ВЕЛИКИ СУКОБ У БЕЛОЈ КУЋИ: Бајден отерао КАМАЛУ ХЕРИС

VELIKI SUKOB U BELOJ KUĆI: Bajden oterao KAMALU HERIS

18 novembra 2021

Američki predsednik Džo Bajden skrajnuo je potpredsednicu Kamalu Haris, u vreme dok njen rejting dramatično pada i kada se pojavljuju glasovi kako bi ona mogla da bude budući predsednički kandidat Demokrata na izborima 2024. godine.

Harisova, prva žena na mestu potpredsednika SAD, nema podršku Bajdena i oseća se izolovanom u Beloj kući, navode američki mediji.Nizak rejting Harisove i Bajdena

Jedan od bivših saradnika američke potpredsednice vidi razloge u njenom afroameričkom poreklu, ali i tome što se uhvatila u koštac sa onim sa čime ostatak Bele kuće nije hteo, kao što je migrantska kriza na granici sa Meksikom, pa je tako primila najviše udaraca.

Zbog toga Harisova ima rekordno nizak potpredsednički rejting od samo 28 odsto podrške, dok Bajden ima podršku od 38 odsto, navode mediji u SAD.

Kriza u odnosima prve i druge osobe SAD, prema navodima američkih medija, vidi se u tome što Bajden, koji ima 78 godina, još nije pružio podršku mogućoj kandidaturi Harisove za predsednicu, ali i u tome što je javno podržao sekretara za transport Pita Butidžidža u vezi sa njegovim izjavama o krizi u sektoru logistike, a on slovi takođe za mogućeg demokratskog predsedničkog kandidata.

Bela kuća zamera Harisovoj brojne gafove

Saradnici Harisove frustrirani su i zbog toga što ona nije dobila jasne zadatke kojima bi se bavila. Iako joj je u ruke ubačen vruć krompir krize sa migrantima, osim posete Meksiku i Gvatemali i obilaska El Pasa, Harisova je bila skrajnuta i sa tog pitanja, navodi „Njujork post“. Prošlog meseca, kada su se državni sekretar Entoni Blinken, glavni tužilac Merik Garland i šef unutrašnje bezbednosti Alehandro Majorkas sreli sa meksičkim kolegama, Harisova je bila u Nju Džersiju gde je promovisala Bajdenov plan socijalnih davanja.

Prema navodima američkih medija, Bela kuća je bila frustrirana načinom na koji se Harisova bavila migrantskom krizom. Poseban povod bio je intervju za „En Bi Si“, u kom se Harisova smejala i šalila na pitanja u vezi sa migrantskom krizom koja potresa južnu granicu SAD.

Harisovoj se zameraju i drugi gafovi, kao što je njen tvit pred vikend posvećen Danu sećanja. Ona je u njemu Amerikancima poželela „da uživaju u dugom vikendu“, ne pominjući uopšte odavanje počasti žrtvama ratova.

Takođe, problematično je i njeno obraćanje studentima, kada je na konstataciju jedne od njih da „Izrael sprovodi etničko čišćenje“ prokomentarisala da „njena istina ne treba da bude zabranjena“.

Harisova nije prisustvovala ni većini Bajdenovih sastanaka sa članovima Kongresa kojima je trebalo obezbediti infrastrukturno finansiranje vredno 1.200 milijardi dolara. U trenutku najvažnijih sastanaka, Harisova je bila u poseti odeljenju NASA u Merilendu.

Odbrana i mogućnost smene

Da nešto ne štima u odnosima Bajdena i Harisove, potvrdila je i njena dugogodišnja prijateljica i funkcionerka u Kaliforniji Eleni Kounalakis.

„Prirodno je da mi koji je znamo, znamo i koliko onda više može da uradi nego što joj je trenutno ponuđeno. Odatle i dolazi frustracija“, rekla je ona.

Iz kancelarije Harisove demantovali su navode o neslaganju.

Odbrani Harisove pridružila se i portparolka Bele kuće Džen Psaki, koja je na Tviteru napisala kako je „potpredsednica vitalni partner predsednika“, ali i „istaknuti lider koji je preuzeo ključne izazove sa kojima se zemlja suočava“.

Kako navodi Foks njuz, Bela kuća je sazvala sastanak predsedničkog kabineta prošlog petka, kada Harisova uopšte nije bila u SAD.
Ovaj medij čak tvrdi da Demokrate u Kongresu pripremaju mogućnost nečega „što se nije dogodilo mnogo, mnogo godina – potvrđivanja novog potpredsednika“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    op glumac je povukao potez samostalno, mislim da će sad i ZVANIČNO da "upokoje" pokojnog bajdena.Izgleda da je neko iz suprotne grupe konačno prišao glumcu ,jer harisova je bila predvidjena kao "osigurač" i kontrola dvojnika,i kao osoba koja će sprovoditi direktne intencije iz pozadine.Ona je olbrajtova i klintonova štićenica iz čitavog tog tima ministarstva inost.poslova i obaveštajnih "struktura".Glumac je samo trebao da se glupavo smeška i čita tekstove sa "idiota",na kraju krajeva harisova je ta koja je vodila USA defakto prvih 6 mes."bajdenove vladavine".Pretpostavljam da je toliko trebalo dvojniku da nauči da čita.Ovo su krupna komešanja u blatu sad će škorpije iz birokratske močvare da se dohvate medjusobno,veselo im bilo:)Možda konačno i ispliva istina na videlo u vezi STVARNOG bajdena i činjenice da amerikom danas virtuelno vlada grupa ljudi iz senke preko imena mrtvog čoveka,još jednom da ponovim,bjaden je capnuo negde u vreme oko inaguracije, moguće je da nikada i nije doživeo da postane predsednik i položi zakletvu ali svakako on nije više medju živima a mislim da je tramp i svestan toga i da se zato i povukao kada je shvatio ili kada mu je objašnjeno šta "demokrate" nameravaju.Ako taj skandal izbije na površinu demokratska stranka i čitav taj decenijama brižljivo gradjen aparat političke moći grupe iz senke u USA će se RASPASTI u sekundi i možda će amerika konačno imati opet višepartijski sistem i prave IZBORE posle više od 50 god.Videćemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *