ВЕЛИКИ РАТ САМО ШТО НИЈЕ ПОЧЕО: Иран је ушао са војском у Сирију и придружио се Русији!

VELIKI RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Iran je ušao sa vojskom u Siriju i pridružio se Rusiji!

14 septembra 2015

327119_401Kada je pre oko 10 dana navedeno da je Rusija poslala svoju vojsku u Siriju da pomogne Asadovom režimu u borbi protiv ISIS-a, Al Nusre i drugih terorističkih grupa koje podržavaju SAD, mnogi su bili prilično skeptični.

Međutim, Bloomberg je juče potvrdio da će se „vrhovni zvaničnici sastati pred Komitetom zamenika Nacionalnog saveta bezbednosti kako bi raspravljali o odgovoru na nakupljanje ruske vojske i opreme u Latakiji“, kao i o tome što se „Rusija priprema za borbene vazdušne misije iz nove avio baze u Siriji“.

Dakle, Rusija je jasno dala do znanja da podržava Asada i da bilo kakvo finansiranje terorističkih organizacija od strane SAD neće biti tolerisano.

Naravno, to nije iznenađenje za SAD. Kao što SAD koriste ISIS kao izgovor da napadnu naciju na Bliskom istoku, tako i Rusija sada koristi ISIS kao izgovor da interveniše. Ako je ISIS stvarno neprijatelj čovečanstva, onda ruska pomoć neće biti na odmet, zar ne?

Međutim, ono što jeste iznenađenje za SAD je činjenica da se američki diplomatski mezimac, Iran, pridružio ruskim snagama u Siriji u saradnji sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom.

Ova vest daje odgovor na pitanje da li će Iran nemo gledati kako Turska, SAD, Saudijska Arabija, Jordan i Katar svrgavaju Asada ili će stati na stranu Moskve.

Kako prenosi AP: „Iranski ministar spoljnih poslova je u ponedeljak iskritikovao zahteve za ostavku sirijskog predsednika Bašara el Asada, navodeći da je to samo produbilo ovaj građanski rat.

Muhamed Džavad Zarif je čak rekao da su oni koji su zahtevali ostavku Asada proteklih godina odgovorni za krvoproliće u Siriji“.

Dakle, Iran je izabrao svoju stranu i odlučio da se pridruži Rusiji u Siriji.

Prema izraelskoj novinskoj agenciji Ynet, Iran se umešao u Siriju „pošto je Asad u krizi“, a rusko-iranska saradnja je „rezultat sastanka Solejmanija sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom“.

Šta tačno uključenje Irana u konflikt znači? „Teško je predvideti da li će prisustvo Rusije odlučiti o sudbini Sirije, ali je sigurno da će produžiti borbe i krvoproliće za bar još godinu dana, pošto se ISIS neće predati“, naveo je izraelski izvor.

Drugim rečima, potrebno je da se još stranih sila uključi u intervenciju protiv ISIS-a s ciljem odbrane ili napada na Asada, inače će sirijski konflikt trajati doveka. To zatim nameće pitanje kad će se Izrael uključiti u rat i na koji način?

Jedno je sigurno, uključenje Irana u konflikte u Siriji će znatno ugroziti diplomatske napore koje je predsednik Obama pokrenuo.

To takođe znači da Rusija sada ima medijskog keca u rukavu, pošto postoje fotografije iranskih vojnika u Siriji koje se nimalo neće dopasti političarima u SAD.

Ipak, činjenica je da uvlačenje novih strana u sirijski konflikt samo odgađa postizanje nenasilnog rešenja, a sada kada se i Iran umešao, velika je verovatnoća da će i Izrael i Saudijska Arabiji biti uvučeni u konflikt van svoje volje.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI16 komentara

 1. vuk SAMOTNJAK says:

  IZRAEL I SAD SU POKRENULI LAVINU NASILJA NA CELOM BLISKOM ISTOKU ODAVNO. O KAKVOM UKLJUCENJU IZRAELA SE GOVORI U TEKSTU KAD JE IZRAEL JEDAN OD INICIJATORA SVRGAVANJA ASADA I ZAJEDNO SA BRACOM PO MATERI IZ SAD TVORAC SVIH TERORISTICKIH GRUPA NA BLISKOM I SREDNJEM ISTOKU I AFRICI!

 2. gox says:

  Izrael i Saudijska Arabiji biti uvučeni u konflikt van svoje volje???? hahahahahh pa oni su sve ovo i napravili

 3. vLADA says:

  Sad su i Izraelci matirani,kako sad na Iran,jao,pa Hezbolah,cak postoji i Sirijaka Nacional socikalisticka partija,ha,ha,ha

 4. Vidra says:

  Nisu svi samo Izrael ( čifuti) i SAD i poneki eurupaejci koje je USRa natjerala ! Jude hoće da ostanu najbogatiji i najmoćniji narod ( je malo pretjerano narodom ga zvati ) tu šaku bradatih pingvina u frakovima uz pomoć braće preko bare da bi taj status ostao! Ali neće da može došlo je vrijeme selidbe Jido-čifuti na drugu stranu jezera ! Sama Njemačka nije za Amere i jude ali ujed hijene ne popušta tako da su u momentu nemoćni! Francuzi su u malo boljoj situaciji oni polako istjeravaju ( svojim muslimanima ) jude iz Francuske! Englezi zna se stara kalaštura amero majka koja je uz svog sinka amero kopile, monstrumskog izgleda i krvoloka! Vrijeme je da se stane uz Rusiju ko sebi želi dobro a i slobodan biti!!!

 5. miroslav says:

  Iran i revolucionalna garda su vec odavno prisutni.A sto se tice Izraela?Njihova vojna sila su SAD.Kako bi inace opstali bez te sile?Na kraju ukucajte Vasa Carapic o civutima na internetu.Nisam antisemita,ali su preterali vise.

 6. mega says:

  Vasa Pelagić,ne Čarapić.

 7. predrag mirković says:

  Zna Iran šta namerava Amerika. On je njihova glavna meta na tim prostorima, ostale su već stavili pod svoju šapu. Stao je uz Rusiju, koja ih sigurno neće izdati, kao što neće izdati ni Siriju, uprkos halabuci kauboja i njihovih seiza po zapadnoj Evropi. Seizi su od tih istih Amera sada primorani da se pozabave svojim nevoljama: hiljadama i hiljadama izbeglica pokrenutih američkom politikom, koje već plave tu Evropau. Naš narod, koji za svaku priliku ima po neku poslovicu, kaže: "Ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju". I, eto, lupaju se tako nezgodno da ne mogu sebi da dođu.

 8. zlatiborski ovan says:

  Rusija je jasno dala do znanja da podržava Asada i da bilo kakvo finansiranje terorističkih organizacija od strane SAD neće biti tolerisano. ///////// Ko jos nije shvatio: Rusija i Kina su nada porobljenih i opljackanih i svih onih zeljnih mira http://www.edocr.com/doc/236481/rusija-i-kina-su-nada-porobljenih-i-opljackanih-i-svih-onih-zeljnih-mira

 9. miroslav says:

  Da:) Pelagic.

 10. Miticus says:

  @ Miroslav @ Iran i revolucionalna garda su vec odavno prisutni.A sto se tice Izraela?Njihova vojna sila su SAD.Kako bi inace opstali bez te sile?Na kraju ukucajte Vasa Carapic o civutima na internetu.Nisam antisemita,ali su preterali vise. ........................................................................................... Takodje je i Dostojevski o njima isto govorio. .................................................... Inace, Bliski Istok je pozornica gde se velike sile nadmecu svojim mocima, dokazuju jedna drugoj ko je jaci. Ovo je odavno prozreo Dzordz Orvel u 1984.

 11. ljubodragmrdovic says:

  ...zao mi PTICA STO CE UMIRATI U ZRAKU ....a zahvalan sam ALAHUsto dozivjeh direktan prenos sloma i raspada mucitelja i krvopija BIJESNIH... ALAH U EGBER!!!

 12. miroslav says:

  Da se vise ne igramo Sionskih mudraca,jer se oni nimalo ne sale.Cilj jevreja ce biti ispunjen kada se srusi Al Aksa a na njegovo mesto sazida Solomonov hram.Do toga su vrlo blizu kako ja sad gledam na tok dogadjaja.

 13. darko says:

  MIROSLAVE KAKVI JEVREJI NEMA OD TOGA NISTA OCITO JE SUKOB DVA VOJNA SAVEZA NATO S JEDNE DTRANE I ODKB I SANGAJSKA ORGANIZACIJA S DRUGE STRANE KOJA JE VEC IVOJNI SAVEZ OD NATO PAKTA NAJVECI INA SVETU.NAPROSTO INTERES JE U PITANJUU PREVAGNUT CE ONAJ KOJI VOJNO PORAZI DRUGOG

 14. marko says:

  Bilo kako bilo pitanje je dal i kinezi dolaze mislim da odkb ovde ulazi u sukob s vecim zemljama kina mozda i indija

 15. Mila says:

  Da Pelagic,ne on,vec on pise sta pisu pisci u Evropi.Danas je to toliko ocito,da se smrznes. http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Vasa_Pelagic_Istina_o_zidovima.pdf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *