ВЕЛИКИ УДАР ЗА АМЕРИКУ: Кина тврди да је развила технологију која чини стелт авионе Ф-22, Ф-35 и Б-21 потпуно “видљивим” (ВИДЕО)

VELIKI UDAR ZA AMERIKU: Kina tvrdi da je razvila tehnologiju koja čini stelt avione F-22, F-35 i B-21 potpuno “vidljivim” (VIDEO)

20 aprila 2024

KINESKI naučnici razvili su tehnologiju za otkrivanje američkih stelt aviona kojom mogu da pojačaju izuzetno slabe signale ne samo F-22 i F-35, već i B-21, koji još nije ušao u službu vojske SAD, za čak 60 hiljada puta.

Kako navodi South China Morning Post, Kina je prošle godine razvila tehnologiju za otkrivanje i lociranje stelt lovaca u infracrvenom spektru, koji mogu da otkriju avione F-22 na udaljenosti do 300 kilometara.Time su tehnološke mogućnosti američkog ratnog vazduhoplovstva u zapadnom Pacifiku bile značajno smanjene, tvrde kineski mediji.

Zahvaljujući novim kineskim tehnologijama, moguće je otkriti F-22, koji se smatra jednim od najboljih stelt lovaca na svetu, čiji frontalni radarski presek ne prelazi jedan kvadratni centimetar.

Kako se navodi, vodeći američki lovci se otkrivaju čim uđu u vizuelni domet infracrvenih vođenih projektila.

PRVI TAKOZVANI STELT AVION, F-117

Dakle, zahvaljujući blagovremenom otkrivanju, američkim lovcima je praktično uskraćena stelt sposobnost da lansiraju projektile ili ispuste klizne bombe dok se približavaju poprištu operacija.

Kako se navodi u relevantnoj dokumentaciji, nova metoda detekcije omogućava pokrivanje površine od oko 63 hiljade kvadratnih kilometara sa greškom koja ne prelazi 20 metara. Kako god da manevriše F-22, neće moći da izbegne da ga prime radari PVO.

Studija tvrdi da ova inovacija omogućava kineskim radarskim sistemima da sa velikom preciznošću odrede poziciju F-22 u realnom vremenu. Ako je tačno, ovo bi moglo značajno da utiče na efikasnost F-22, posebno imajući u vidu veliki domet njegovih raketa vazduh-vazduh i potrebu za određenim operativnim radijusom za napade sa zemlje.

Međutim, nezavisni zapadni stručnjaci pozivaju na oprez u tumačenju ovih tvrdnji. Metodologija studije i specifični detalji metode otkrivanja nisu objavljeni, što otežava verifikaciju, ali time se zadržava tajnost kineskog rešenja ovog problema.

Stelt dizajn F-22 je složena i dobro čuvana tajna. Američko ratno vazduhoplovstvo kontinuirano nadograđuje i usavršava svoju “stelt tehnologiju” u nadi da će ostati ispred potencijalnih protivnika.

Uprkos ovoj novoj tvrdnji, F-22 ostaje zastrašujući avion sa naprednim mogućnostima, a setite se, oborio je i balon. Američko vazduhoplovstvo će verovatno nastaviti da razvija protivmere i održava svoju prednost u vazdušnoj superiornosti.

Iako tvrdnje kineske studije zaslužuju pažnju, nezavisna verifikacija i tekući napredak u američkoj stelt tehnologiji su suštinska razmatranja. Pravi uticaj na efikasnost prikrivenosti američkih aparata poput F-22, ostaje tek da se dokaže.

(oruzjeonline.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Beli Orao says:

    Sad više nisu nevidljivi , ogroman novac su potrošili za ništa, hahaaaaa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *