ВЕЛИKИ РАСKОЛ У ЕВРОПСKОЈ УНИЈИ: Појавила се два супротстављена блока држава

ВЕЛИKИ РАСKОЛ У ЕВРОПСKОЈ УНИЈИ: Појавила се два супротстављена блока држава

3 децембра 2021

Поједине државе Европске уније, укључујући Француску и Шпанију, затражиле су јачу реформу прописа тржишта енергије у блоку како би се избориле са високим ценама, што је наишло на противљење друге групе држава, међу којима је и Немачка, уочи данашњег састанка министара ЕУ.

Немачка, Данска, Холандија и шест других земаља објавиле су у среду заједничко саопштење у којем се противе реформама енергетског тржишта ЕУ, пред састанак министара енергетике, на којем ће се разговарати о њиховом одговору на високе цене гаса и струје, јавио је Ројтерс.Ограничавање цена или прелазак на другачији систем одређивања националних цена електричне енергије могао би да обесхрабри трговину електричном енергијом између земаља и подрије напоре за јаче увођење јефтине обновљиве енергије у систем, тврде ове земље.

Друга група држава – Шпанија, Француска, Италија, Грчка и Румунија – узвратила је саопштењем у којем се позива на примену правила ЕУ за заштиту потрошача од снажних осцилација цена. Оне се такође залажу за заједничку куповину гаса земаља ЕУ, како би се формирале стратешке резерве, и за анализу којом би се дефинисале реформе за тржиште електричне енергије у блоку.

Цене енергената у Европи порасле су јесенас до рекордно високих нивоа због оскудне испоруке гаса наспрам велике потражње у економијама које се опорављају од пандемије ковида 19. Иако су се цене гаса повукле са октобарских рекорда, оне су још увек релативно високе.

Земље чланице ЕУ и даље немају заједнички одговор на раст цена енергије, упркос томе што су њихови лидери и министри одржали више хитних састанака последњих месеци по том питању. Европски комесар за енергетику Kадри Симсон изјавио је да ће Европска комисија предложити оквир који ће омогућити заједничку набавку стратешких резерви гаса, али није изнео детаље о томе.

То ће бити део предстојећег предлога Kомисије за унапређење законодавства ЕУ о тржишту гаса, који би требало да буде објављен 14. децембра. Многе земље ЕУ већ су прибегле примени привремених националних мера како би заштитиле потрошаче од већих рачуна, међу којима су и смањење пореза на струју и субвенције за домаћинства.

Министри ће на састанку оценити и напредак у преговорима о утврђивању јачих циљева ЕУ за побољшање енергетске ефикасности и проширење обновљивих извора енергије у овој деценији.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad5 says:

    kako ih šišaju ko ovce,sad će da vide šta su potpisali,beskonačno šišanje po potrebi anglo-germanske koalicije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u