Велики успеси сиријске армије, ослободили гасна поља и низ важних градова

Veliki uspesi sirijske armije, oslobodili gasna polja i niz važnih gradova

17 jula 2017

Sirijska armija i dobrovoljački odredi koji ratuju na njenoj strani isterali su pripadnike Islamske države sa gasnih polja El-Halaa i Zamla koja se nalaze južno od grada Raka.

U istoj operaciji su vladine snage povratile kontrolu i nad 12 nftnih „bunara” kod El-Fahda.

Proteklih dana su izbacile ID i sa naftnih polja Es-Saura i El-Habari južno od Eufrata.

Što je jednako važno, oslobodile su od terorista i drevni grad Rasafa (nekadašnji Sergiopolis) koji se nalazi 30 kilometara južno od Rake. Nimalo usput, povratile su i kontrolu nad putem koji spaja Raku sa provincijama Hama i Homs.

Tokom poslednja tri dana, sirijska armija je napredovala i u borbama za istočna predgrađa Damaska: Ajn, Tarma i Džobar.

Ta naselja su zapadni obod oblasti Istočna Guta koju drže terorističke formacije Fajlak Ar-Rahman i Hajat Tahrir aš-Šam.

Borbe u pomenutom trouglu traju već bezmalo četiri nedelje, a teroristi su u njima imali oko 400 poginulih, a njihovih sedam poljskih bolnica je prepuno ranjenika.

Vladinim snagama iz vazduha pomaže ruska avijacija koja je, pored ostalog, uništila 8 američkih protivrenkovkih raketnih sistema TOW i 10 utvrđenih vatrenih pozicija.

Sirijska armija je zavladala sa 37 važnih tunela i tranšeja protivnika.

U međuvremenu je međunarodni okvir sirijske ratne drame postao još komplikovaniji.

Izrael je objavio da se kategorički protivi planu Moskve i Vašingtona koji je rezultirao primirjem na jugu Sirije. Uz tvrdnju da će ta „zona deeskalacije” navodno „šriti prisustvo Irana u regionu”.

List Haaretz je objavio da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu o tome obavestio francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Navodno mu je predočio da Teheran ima nameru da u Siriji sagradi baze za svoju avijaciju i mornaricu i da u tu zemlju uputi vojnički kontigent i vojne savetnike.

Netanjahu je navodno bio kategoričan: „To će promeniti stanje stvari u regionu”.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *