ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ КИНЕ! Змај се буди и на Косову и Метохији

VELIKI ZAOKRET KINE! Zmaj se budi i na Kosovu i Metohiji

3 juna 2023

Uočljiv angažman Kine po pitanju Kosova i Metohije u poslednje vreme sasvim se uklapa u njena nastojanja da ojača svoju diplomatsku aktivnost i poziciju u svetu u čemu je već imala velikih uspeha, ocena je dobrog poznavaoca Kine, spoljnopolitičkog komentatora Borislava Korkodelovića.

Povodom najnovijeg nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, gde se pripadnicima specijalne prištinske policije pridružio i Kfor, štiteći do zuba naoružane specijalce od nenaoružanih Srba, oglasio se i kineski list „Global tajms“. On je preneo analizu vojnog eksperta prema kojoj će na produbljivanje razdora između Beograda i Prištine SAD gledati kao na priliku da oslabi uticaj Rusije u Srbiji i na Balkanu.Više od zagovornika međunarodnog prava

Cilj SAD je da dodatno destabilizuje Evropu, već potpuno zavisnu od SAD i da ona kao i Rusija pretrpi što veće gubitke. To je savršeno u skladu sa američkom globalnom strategijom i njenim hegemonističkim interesima, navodi se u tekstu.

Istim povodom se oglasilo i ministarstvo spoljnih poslova Kine izrazivši nadu da će NATO poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da će zaista učiniti nešto za mir u regionu.

Korkodelović za Sputnjik kaže da je nesporno, kao i toliko puta do sada, Kina pokazala da je glavni zagovornik međunarodnog prava kao osnove međunarodnih odnosa, ali ne samo to. Ona, kako napominje, želi da u međunarodnim odnosima bude neko ko stvara situacije pogodne za mir i razvoj.

Sve aktivnija u globalnoj diplomatiji

„Kina nastupa kao zemlja koja je sve aktivnija u globalnoj diplomatiji, naročito od 20. kongresa KP Kine, održanog prošle jeseni. Ona sve više izlazi kao posrednik u međunarodnim sporovima“, napominje on i pdseća na njene već viđene uspehe na tom polju.

Tako je u martu dva istorijska i verska rivala, regionalne sukobljene strane – Iran i Saudijsku Arabiju dovela za pregovarački sto i otpočela mirovni proces koji vodi sve većem zbližavanju do juče ljutih protivnika. Ranije je u tome imala uspeha na Rogu Afrike, Etiopiji, Eritreji podseća naš sagovornik.

On ukazuje i na to da Kina, takođe želi da Evropa ima svoju stratešku autonomiju, što je nedvosmisleno ispoljeno prilikom nedavne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Kini.

Ne želi novo žarište u Evropi

„Kina želi da ima dobre odnose sa Evropom, a to podrazumeva mir. Kina je dosta izgubila, pre svega na ekonomskom planu ratom u Ukrajini i sigurno ne bi želela da vidi još jedno žarište sukoba u Evropi. Želi da ne dođe do takve situacije i upozorava ne samo SAD, već naročito Evropu da ne dozvoli da bude uvučena u još jednu kombinaciju SAD-a na ratnom planu“, ističe Korkodelović.

Tim više, kako kaže, što Peking zna da slabljenjem Evrope i eventualnim slabljenjem Rusije SAD dobijaju i odrešenije ruke za ono što im je glavni cilj – obuzdavanje rasta Kine i njenog penjanja ka položaju najmoćnije države sveta negde oko 2050. godine.

„Znači radi se o jednom diplomatskom aktivizmu koji je sve vidljiviji i mislim da pored tradicionalnog prijateljstva jer je Kina oduvek pružala podršku nekadašnjoj SR Jugoslaviji i kasnije njenoj naslednici Srbiji, Peking uklapa svoje najnovije reagovanje u taj obim svog sve većeg i po međunarodnu zajednicu sve značajnijeg diplomatskog delovanja u različitim delovima sveta, pa i u Evropi“, ocena je Korkodelovića.On podseća da Kina od 2021. godine zasniva svoju ukupnu spoljnu politiku i na jednom značajnom dokumentu koji se zove Inicijativa za globalnu bezbednost. Sve njene akcije, među kojima su i ova reagovanja iz Pekinga na situaciju na Kosovu i Metohiji treba gledati i u svetlu takve deklaracije, uveren je naš sagovornik.

Sprečiti ofanzivu NATO-a

Naš sagovornik ukazuje i na činjenicu da je NATO u veoma ofanzivnom nastupu, čak do istočne Azije, da otvara kancelariju u Tokiju, ali i poziva Japan, Australiju, Južnu Koreju na svoje samite i polako ih uključuje u svoju strukturu. To je, kako ističe, jedan od elementata takozvanog opkoljavanja NR Kine.

„Kina na to, između ostalog, reaguje i time što postaje sve diplomatski aktivnija i nastoji da bude mirotvorac u drugim delovima sveta, prosto da taj pritisak koji trpi u istočnoj Aziji ublaži time što ona postaje prisutnija u nekada tradicionalnim područjima američke hegemonije. A to je Bliski istok koji sve više izmiče kontroli SAD i u njenom tradicionalnom uporištu, u Evropi“, smatra Korkodelović.

Posle reakcija iz Pekinga, koje bi mogle da budu protumačene kao pokušaj smirivanja strasti u južnoj srpskoj pokrajini i poziv na pregovore i dogovore, možda je, kaže on, ovo prilika da problem Kosmeta bude šire internacionalizovan. To znači da u njegovo rešavanje budu uključeni i drugi posrednici, pogotovo tako globalno značajni kao što su NR Kina i Rusija, stalne članice SB UN, konstatuje sagovornik Sputnjika.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Sada će zaPRDni satanisti da proglase Srbe za " male Kineze". Ono kako smo mali Rusi nije loše da budemo i mali Kinezi.

  2. Beli Orao says:

    Kina polako ali sigurno krcka zapad tj.Ameriku na političkom i privrednom pravcu a Rusija na vojnom tako da hegemonija zapada propada polako ali sigurno!

  3. Petrovgrad says:

    Ovo će biti ladan tuš za NVO aktiviste iz Zrenjanina, koji su malte ne same sebe zamalo ubedili da će proterati Kineske investicije i fabriku Ling -Long i da će ih vratiti u Shang-dong.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *