ВЕЛИКИ СУКОБИ У СБ УН: Шиптари напали Србију; Запад жели да укине УНМИК, РУСИЈА и КИНА их блокирају

VELIKI SUKOBI U SB UN: Šiptari napali Srbiju; Zapad želi da ukine UNMIK, RUSIJA i KINA ih blokiraju

14 novembra 2017

Ruski i kineski ambasador založili su se na sednici Saveta bezbednosti UN za zadržavanje misije UN na Kosovu u sadašnjem formatu i obimu, dok su predstavnici Francuske, Velike Britanije i SAD ponovo pozvali na ukidanje ili redefinisanje UNMIK-a.

Zemlje članice SB UN takođe su se na današnjoj sednici založile za formiranje ZSO.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se Moskva ne slaže sa „veoma optimističnim procenama“ kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku.

Kako je naveo, dijalog između Beograd i Prištine je u zastoju. Nebenzja je upozorio da događaji na Kosovu prete da uruše ceo sistem regionalne stabilnosti.

Takođe je optužio Prištinu za „sabotiranje“ sprovođenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

– Projekat Republika Kosova očigledno propada rekao je ambasador Rusije.

Istovremeno je ukazao na pitanje tranzicije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova što je, naglasio je, u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, prema kojoj je KFOR jedina oružana snaga na Kosovu.

Ruski ambasador ukazao na problem islamskog radikalizma i terorizama na Kosovu.

Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenite Srbije i razume njenu zabrinutost po pitanju Kosova, rekao je predstavnik te zemlje pri UN i naglasio da je za Peking rezolucija 1244 pravna osnova za rešavanje tog pitanja.

On je pozvao SB UN da zadrži pažnju na Kosovu. Istakao je da Kina podržava mandat UNMIK u postojećem formatu i pozvao strane u procesu rešavanja kosovske krize da se uzdrže od zapaljive retorike.

Zamenica ambasadorke SAD pri UN Mišel Sison ponovo je pozvala na smanjenje misije UNMIK-a i proređivanje dinamike održavanja sednica o Kosovu.

– Unmik je odavno ispunio svoj mandat na Kosovu, nema sumnje da je Misija tokom pomogla da Kosovo izgradi demokratske institucije. UN treba da bude ponosna na dostignuće i tu uspešnu priču – rekla je predstavnica SAD.

Ipak, dodala je ona, sada je vreme za tranziciju Misije i primenu resursa UN na kritičnija pitanja.

SAD su takođe pozvale SB UN da se proredi izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu sa tri na šest meseci.

Sison je pozitivno ocenila nedavno održane lokalne izbore na Kosovu, kao i primenu dogovora Beograda i Prištine o pravosuđu.

Ona je ponovila da SAD podržavamo potpuno učlanjenje Kosova u međunarodnim zajednici u UN i Interpol i pozivala one zemlje koje nisu priznale Kosova da to učine.

Britanija: UMNIK radi manje, a ne više

– Da bi Kosovo gledalo ka budućnosti mora da se suoči sa prošlošću – poručio je britanski ambasador u UN Majkl Rajkroft.

Ali, kako je naglasio, kao što Kosovo mora da se suoči sa prošlošću, tako mora i UNMIK mora da se suoči sa činjenicima.

– UN mora da prizna da Kosovo nije ista država kao kada je stigao UNMIK – smatra Rajkroft i dodao da je vreme da UNMIK radi manje, a ne više.

On je ponovio da se Velika Britanija zalaže da se sednice SB UN o Kosovu održavaju ređe.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    A što ne "ukinete"bazu Bondstil,ako je već narko-beba izgradila demokratske institucije? Nije valjda da su te institucije toliko dobre,i da čovečanstvo zavisi od njih,da se moraju bazama čuvati? Biće da su te institucije zlta i dijamanata vredne,pa se bazom moraju čuvati! Licemeri smrdljivi zapadnjački žele da prikažu tu nakazu od tkzv "drćave"kako je uspela posle zapadnjačke zločinačke i kriminalne intervencije! Po svaku cenu moraju,naci-faši zapadnjaci,da opravdaju,neopravdivo,zločinačko bombardovanje Srbije,i bacanje osiromašenog uranija po Srbiji,i srbskom narodu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *