ВЕЛИКИ СКАНДАЛ ТРЕСЕ ХАГ И ПРИШТИНУ: Тачи дугује пола милиона евра Џефрију Најсу

VELIKI SKANDAL TRESE HAG I PRIŠTINU: Tači duguje pola miliona evra Džefriju Najsu

10 marta 2018

Prištinski list Gazeta ekspres objavio je da je došao u posed pisma za koje navodi da ga je britanski advokat Džefri Najs uputio kosovskoj vladi, a u kojem tvrdi da mu duguju skoro pola miliona evra za njegove profesionalne usluge.

Kako piše Gazeta, sadašnji predsednik, a bivši premijer Hašim Tači je naložio tadašnjem zameniku šefa diplomatije Petritu Selimiju da kontaktira Najsa i ponudi mu da radi za kosovsku vladu.

Najs, koji je bio tužilac Haškog tribunala u slučaju protiv Slobodana Miloševića, napustio je taj sud 2006. godine. Kasnije je za „London rivju of buks“ povodom izveštaja Dika Martija i drugim navodima o trgovini organima protiv tadašnjih kosovskih lidera, uključujući i Tačija, napisao da on nije održiv.

Najs je u tom članku zaključio da ima „veoma malo ako uopšte i ima“ suštine u Martijevom izvešstaju i da nema ništa što bi podržalo optužbe za vađenje organa. Najsov stav bio je razlog zbog kojeg je Tači odlučio da ga angažuje, piše Gazeta.

Gazeta prenosi da je Najs u pismu naveo da je ponudu prihvatio i pristao na finansijske uslove koje je ponudio Selimi. Kako navodi list, on u pismu tvrdi da su posle nekog vremena prestale isplate i da je morao da potražzuje novac lično i mejlom, ali da to nije dalo rezultate.

U pismu, kako navodi Gazeta, Najs kaže da su on i njegov tim dogovorili sa Tačijem, da za kosovsku vladu pripremi materijal koji bi mogao biti korišćen u slučaju da pojedinci budu optuženi pred Specijalnim sudom za ratne zločine, a pomagao je i oko Tačijeve biografije koja je nedavno objavljena.

Uprkos svim obećanjima, tvrdi Najs, novac mu nije isplaćen i navodi da će o svemu uskoro obavestiti javnost.

Iz prepiske nije poznato koliko kosovska vlada duguje Najsu i njegovom timu, ali na osnovu podataka koje je Najs slao vladi od novembra 2015. do jula 2016, vlada treba da mu plati 327.446 evra, a njegovoj saradnici Nevenki Tromp još 162.975 evra, navodi Gazeta.

Prema navodima Gazete, Najs otkriva  da je na Tačijev zahtev pomagao piscima Tačijeve biografije, naročito kada je reč o optužbama za trgovinu organima.

Gazeta Ekspres navodi da je kontaktirala savetnika premijera Ramuša Haradinaja Avnija Arifija sa pitanjem da li je vlada odgovorila na Najsove zahteve. Arifi je odgovorio da uprkos tome što je Najs pismo uputio vladi, odgovor na to pitanje treba da da kabinet predsednika i ministarstvo spoljnih poslova.

List navodi da Tačijev kabinet nije komentarisao ugovor sa advokatima, dok iz ministarstva spoljnih poslova tvrde da nisu upoznati sa ovim pitanjem.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Uvek su mi se više gadila služinčad koja se dodvoravaju,i služe,zapadu nego sami zapad!

  2. Nebeska Srbija says:

    Ja sam mislio da se ovi sa zapada prodaju za mnogo vece pare,bas sam iznenadjen koliko malo para daju siptari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *