ВЕЛИКИ СУКОБ МЕРКЕЛОВЕ И ТРАМПА: Ево због чега

VELIKI SUKOB MERKELOVE I TRAMPA: Evo zbog čega

30 maja 2020

Američki predsednik Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel ovih dana imali su žučnu raspravu o gasovodu „Severni tok 2”, NATO-u i Kini, prenosi list „Politiko”, pozivajući se na visokog zvaničnika američke administracije.

„Tokom ovonedeljnog telefonskog razgovora lidera došlo je do žestokog neslaganja po pitanjima kao što su NATO, situacija s gasovodom ‘Severni tok 2’ između Rusije i Nemačke, kao i odnosi s Kinom”, istakao je izvor lista „Politiko”.Bela kuća i zvanični predstavnik Nemačke nisu komentarisali ove informacije.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Gasovod će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode, odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama.

Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AD“, za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

Ranije je odlazeći ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv „Severnog toka 2“. Tim povodom oglasila se predstavnica za štampu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Marija Adebar koja je istakla da je loš tajming za širenje sankcija prema projektu „Severni tok 2“ u ovom trenutku, jer postoje i drugi problemi.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    Samo da potsetim i malo dodam. Nemačka se ne bori protiv sankcija Rusiji, jer i ona je uvela te iste sankcije ali gleda da se ne nameću one sankcije Rusiji koje škode Nemačkoj više nego što to nemačkoj odgovara. Pre Obame, Rusija je imala status zemlje sa kojom se sarađuje u Nemačkoj. A onda je Nemačka počela i zvanično da pokušava da sebe malo relaksira od tutorisanja Amerike koje je i dalje ustvari bila kaznena mera prema Nemačkoj a u suštini, američka politika prema celom svetu. Kontrolisati i koristiti. Dakle, u Nemačkoj je došlo do pomeranja i čak su zahtevali da amerika vrati nemačko zlato u nemačku. Svakom je jasna želja jedne države za samostalnošću, ali mnogi od nas nisu bili presrećni takvim obrtom u nemačkoj, i na svu sreću, nije se dogodio, ali se dogodila nezgodna stvar za Rusiju. Merkelova je pozvana u Ameriku i srela se sa Obamom.Obama joj u torbicu natovario par kila zlata da to provoza kroz nemačku i tako "smiri strasti" a iza kulisa...Nakon povratka Merkelove iz amerike, nije prošlo ako se dobro sećam, ni mesec dana i Nemačka je u svojoj Beloj Knjizi, a to je knjiga o tome kako se koja država tretira, odjednom i neočekivano, ili možda čak i očekivano, Rusiju pretvorila od države sa kojom se sarađuje u državu kojoj se uvode sankcije i prekida svaka industrijaska saradnja osim uvoza jeftinih ruskih sirovina. Isto će se Merkelovoj dogoditi i sa Trampom. Kažem, sjedne strane imamo utisak da je dobro da se Nemačka osamostali, a sa druge strane svaki taj pokušaj se završava kaznenim merama Nemačke prema Rusiji. Rusija je ekonomski slaba još uvek i nije u stanju da parira ovakvim potezima Zapada, nego pokupi tiho mrvice koje može i pokušava da ipak održi svoj izvoz u Nemačku koliko može, ali uvoz tehnologije iz Nemačke u Rusiju je potpuno zaustavljen. Teško je shvatiti šta je ovde bolje a šta gore po Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *