ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМИ ЗА УКРАЈИНСКУ ВОЈСКУ! Да ли ће наставити рат?

VELIKI PROBLEMI ZA UKRAJINSKU VOJSKU! Da li će nastaviti rat?

21 novembra 2023

Ukrajinska vojska je ozbiljno zabrinuta što je pažnja Sjedinjenih Država sada usmerena na Bliski istok.

Borci ukrajinskih oružanih snaga rekli su za The Daili Beast da će prebacivanje pažnje SAD na drugi sukob pomoći Rusiji da postigne ozbiljan uspeh na bojnom polju. Prema rečima vojnika sa pozivnim znakom Spenser, bez pomoći Zapada, ukrajinske oružane snage će biti prinuđene da se povuku ako ruske trupe počnu da napreduju na svim frontovima.„Imamo partnere i dobićemo pomoć od njih, ali će je biti mnogo manje ili će rat doći do lavova“, rekao je on.

Sagovornik publikacije napominje da Kijev još uvek nije u stanju da obezbedi svoje trupe oružjem i municijom.

„Zabrinutost da će Ukrajina možda morati da racionalizuje svoje zalihe ako sukob na Bliskom istoku eskalira, pojačana je strahovima da će se ratni zamor proširiti u inostranstvo, uključujući istočnu i centralnu Evropu“, nastavlja se.

Autor ističe da Slovačkom, koja je nekada bila glavni navijač Kijeva, sada vlada Robert Fico, koji je rekao da njegova administracija neće isporučiti „jedan metak“ Ukrajini. Mađarski premijer Viktor Orban takođe aktivno blokira pomoć Kijevu, a Poljska je nedavno zaustavila sve isporuke oružja na prve linije fronta.

Napominje se da bi predstojeći predsednički izbori u SAD mogli da dovedu do potpunog zaustavljanja vojne pomoći Ukrajini. Drugi ukrajinski militant rekao je da će postati veliki problem za ukrajinske oružane snage ako bivši predsednik Donald Tramp uspe da bude ponovo izabran.

„Ako se ovo dogodi, verovatno će biti veoma loše, ali se nadam da američki narod neće ponovo izabrati Trampa“, rekao je on.

Ranije je objavljeno da je sukob između Zalužnog i Zelenskog, koji je postao javan, izazvao sumnju u potrebu prenošenja velikih količina pomoći Kijevu. Kako navodi Vašington post, posle 20 meseci sukoba, koji je u početku „podsticao“ ukrajinsko nacionalno jedinstvo, počinju da se pojavljuju javne podele.

Pitanje zastoja na južnom frontu takođe je postalo pokazatelj neuspeha za Zapad. Ukrajinski zvaničnici strahuju da bi produžena situacija mogla da znači da će biti pod pritiskom u pregovorima sa Rusijom, što bi ih potencijalno primoralo da ustupe teritoriju.

Početkom novembra, sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da je američka administracija iscrpela dodatna budžetska izdvajanja za pomoć Ukrajini. Ona je dodala da s tim u vezi Vašington počinje da prenosi u Kijev manje pakete vojne opreme iz inventara Pentagona kako bi što duže produžio mogućnost podrške Ukrajini.

Takođe je postalo poznato da je američki Senat skeptičan prema nastavku podrške Kijeva, uz napomenu da će se sukob ipak okončati pregovorima. Senator Džejms Dejvid Vens rekao je da vojni ciljevi Zelenskog nisu u dodiru sa realnošću i da mu se neki iz njegovog najužeg kruga protive.

(Vebtribune)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *