ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ АМЕРИКЕ: Према овим земљама може променити курс

VELIKI ZAOKRET AMERIKE: Prema ovim zemljama može promeniti kurs

12 septembra 2019

Iznenadna smena Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost, može se tumačiti kao posledica ličnog sukoba Donalda Trampa i dojučerašnjeg člana njegove administracije ali i kao pitanje rivalstva između Boltona i državnog sekretara Majka Pompea. Ono što je sada više nego izvesno jeste činjenica da će odlazak Džona Boltona imati snažni uticaj na pozicioniranje američke spoljne politike u budućnosti.

Britanski list „Gardijan“ je napravio presek zemalja prema kojima bi Amerika mogla da promeni kurs nakon smene savetnika Boltona.Avganistan

Džon Bolton je bio poznat kao žestok protivnik plana koji je predviđao da preostale američke trupe napuste Avganistan do kraja godine. Ironično, izgleda da se Tramp ove nedelje ipak približio Boltonovim stavovima time što je odustao od sopstvenog plana za vanredne razgovore sa talibanskim liderima u Kemp Dejvidu, i to dva dana pre obeležavanja godišnjice terorističkog napada od 11. septembra 2001. godine.

Američki predsednik je potom izjavio da je od tajnog sastanka odustao nakon što je došao do saznanja da je zbog bombaša samoubice u Kabulu stradao jedan vojnik Ujedinjenih nacija. „Gardijan“ ovakav potez Donalda Trampa objašnjava i pritiskom odbrambene zajednice, koja je prethodno izrazila zabrinutost povodom toga da bi američki predsednik mogao prepustiti Avganistan teroristima bez ikakvog plana koji bi uključivao zaštitu legitimne avganistanske vlade do održavanja izbora.

Venecuela

Kada je u pitanju Venecuela, savetnik Bolton se nije libio da zagovara slanje američkih trupa na ovu zemlju. Smatrao je da će na taj način Nikolas Maduro biti lako svrgnut, te da će se vojska okrenuti protiv njega.

Ta procena se kasnije ispostavila kao previše optimistična, nakon čega je Džon Bolton izgubio Trampovo poverenje. Mada je Amerika nastavila da podržava opozicionog lidera Huana Guaida, politika prema Venecueli svela se na pritiskanje Evropske unije da pojača sankcije ovoj zemlji.

Iran

Pompeo, Bolton i potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Majk Pens, savetovali su ovog leta Trampa da izvrši napad na Iran nakon što je oborena američka bespilotna letelica. Predsednik se ipak povukao, strahujući od posledica vojne konfontacije. Jedino sredstvo pritiska koje je preostalo bile su ekonomske sankcije, mada su evropski saveznici kao rešenje predlagali uspostavljanje dijaloga sa zvaničnim Teheranom.

Sada kada Bolton više nije Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, postoji verovatnoća da će se Tramp ipak sastati sa iranskim predsednikom na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kasnije ovog meseca, a što je nagovestio i državni sekretar Pompeo.

Rusija

Savetnik Džon Bolton nije bio sposoban da posmatra Rusiju izvan okvira Hladnog rata a bio je poznat i kao protivnik Putinove politike.

Sada, kada je Tramp lišen Boltonovog prisustva, nije preterano očekivati otvaranje Vašingtona prema Moskvi, pogotovo u kontekstu uloge Francuske i Emanuela Makrona u ohrabrivanju dijaloga o Ukrajini.Severna Koreja

Boltonov animozitet prema Severnoj Koreji dolazio je do izražaja još tokom njegovog delovanja u administraciji Džordža Buša mlađeg.

Zalaganje za odlučnu politiku prema severnokorejskoj dikaturi ga je ubrzo dovelo u sukob sa Trampom, koji se i uprkos protivljenju svog savetnika za bezbednost nekoliko puta sastao sa Kimom.

(Blic)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  "RUSIJA - Sada, kada je Tramp lišen Boltonovog prisustva, nije preterano očekivati otvaranje Vašingtona prema Moskvi, pogotovo u kontekstu uloge Francuske i Emanuela Makrona u ohrabrivanju dijaloga o Ukrajini." - DA LI JE SADA POVOLJAN MOMENAT ZA DIJALOG O BUDUĆNOSTI UKRAJINE NA NIVOU VELIKIH SILA? Sada je još uvek povoljniji momenat za Zapad, da bar brže bolje zacementiraju to što imaju u Ukrajini, to što su dosad postigli. Za Rusiju je povoljnije da sačeka da Zapad još oslabi. ZATIM ZBOG NEJEDINSTVA U SAD I ZBOG STRAHA TRAMPOVIH RIVALA DA ĆE TRAMP SUVIŠE POPUSTITI I BEZ BOLTONA NEKO ĆE DIJALOG O UKRAJINI DA MINIRA. SADA TEK ĆE PUŠTATI UKRONACISTE I OSTALE PSE RATA NA DONBAS.

 2. Slobodanka says:

  Sada mi treba da poverujemo kako je predsednik Tramp puno bolja osoba i bolji političar od njegovog bliskog saradnika Boltona, sada već bišeg saradnika. Međutim dok su blisko sarađivali probali su najnovije oblike hibridnog ratovanja prema nizu zemalja i nema uspeha, nema očekivanog rezultata. Kad nema uspeha u davljenju drugih država, onda se povlači i ne kaže se naglas Amerika je postala nemoćna, nego se samo izvrši smena jedne neuspešne osobe zbog neslaganja itd. Licemerno do kraja.

 3. Slobodanka says:

  Druge bi se pesme pevale o Boltonu samo da je uspeo u pogledu Venecuele, da svrgne Madura i da dovede Gvajda na čelo Venecuele. Nakon takvog pretpostavljenog uspeha, sada Tramp ne bi smeo ni da ga smeni. A sada u svim zemljama gde nisu uspeli Amerika se povlači i podmeće EU da krpi to kako zna i ume. Na Zapadu su veoma licemerni i između sebe. Na kraju ćemo iz Vašingtona čuti kako američke uspehe po svetu zabrljala je i pokvarila nespretna i nesposobna EU.

 4. doktrina soka says:

  Satro Bolton,on je samo zrtveno jagnje,dobar tek Trampe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *