC. SVE TO HRVATI ZNAJU A PRAVE SE LUDI ali mislejnja sam to ce jednog dana opet biti istra talijanska dubrovnik nekakava republika

  • Alojzije Blaženi says:

   Pačeniće, Dubrovnik NIKADA nije bio dio Srbije, ali znaš što? Dubrovnik JESTE dio Hrvatske. :-)))) Također, Istra JESTE dio Hrvatske. :-)))) No pravo pitanje je gdje je vama KOSOVO? hahahahahaha Drugo pitanje je, što će biti s VOJVODINOM, PREŠEVSKOM DOLINOM, SANDŽAKOM i TIMOČKOM KRAJINOM. hahaha Naje*ate ćete ko nitko do sada!

   • Miodrag says:

    Treba imati pravilan i jasan fokus na aktuelna politička dogadjanja i realno stanje stvari u svetu.Na tvom mestu se ne bih baš naročito i ne tako mnogo radovao,niti bio tako ciničan i zao- Alojzije Blaženi.Ko drugome želi zlo-ni sam ne vidi šta mu se sprema.Bolje bi ti bilo da gledaš u svoje dvorište.

 11. marinko says:

  pa mi najbolje znamo kakvi su to pakleni problemi, kod nas i kosovo i vojvodina i sandžak traže neovisnost, samo što je kod nas to zs ozbiljno......

 12. Srđan says:

  Volim što ovi pokatoličeni srbi što se busaju da su veliki hrvati interesuju za svoje korene oa čitaju intermagazin sigurno je i njihovim precima drago kad vide da pokušavaju da saznaju svoju ISTINU ODAKLE I TKO SU

  • Alojzije Blaženi says:

   Meni je drago ćakulat s popravosljavljenim i posrbljenim VLASIMA, CINCARIMA, ROMIMA, TURCIMA i ostalim konvertitima koji su umislili da su Srbi. hahaha

 13. saja says:

  Dugo nece biti baja samo polako vama ce zapad glave doci

 14. dr.rema says:

  Dolazi vreme da Dubrovnik vratimo tamo gde mu je i mesto. Vratićemo ga u srbske ruke. Nećemo dozvoliti da ga ovi poremećeni ljudožderi i dalje uništavaju. I ne samo Dubrovnik, vratićemo celu Dalmaciju, Liku, Kordun, Baniju. A Istru ćemo žabarima prepustiti u znak zahvalnosti na pruženoj zaštiti od usraškog terora od 1941-45-te god. hi hi hi... Slavoniju ćemo vratiti nazad. Mađari neka uzmu Zagorje. hi hi hi... Rasturaj papine koljače! Buahahahaha... Drž bandu pokvarenu! Biće ona Šekijeva Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. Ponavlja se istorija glupi kurvati al ovaj put u našu korist. Buahahahaha...

  • Alojzije Blaženi says:

   HAHAHAHAHAHA Dogodine u Kninu, je l da? HAHAHAHAHAHAHA

 15. DRAGAN says:

  Hajde sad se ti lepo napasi meni muda pa knjigu u ruke i obnovi (h)istoriju. Dok "lijepe vaše" ni u naznakama nije bilo Dubrovačka republika je postojala,kao i Srbija. Ali vama je negde u tim jbnim genima zapisano da dajete dupe kome god za male pare i koljete kad god vam neko čuva ledja,pa ste tako i D(j)ubrovnik oteli. Hajde sad lepo SEDI DOLE JEDAN!

 16. ??? says:

  Kroz vekove Dubrovnik je imao nezavisnost. Kao što je Hrvatska dobila papirom, i ono što joj nikada nije pripadalo, tako i Dubrovnku, Istri, vratiti Srbe u Krajinu, i dati im nezavisnost.

  • Alojzije Blaženi says:

   Jedno mi nije jasno. Što tebi puca za Dubrovnik?! Niti je tvoj, niti je to ikada bio. :-D

 17. Kulak says:

  Srpski pisac iz Dubrovnika Marin Držić u svom velikom i najboljem djelu Dundo Maroje ismijava stranca Gulisava Hrvata koji govori hrvatskom ikavicom.Taj hrvatski jezik je u Dubrovniku, gdje se govorilo srpskim jezikom bio u vrijeme Marina Držića slabo razumljiv.Akcijom katoličke crkve Srbi u Dubrovniku su kroatizacijom i pokatoličavanjem kasnije prevedeni u zbrda-zdola sklepanu hrvatsku naciju.

 18. Kulak says:

  Godine 1898. u kalendaru "Dubrovnik" koji je štampan u štampariji Pasarić objavljeni su službeni podaci o tome kako su se stanovnici Dubrovnika izjasnili o tome kojim jezikom govore. Od ukupno 11.117 stanovnika koliko ih je tada živjelo u Dubrovniku 9.713 se izjasnilo da govori SRPSKIM jezikom, 716 TALIJANSKIM jezikom, 285 NJEMAČKIM jezikom, 384 MAĐARSKIM jezikom, a preostalih 79 SLOVENSKIM,ČEŠKIM.RUSKIM i POLJSKIM jezikom.Niti jedan jedini Dubrovčanin se te 1898.godine nije izjasnio da govori hrvatskim jezikom.

  • Brana says:

   Cenjeni kolega, apsolutno ste u pravu. Niz relevantnih izvora nesumnjivo svedoče sledeće; Dubrovnik je barem poslednjih 6 vekova bio na određen način nezavistan i nikakve veze nije imao s kroatima: gore su Dalmacija (italijani i Srbi) i Hercegovina (Srbi), dole Boka i Crna Gora. Dakle, hrvatska, hiljadama godina, sve do ludog Kneza Pavla - nije imala ni najmanje atribute državnosti. Vazda su bili sluge ili Francima, ili Mađarima ili Švabama. Pa hvati su toliko jadni da, recimo, na tabli koja označava ulicu "baruna Trenka" napišu da je bio komandant austrijskih pandura; i tom liku koji ih je decenijama hapsio, mlatio i ubijao daju ulicu u centru ѕagreba. Dakle, kad jednog dana ostanu bez Dubrovnika, Istre, Dalmacije, Slavonije i Baranje (oblasti koje nikada nisu bile hrvatske) ostaće im zagreb sa hercegovačkim fašistima koji će kajkavce nataći na kitu i pojesti za gablec.

 19. Petar says:

  Pretjeran naslov. Duborvnik naravno nema veze sa Hrvatskom ali naslov je i dalje pretjeran.

 20. Lela says:

  Za vrijeme Tita je i TREBALO Hrvatsku podijeliti na pokrajine,kao što je to učinio uz pomoć srpskih političara u Srbiji,pa do rata 90 - tih ne bi niti došlo,ali znao je on,koga treba - zeznuti, da ne upotrijebim drugu riječ,a Srbi ga voljeli VIŠE nego Hrvati.Izgleda,da Srbi više vole svoje neprijatelje,nego sami sebe.Sunce ti žarko,do kada ?!?

 21. Dule says:

  Daj mili Boze da se odcjepi sve sto nikada nije pripadalo ndehaziji crnoj rupi u crnoj Evropi

  • Alojzije Blaženi says:

   Jadni zatupljeni "prijatelju", zar ti doista vjeruješ da Intermagazin piše ozbiljne tekstove? Ako dosad nisi znao, ovo je sajt za zaje*anciju i podje*avanje, a ne sajt s provjerenim i ozbiljnim vijestima. Nešto kao NEWSBAR.NET. Opusti se i shvati ove "vijesti" onako kako treba. Kao sprdanciju, što i jesu. ;-)

 22. M says:

  Zato je Srbija granatirala Dubrovnik 1991,da shvate oni kojima nije jasno,zato je granetirala,klala i ubijala i po Dalmaciji,Slavoniji,Lici,a da je mogla to bi i po Istri,Zagorju,svuda.I opet bi kad bi mogla.I hrani se time da bude.Ubijala,klala,pljackala,protjerivala,pjevala nad mrtvima.U tom joj cast i dika i sreca.A posto sama ne moze,zove ruse u pomoc,da i oni okrvave ruke za njihovu expanziju i srecu.Koje li ludosti.Jer batina je oduvijek imala dva kraja i zauvijek ce tako biti.Samo budala moze uzivati u budalastinama.

  • Alojzije Blaženi says:

   Intermagazin daje ovakve sprd "vijesti" samo da bi sakupljali lajkove od naivne i zaluđene raje. Izmišljaju nebulozne naslove i daju fantazijske tekstove samo radi toga. Klik, klik, klik... Tu leži lova... a budale se hvataju. :-))))))))))))

  • bb says:

   Malo stvari ti poznajes ili su te naucili tako.Vasa ubijanja i izivljavanja nad pripadnicima drugih naroda se opravdava navodnom agresijom na tu teritoriju.Ti se ustvari plasis da moze doci dan kad se budu svodili racuni a vi budete ostavljeni da sami resavate to.Kao pdguzna muva.

 23. Dottore says:

  Otac mi je rodjen(1909 tadasnja austrougarska monarhija) na Peljescu u poznatoj pomorskoj familiji.Iz njegove price i jos starijih kapetan cuo sam doslovce bez izuzetka koji su govorili" mi smo dubrovacka republika".Hrvati takozvana nacija su zapadni Srbi pokatoliceni 968 godine po prvi put.Jednom Konvertit i izdajnik uvek.Samo jos malo pa ce mecka i na njihova vrata doci.Italija hoce oduvek svoje okupirane prostore.Srbija ima legitimno pravo na svoje prostore odakle je srpski nariod oteran ili poubijan.

  • Alojzije Blaženi says:

   hahaha Genije si. :-D Kako netko može biti pokatoličen 986. ako tada nije bilo katolika? Car si! :-D

 24. M says:

  Srbija je glavni destabilizator Balkana a time i sire.Srbija je daklen problem,proizvodjac problema.Kad bi imala i Zagreb,htjela bi i Bec.Hrvati,bosanci,crnogorci,makedonci,sve su to srbi,albanci su visak,bugare treba maknuti,Konstantinopol treba pripasti Srbiji.Takav vam je karakter.Bolje da trenirate yogu nego da prodjete skolu discipliniranja u kojoj nece ni biti vazno da shvatite nego da vise ne talambasate,a to je skola u vasem dvoristu.Ne vucite vraga za rep jer ste ga dovoljno navlacili.

  • bb says:

   Bio si sluga i ostao si sluga.Sa tobom kao narodom Nemci i ostala bulumenta sprovodi svoje zelje na ovoj teritoriji.A ti si dobio drzavu koja ce se ugasiti onog momenta kad pozele oni koji su vam je i dali.A kad to dodje,a doci ce ,gde ces.?

 25. Alojzije Blaženi says:

  hahahaha Je se Srbi hvataju ka majmun na bananu. hahaha

 26. Dario. says:

  A odakle tebi ta informacija da su Srbi klali i ubijali i da su Ruse prizivali u pomoć.To je čista Gebelsova propaganda."Optužuj jedan narod da bi ga klao uništavao i protjerivao"Srbi danas u Hrvatskoj su nacionalna manjina koja nema nikakvih prava.Zamislite Mađari,Nijemci Hrvatski vjekovni okupatori su ravnopravni u Hrvatskoj a Srbi kao, donedavno konstitutivni narod su ptpuno diskriminisani.To je hrvatska katastrofa.Pa Hrvatska se oduvijek oslanjala na "Pse rata" kao što je to bio slučaj i u poslednjim balkanskim sukobima.Pomogli su vam Nijemci i Amerikanci u protjerivanju 300.000 Srba sa njihovih ognjišta.Prouči malo realnu istoriju pa će ti biti sve jasno.Hrvatska je izazvala ovaj poslednji rat.Postoje jasni istorijski izvori.

 27. Don says:

  Gluposti!

 28. Drangov says:

  Svako jednog dana placa svoje greske.Sto je Kosovo za Srbiju,to je bila Makedonija za Bugarsku,najveca svetinja.Ukrali su Makedoniju,vratilo im se-izgubili su Kosovo.Nisu mogli da posrbe bugare,pa su pomogli da se stvore makedonci.Vratilo im se-od najhrabrijih srba,stvorili se crnogorci.I sada crnogorci mrze srbe isto kao sto su srbi ucili makedonce da mrze bugare..E Hrvati,jednog dana i vas isto ceka,i vase su ruke umazane krvlju...

 29. VB says:

  Često sam u Dubrovniku u poslednjih godinu dana. Počeli su Srbi ulagati tamo. Narod me je prijatno iznenadio. Nisu imali nikakve zle komentare prema nama Srbima. Naprotiv njih sad muči Zagreb. Okreće se stvarno. E sad da li je baš za odvajanje to nisam siguran.

  • Alojzije Blaženi says:

   Je, odmah će se danas odvojit i odletjeti vama u bratski zagrljaj. hahaha

 30. Slava Rodu says:

  Koliko ovi ,ovde prisutni hrvati/a i drugi / imaju kompleksa u odnosu na Srbe može se videti u njihovoj patološkoj potrebi da svakodnevno dolaze na srbski sajt i kevću i uvek uz hahahaha. Vaš smisao postojanja je u ispoljavanju svakodnevne porcije mržmje prema Srbima, kojima ste očigledno opsednuti.I pored toga šta ste im sve uradili u dvadesetom veku i na kraju proterali vi i dalje ne možete bez njih na vama svojstven bolestan način. Imate "Lijepu vašu",imate EU, imate NATO,ispunili ste "tisućljetni san" . I šta tražite ovde ? Slavite "pobJede " i likujte na vašim sajtovima sa vašim "braniteljima" i pomažite im u "prosvjedima" protiv države, koja dovoljno ne ceni njihovo "herojstvo " u ubijanju i proterivanju Srba, pre svega civila. A sve će jednog dana doći na svoje mesto. I to vrlo brzo. To vi dobro znate i to imate u podsvesti i toga se u stvari bojite. Zato tako pakosno lajete. To je samo vaše potiskivanje straha/hahahaha/

  • bb says:

   Upravo tako.

 31. kojot says:

  ODE DUBROVNIK! A onda redom, raspada se kifla. Al će se kolju seme im jbem ni uvo neće ostati. Samo će orlovi da se razmnoze.

 32. PERO says:

  na Zemlji nema glupljih ljudi nego kao što je srbin iz Bosne....Dubrovnik....hahahaha.Jadran..hahaah vi bi ratovali a....đe češ jado....govna suha iz Bosne...a NATO...da vas potaracamo ...sve malo i veliko staro i mleda i konačno se rešimo glupana iz Bosne ĆAO SRBI ...BUDALE !!!

 33. Zoran L says:

  gubite kredibilitet sa ovakvim naslovima...živim u Zg...nitko nema pojma o ovom slucaju a tek da su pakleni problemi....smanjite doživljaje...nema smisla pretjerivati

 34. Mixon says:

  Može, raskol je postojao vekovima ranije. A zvaničan raskol je od 1054.

 35. Miloš says:

  Alojzije, jeli ti to ime od tvog predaka Stepinca. Jeli zamišljaš da kolješ Srpske žene i decu, e ovaj put ni NATO vam neće pomoć. Vi vodite rat samo protiv žena i dece. Nebi dobili bitku da nije bilo izdaje iz Beograda 1995.Mogli smo vas bombardovati iz Vukovara sve do toga Dubrovnika i cijelu dalmatinsku obalu zapadnu Slavoniju, ali u svakom žitu ima kukolja tako da nam nisu dali. Inemojte se kurčiti što ste proglasili pobedu protiv žena i dece.

 36. Daljac says:

  Samo da podsetim gospodu koja nemaju veze sa istorijom, pre pada Srpskog carstva, dubrovnik je plaćao porez Srpskom carstvu, nakon njegovog tragocnog pada, Dubrovnik je do pada republike plaćao porez manastiru Hilandaru..... Toliko o tome... P. S. Kad vec serete okolo bar pokusajte da argumentujete, ako i toliko obrazovanja imate

 37. Serbon says:

  Zbog čega se primate na debilne provokacije onih koji ni ne znaju šta su? Ignorišite budale i kukavice koje su se uvek krile iza nečije suknje (SAD, Nemačka, Italija itd..) i kao tikve bez korena krali tuđu istoriju i teritoriju. Jednostavno ignorišite ih jer nisu vredni spomena! Slava Rodu!

  • Serbon says:

   oho i ćirilica je zabranjena na ovom portalu. Pa da nije bilo ćirilice tj. Srbice iz Vinče ne bi bilo ni ove nakazne "krvatske" latinice , koju im napravi naš glupavi Vuk Karadžić (glup je zato što je izmenio Srbicu uz nagovor krvata, koji nije vredan da mu se spominje ime, jer je bio kvaran kao kvaran zub!)A ovo pišem 7524 godine po srbskom kalendaru, , pismom koje je nastalo u Vinči 5500 godina pre Hrista! Slava Rodu!

 38. Milivoje Jozić says:

  Mir,mir, nema mesta za likovanje ni za tugovanje.Sve što postoji nekada nije bilo, a sve što jeste napravili su najjači Iako sam u devetoj deceniji dobro pMTIM DA SU NAM UČITELJI I PROFESORI PRIČALI NA PREDAVANJIMA o Dubrovačkoj republici ovako kako je uvaženi autor ovog prikaza rekao. Važno je da se mali narodi kao što smo mi poštuju i medjusobno pomažu, a gde će ko i s kim živeti to će, na žalost, kao i uvek, odlučiti moćnici ovoga sveta. Sve se može bezbolno napraviti ako postoji dobra volja medju ljudima i pametnim državnicima. Da je Juga reformisana tako da ima samo zajedničku odbranu a sve ostale nadležnosti prepustiti republikama i danas bismo bili zajedno.

 39. Ban says:

  Alojzije imas pivu od mene!

 40. Stevo says:

  Ove godine će se ponovo prikazivati HUMORISTIČKA serija "Hrvatski kraljevi"

 41. Milivoje Jozić says:

  šta je čije, tu je, biće kako je bilo

 42. .dottore says:

  LJUDI PRESTANITE DA NASEDATE NA NAJPRIMITIVNIJE PROVOKACIJE.AKO NE POLEMISETE SA TOM LJUDSKOM RUGOBOM ON CE SE POVUCI.

 43. RespublicaRagusina says:

  Do neovisnosti!!!

 44. Đura says:

  Odakle ti ideja da Vojvodina traži nezavisnost???

 45. bb says:

  Jeste lepo je i bice i posle vas lepo.U tekstu nisam video pretenziju da svojata Dubrovnik,samo iznosenje nekih cinjenica.Zloban si,takav ti karakter.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *