ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ – БРИСЕЛ ПОДВИО РЕП: Јункер у име Европске уније пристао на уступке Трампу

VELIKI ZAOKRET – BRISEL PODVIO REP: Junker u ime Evropske unije pristao na ustupke Trampu

26 jula 2018

Evropska unija nije izdržala pritisak Donalda Trampa.

Njena delegaciju, koju je na pregovorima u Vašingtonu predvodio Žan-Klod Junker, pristala je na nekoliko ustupaka kako bi izbegla dalje zaoštravanje u odnosima sa SAD koje bi bilo teško zadržati samo u okvirima trgovinskih odnosa.Predsednik Evropske komisije – da bi sve spolja izgledalo koliko-toliko pristojno – izjavio je da se sa predsednikom SAD dogovorio da se i Vašington i Brisel uzdrže od uvođenja novih carina u međusobnoj trgovini. Još je naglasio da partnerstvo SAD i EU treba da ostane „jarbol globalne stabilnosti“.

Iza ove `fasade` se krije nekoliko ustupaka sa strane EU.

Junker i komesarka EU za trgovinu Sesilija Malstrom pristali su na smanjivanje carina na industrijsku robu (Tramp je predlagao potpuno ukidanje), prihvatili su i da povećaju uvoz američkog tečnog gasa, soje i američke medicinske opreme.

Junker i Tramp dali su umirujuće izjave uoči današnjeg sastanka u Beloj kući u nastojanju da smire tenzije.

„Mi smo bliski partneri, saveznici, ne neprijatelji“, rekao je Junker dok je Tramp dodao da očekuje nešto „vrlo pozitivno“ od njihovog susreta.

Junker je takođe istakao da Brisel i Vašington treba da rade i nastupaju zajedno.

„Mi predstavljamo polovinu svetske trgovine, 1.000 milijardi dolara trgovine je između nas“, rekao je šef Evropske komisije.

Tramp je uzvratio da bi se složio ako bi mogli da „nemaju ni carine, ni barijere ni subvencije“ i da bi SAD tada bile „izuzetno zadovoljne“.

Američki predsednik nije propustio da podseti da je njegova zemlja izgubila „stotine milijardi dolara s Evropskom unijom.“

„Mi samo želimo jednake uslove za naše poljoprivrednike, industrijalce, za sve“, dodao je Tramp.

KOMENTARI5 komentara

 1. padre says:

  Baš imaju sreće ti ameri sa pijanicama, prvo Jecin pa sad ovaj!Prodao bi tuđu kuću za litru!

  • Taipova Češma says:

   Okupiranim teritorijama se lakše vlada ako ih predstavljaju pijanice,homoseksualci,kockari,trgovci ljudskim organima,rasturači droge,......

 2. Kulak says:

  Budaletina.

 3. Velika Metla says:

  Pristao alkos,a? Ajdeeeeeeeeee.................,e jes,baš njega neko i pitao da li će da pristane! Od kada gazda slugu pita za mišljenje?

 4. Zaharije qSerak says:

  Kao i obično nije istina ili je poluistina.Nista još nije dogovoreno,samo se razgovaralo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *