ВЕЛИКИ УДАР ЗА АМЕРИКУ: Кина тврди да је развила технологију која чини стелт авионе Ф-22, Ф-35 и Б-21 потпуно “видљивим” (ВИДЕО)

ВЕЛИКИ УДАР ЗА АМЕРИКУ: Кина тврди да је развила технологију која чини стелт авионе Ф-22, Ф-35 и Б-21 потпуно “видљивим” (ВИДЕО)

20 априла 2024

КИНЕСКИ научници развили су технологију за откривање америчких стелт авиона којом могу да појачају изузетно слабе сигнале не само Ф-22 и Ф-35, већ и Б-21, који још није ушао у службу војске САД, за чак 60 хиљада пута.

Како наводи South China Morning Post, Кина је прошле године развила технологију за откривање и лоцирање стелт ловаца у инфрацрвеном спектру, који могу да открију авионе Ф-22 на удаљености до 300 километара.Тиме су технолошке могућности америчког ратног ваздухопловства у западном Пацифику биле значајно смањене, тврде кинески медији.

Захваљујући новим кинеским технологијама, могуће је открити Ф-22, који се сматра једним од најбољих стелт ловаца на свету, чији фронтални радарски пресек не прелази један квадратни центиметар.

Како се наводи, водећи амерички ловци се откривају чим уђу у визуелни домет инфрацрвених вођених пројектила.

ПРВИ ТАКОЗВАНИ СТЕЛТ АВИОН, Ф-117

Дакле, захваљујући благовременом откривању, америчким ловцима је практично ускраћена стелт способност да лансирају пројектиле или испусте клизне бомбе док се приближавају попришту операција.

Како се наводи у релевантној документацији, нова метода детекције омогућава покривање површине од око 63 хиљаде квадратних километара са грешком која не прелази 20 метара. Како год да маневрише Ф-22, неће моћи да избегне да га приме радари ПВО.

Студија тврди да ова иновација омогућава кинеским радарским системима да са великом прецизношћу одреде позицију Ф-22 у реалном времену. Ако је тачно, ово би могло значајно да утиче на ефикасност Ф-22, посебно имајући у виду велики домет његових ракета ваздух-ваздух и потребу за одређеним оперативним радијусом за нападе са земље.

Међутим, независни западни стручњаци позивају на опрез у тумачењу ових тврдњи. Методологија студије и специфични детаљи методе откривања нису објављени, што отежава верификацију, али тиме се задржава тајност кинеског решења овог проблема.

Стелт дизајн Ф-22 је сложена и добро чувана тајна. Америчко ратно ваздухопловство континуирано надограђује и усавршава своју “стелт технологију” у нади да ће остати испред потенцијалних противника.

Упркос овој новој тврдњи, Ф-22 остаје застрашујући авион са напредним могућностима, а сетите се, оборио је и балон. Америчко ваздухопловство ће вероватно наставити да развија противмере и одржава своју предност у ваздушној супериорности.

Иако тврдње кинеске студије заслужују пажњу, независна верификација и текући напредак у америчкој стелт технологији су суштинска разматрања. Прави утицај на ефикасност прикривености америчких апарата попут Ф-22, остаје тек да се докаже.

(oruzjeonline.com)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Beli Orao says:

    Сад више нису невидљиви , огроман новац су потрошили за ништа, хахааааа!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u