ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ: Србија се окреће Русији – због све већих притисака Запада!

ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ: Србија се окреће Русији – због све већих притисака Запада!

30 децембра 2015

Vladimir-Putin-Srbija-srpska-zastava-630Влада премијера Александра Вучића, иако и даље има циљ да уђе у ЕУ, у последње време све више нагиње ка Русији и покушава да са том државом успостави још чвршће односе, оцењују поједини аналитичари. Како објашњавају, тај курс се заузима нарочито због све отворенијих захтева Запада да Србија омекша однос према Косову и заоштри курс према Републици Српској.

Да се званични Београд још више окреће Русији, наговештавало се пре непуна два месеца, кад је премијер Александар Вучић с министрима и бројном привредном делегацијом боравио у посети Москви. Том приликом најављени су бројни пројекти, укључујући и војну сарадњу и куповину наоружања. Осим тога, Вучић је јуче најавио сарадњу с Москвом у више области, али и долазак потпредседника Владе Русије Дмитрија Диме Рогозина почетком јануара, а у априлу и премијера Русије Дмитрија Медведева.

– Све нам је на столу, у свим областима друштвеног живота су отворена питања наше сарадње. Дакле, од индустрије, пољопривреде, културе до, рекао бих – не знам да ли то баш спада у војну сарадњу – ремонтовања руских хеликоптера, што су доскоро радиле НАТО земље Чешка и Пољска. Ако успемо да постигнемо тај споразум, то ће бити од огромног економског значаја за Србију – рекао је Вучић.

Такође, премијер је јасно поручио и „да Влада Србије више никада неће јавно иступати против РС, нити ће РС јавно иступати против Србије“.

Промене односа

На све то, водећи српски званичници готово да више и не крију да су били изложени притисцима током преговора Београда и Приштине, а председник Томислав Николић отворено је изјавио да ће се од Србије тражити да призна Косово ако жели у ЕУ.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је Србија у време владавине Бориса Тадића у великој мери покварила односе с Русијом, а да актуелна влада то покушава да промени.

– Ова влада покушава да направи баланс и да однос Србије између ЕУ и САД и Русије буде уравнотежен. До сада је Србија у већој мери била окренута ЕУ, ако гледате у процентима, око 70 одсто је била окренута ка Бриселу у односу на Русију, а сада се то ипак мења – каже Анђелковић.


Владислав Јовановић, некадашњи шеф дипломатије СРЈ, каже да Србија води спољну политику тако да се и даље не одриче Путина.

– Чињеница је да Србија освежава сарадњу с Русијом и не одриче се Путина. Зашто би то радила? Русија нам је једини ослонац. Амерички амбасадор је недавно дао изјаву о Косову која би се практично могла протумачити као ултиматум. Даље, најављено је да ће Америка набавити ракете Хрватској, а против кога? Домети тих ракета су до Ниша, а све су гласнији притисци и поводом слабљења РС – каже он.

Проблематични потези

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић упозорава да сви ти потези могу да буду проблематични у односима према Бриселу.

– Треба да се провери да ли је све то у сарадњи са Индивидуалним акционим планом НАТО и у складу са ЕУ, поглављем 31, које се односи на заједничку безбедносну одбрамбену политику. Сем тога, прави се неправедна клацкалица између премијера и председника, председник је тај који је виђен као проруски, а премијер као прозападни. Међутим, премијер оваквим изјавама рапидно губи кредибилитет као партнер у Бриселском споразуму – каже она.

Јелена Гускова: Веза за будућност

Академик Јелена Гускова, руски експерт за Балкан, подсећа на триста година заједништва Србије и Русије, без обзира на, како каже, повремена разилажења.

– Србија је, нажалост, била сама од 1991. против зла и тај период трајао је 17 година. Руси се тада нису нашли и српска власт од 2000. није била окренута Русији. Све то траје до 2007, када је Русија рекла велико „не“ Ахтисаријевом плану. Данас се Русија труди да покаже да имамо заједничку будућност и садашњост – закључује Гускова.

(Курир)

KOMENTARI15 коментара

 1. KOSTA says:

  Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić. Da li je majka Srpkinja mogla da rodi vecu prodanu Srpsku dusu, tesko. Zanimljivo je koliko zena u Srbiji radi protiv interesa sopstvene drzave, sto u vladi i drzavnim institucijama, sto u NVO. Da ne ispadnem muski sovinista, ovo je prvo moja zena primetila. Jeleni zelim sve najgore za predstojece novogodisnje praznike.

 2. Baja says:

  Piskili bi kakili bi e nece moci,

 3. longin says:

  Тој Јелени Милић и ја желим све најгоре у Новој 2016. години!

 4. Milutin says:

  Ova vlada pokušava da napravi balans i da odnos Srbije između EU i SAD i Rusije bude uravnotežen. Do sada je Srbija u većoj meri bila okrenuta EU, ako gledate u procentima, oko 70 odsto je bila okrenuta ka Briselu u odnosu na Rusiju, a sada se to ipak menja – kaže Anđelković. ********* шта год значио тај "баланс", ипак се , титоистички реликт Србија приближава Русији. јер је присиљена, а не због политике тупана, и сугестија овог .... ************** Vise o RUSKOJ POMOCI https://tinyurl.com/oeovno5

 5. Alojzije Stepinac says:

  Srbi sve dublje u tami ruskog šup*a. :-D

 6. miki says:

  Svima njima ce doci kraja I to izdajnickoj da nekazem sta slavna RUSIJA je vjecna I nepobjediva pomocice ona Srbiji da se pono podigne a bagra izdjanicka dabogda svi od raka obolili.

 7. bratislav says:

  stepinac kako mozes da pises kada si u nemackom dupetu od kad postojite

 8. Milan says:

  Nismo vise imali izdajnika ni kada je bila osmanska imperija. Moguce je da se ove nase seronje osveste i da vide ko je prijatelj a ko vrag.

 9. MERI says:

  Vladimire Vladimiroviču, nabavite još veći kišobran, evo i nas. Jelena Guskova, srećna Vam nova 2016.godina!

 10. Apis says:

  VUČIĆU I NIKOLIĆU JA NE BI POVERIO NI OVCE DA ČUVAJU! Sve što su branili propalo je, što su rekli NE bilo je DA. Vodili nas u Rusiju pa se tokom noći predomislili i proglasili da EU nema alternativu. Alternativa nije samo mogućnost izbora nego i nada koja se gubi kad zivot prestaje. Sada u sred okeana sa poslednjim zalihama hrane vode i goriva ponovo okreću brod. OK ja u Rusiji vidim spas ali ta dvojica ne mogu tamo da me vode. Stid me je stati pred Ruse u njihovom drustvu.

 11. Dux says:

  @Baja @Alojzije Stepinac Opet menstrualni problem, a curice???!!!!

 12. teletabis says:

  По обичају Курир, Информер и слични пишу глупости.

 13. Alojzije Stepinac says:

  @Dux Ne čujem te dobro. Suviše si duboko u Putinovom dupetu. :-D

 14. Apis says:

  Stepinac! Jel vise volis da skocis sa ku.rca na plot ili sa plota na ku.rac?

 15. Dux says:

  @Alojzije Stepinac Izvati tu hrpu kur**na iz ušiju i usta. Mumlaš blaženi :-))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u