Veliki redovi za Miroslavljevo jevanđelje

Veliki redovi za Miroslavljevo jevanđelje

3 januara 2014

jevNajstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis Miroslavljevo jevanđelje prvi put ove godine predstavljen je javnosti.

U Narodnom muzeju u Beogradu večeras su posetioci u redovima i po pola sata čekali da pogledaju najvrijedniji srpske pisani rukopis. Redovi zainteresovanih u Narodnom muzeju, kako prenose agencije, dugo nisu viđeni. Ovo samo pokazuje da kada je visoko kultura pristupačna širokim narodnim masama, oona je itekako popularna i komercijalna. Problem je jedino u tome što umesto nje običan čovek je svakodnevno napadnut i opsednut masovnom antikulturom koja nema za cilj da oplemeni svog konzumenta već da ga porobi i svede na bezlično biće.

Inače, najstariji srpski ćirilični rukopis nastao je osamdesetih godina 12. veka po narudžbini humskog kneza Miroslava. Sada se može videti ukupno 10 dana godišnje po osam sati.

Bogoslužbena knjiga u kojoj su tekstovi raspoređeni prema čitanjima u toku crkvene godine ispisana je perom i sadrži 296 minijatura bojenih crvenom, zelenom, žutom, belom bojom i ukrašenih zlatom. Danas se čuva u specijalnim uslovima – precizno su propisani temperatura, vlaga i jačina svetla na kojima jevanđelje može pred publiku. U suprotnom mu preti propadanje.

Miroslavljevo jevanđelje je upisano u listu Pamćenje sveta što znači da je bod izuzetnog značaja i vrednosti. Ovo je retka prilika da se vidi delić istorije, u okviru izložbe “Zaveti i poruke: Stefan Nemanja – devet vijekova”.

(Srbin.info)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *