ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ: Србија се окреће Русији – због све већих притисака Запада!

VELIKI ZAOKRET: Srbija se okreće Rusiji – zbog sve većih pritisaka Zapada!

30 decembra 2015

Vladimir-Putin-Srbija-srpska-zastava-630Vlada premijera Aleksandra Vučića, iako i dalje ima cilj da uđe u EU, u poslednje vreme sve više naginje ka Rusiji i pokušava da sa tom državom uspostavi još čvršće odnose, ocenjuju pojedini analitičari. Kako objašnjavaju, taj kurs se zauzima naročito zbog sve otvorenijih zahteva Zapada da Srbija omekša odnos prema Kosovu i zaoštri kurs prema Republici Srpskoj.

Da se zvanični Beograd još više okreće Rusiji, nagoveštavalo se pre nepuna dva meseca, kad je premijer Aleksandar Vučić s ministrima i brojnom privrednom delegacijom boravio u poseti Moskvi. Tom prilikom najavljeni su brojni projekti, uključujući i vojnu saradnju i kupovinu naoružanja. Osim toga, Vučić je juče najavio saradnju s Moskvom u više oblasti, ali i dolazak potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Dime Rogozina početkom januara, a u aprilu i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva.

– Sve nam je na stolu, u svim oblastima društvenog života su otvorena pitanja naše saradnje. Dakle, od industrije, poljoprivrede, kulture do, rekao bih – ne znam da li to baš spada u vojnu saradnju – remontovanja ruskih helikoptera, što su doskoro radile NATO zemlje Češka i Poljska. Ako uspemo da postignemo taj sporazum, to će biti od ogromnog ekonomskog značaja za Srbiju – rekao je Vučić.

Takođe, premijer je jasno poručio i „da Vlada Srbije više nikada neće javno istupati protiv RS, niti će RS javno istupati protiv Srbije“.

Promene odnosa

Na sve to, vodeći srpski zvaničnici gotovo da više i ne kriju da su bili izloženi pritiscima tokom pregovora Beograda i Prištine, a predsednik Tomislav Nikolić otvoreno je izjavio da će se od Srbije tražiti da prizna Kosovo ako želi u EU.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Srbija u vreme vladavine Borisa Tadića u velikoj meri pokvarila odnose s Rusijom, a da aktuelna vlada to pokušava da promeni.

– Ova vlada pokušava da napravi balans i da odnos Srbije između EU i SAD i Rusije bude uravnotežen. Do sada je Srbija u većoj meri bila okrenuta EU, ako gledate u procentima, oko 70 odsto je bila okrenuta ka Briselu u odnosu na Rusiju, a sada se to ipak menja – kaže Anđelković.


Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SRJ, kaže da Srbija vodi spoljnu politiku tako da se i dalje ne odriče Putina.

– Činjenica je da Srbija osvežava saradnju s Rusijom i ne odriče se Putina. Zašto bi to radila? Rusija nam je jedini oslonac. Američki ambasador je nedavno dao izjavu o Kosovu koja bi se praktično mogla protumačiti kao ultimatum. Dalje, najavljeno je da će Amerika nabaviti rakete Hrvatskoj, a protiv koga? Dometi tih raketa su do Niša, a sve su glasniji pritisci i povodom slabljenja RS – kaže on.

Problematični potezi

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić upozorava da svi ti potezi mogu da budu problematični u odnosima prema Briselu.

– Treba da se proveri da li je sve to u saradnji sa Individualnim akcionim planom NATO i u skladu sa EU, poglavljem 31, koje se odnosi na zajedničku bezbednosnu odbrambenu politiku. Sem toga, pravi se nepravedna klackalica između premijera i predsednika, predsednik je taj koji je viđen kao proruski, a premijer kao prozapadni. Međutim, premijer ovakvim izjavama rapidno gubi kredibilitet kao partner u Briselskom sporazumu – kaže ona.

Jelena Guskova: Veza za budućnost

Akademik Jelena Guskova, ruski ekspert za Balkan, podseća na trista godina zajedništva Srbije i Rusije, bez obzira na, kako kaže, povremena razilaženja.

– Srbija je, nažalost, bila sama od 1991. protiv zla i taj period trajao je 17 godina. Rusi se tada nisu našli i srpska vlast od 2000. nije bila okrenuta Rusiji. Sve to traje do 2007, kada je Rusija rekla veliko „ne“ Ahtisarijevom planu. Danas se Rusija trudi da pokaže da imamo zajedničku budućnost i sadašnjost – zaključuje Guskova.

(Kurir)

KOMENTARI15 komentara

 1. KOSTA says:

  Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić. Da li je majka Srpkinja mogla da rodi vecu prodanu Srpsku dusu, tesko. Zanimljivo je koliko zena u Srbiji radi protiv interesa sopstvene drzave, sto u vladi i drzavnim institucijama, sto u NVO. Da ne ispadnem muski sovinista, ovo je prvo moja zena primetila. Jeleni zelim sve najgore za predstojece novogodisnje praznike.

 2. Baja says:

  Piskili bi kakili bi e nece moci,

 3. longin says:

  Toj Jeleni Milić i ja želim sve najgore u Novoj 2016. godini!

 4. Milutin says:

  Ova vlada pokušava da napravi balans i da odnos Srbije između EU i SAD i Rusije bude uravnotežen. Do sada je Srbija u većoj meri bila okrenuta EU, ako gledate u procentima, oko 70 odsto je bila okrenuta ka Briselu u odnosu na Rusiju, a sada se to ipak menja – kaže Anđelković. ********* šta god značio taj "balans", ipak se , titoistički relikt Srbija približava Rusiji. jer je prisiljena, a ne zbog politike tupana, i sugestija ovog .... ************** Vise o RUSKOJ POMOCI https://tinyurl.com/oeovno5

 5. Alojzije Stepinac says:

  Srbi sve dublje u tami ruskog šup*a. :-D

 6. miki says:

  Svima njima ce doci kraja I to izdajnickoj da nekazem sta slavna RUSIJA je vjecna I nepobjediva pomocice ona Srbiji da se pono podigne a bagra izdjanicka dabogda svi od raka obolili.

 7. bratislav says:

  stepinac kako mozes da pises kada si u nemackom dupetu od kad postojite

 8. Milan says:

  Nismo vise imali izdajnika ni kada je bila osmanska imperija. Moguce je da se ove nase seronje osveste i da vide ko je prijatelj a ko vrag.

 9. MERI says:

  Vladimire Vladimiroviču, nabavite još veći kišobran, evo i nas. Jelena Guskova, srećna Vam nova 2016.godina!

 10. Apis says:

  VUČIĆU I NIKOLIĆU JA NE BI POVERIO NI OVCE DA ČUVAJU! Sve što su branili propalo je, što su rekli NE bilo je DA. Vodili nas u Rusiju pa se tokom noći predomislili i proglasili da EU nema alternativu. Alternativa nije samo mogućnost izbora nego i nada koja se gubi kad zivot prestaje. Sada u sred okeana sa poslednjim zalihama hrane vode i goriva ponovo okreću brod. OK ja u Rusiji vidim spas ali ta dvojica ne mogu tamo da me vode. Stid me je stati pred Ruse u njihovom drustvu.

 11. Dux says:

  @Baja @Alojzije Stepinac Opet menstrualni problem, a curice???!!!!

 12. teletabis says:

  Po običaju Kurir, Informer i slični pišu gluposti.

 13. Alojzije Stepinac says:

  @Dux Ne čujem te dobro. Suviše si duboko u Putinovom dupetu. :-D

 14. Apis says:

  Stepinac! Jel vise volis da skocis sa ku.rca na plot ili sa plota na ku.rac?

 15. Dux says:

  @Alojzije Stepinac Izvati tu hrpu kur**na iz ušiju i usta. Mumlaš blaženi :-))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *