ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ ВУЧИЋА – ПОТВРЂУЈУ И ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Од сада, Вучић ће од Путина…

VELIKI ZAOKRET VUČIĆA – POTVRĐUJU I ZAPADNI MEDIJI: Od sada, Vučić će od Putina…

29 marta 2018

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koga je informisao o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, posebno o brutalnom napadu na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kojeg su albanske snage pretukle bez ikakve krivice.

Predsednik Vučić je zatražio mišljenje i savet predsednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i dela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

Ruski mediji od izvora saznaju da je Vučić Putina zamolio za savete i u budućnosti.

Predsednik Putin rekao je predsedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na KiM, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.

– Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika, rekao je predsednik Putin.

Predsednik Putin je istakao da Rusija jedino prihvata sprovođenje u delo rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat.

Predsednik Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta

Predsednik Putin je naglasio da je svestan pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme, i istakao da će dvojica predsednika ostati u kontaktu.

Na kraju razgovora obojica predsednika su izrazili nadu i očekivanje da će zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rešavati mirnim putem, ističe se u saopštenju.

Predsednik Putin je, takođe, ukazao na to da se ekonomski odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije razvijaju na najbolji mogući način, uz rast od 23 posto u trgovinskoj razmeni, kao i da očekuje još značajniju saradnju i još veći priliv međusobnih investicija između dve zemlje.

Predsednik Vučić iskoristio je i ovu priliku da čestita predsedniku Putinu na ubedljivoj pobedi na izborima u Ruskoj Federaciji i izrazio uverenje da će njegova pobeda doprineti unapređenju rusko-srpskih, ali i pravednijih odnosa u svetu.

Predsednik Aleksandar Vučić iskazao je izraze najdubljeg saučešća povodom užasne tragedije u Kemerovu i rekao da srpski narod zajedno sa ruskim danas žali ogroman broj žrtava, među kojima je i veliki broj dece.

Predsednik Vučić je saopštio predsedniku Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske federacije, te da neće proterivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.

Predsednici Vučić i Putin dogovorili su da zbog ozbiljnosti sveukupne političke situacije budu u stalnom kontaktu.

ZAPADNI MEDIJI: Stvari na Balkanu se zakomplikovale! Srbija i Rusija sve više sarađuju!

Asošijejted Pres je izvestio večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio savet od ruskog kolege Vladimira Putina kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine protiv Srba što bi, kako ocenjuje američka agencija, moglo da zakomplikuje pokušaje Zapada da pronađe mirno rešenje za krizu na Balkanu

Uključivanje Rusije u konflikt Srbije i Kosova moglo bi da zakomplikuje napore pod pokroviteljstvom EU da se pronađe mirno rešenje i zaustavi proklamovane ciljeve obe zemlje za članstvo, tvrdi AP u tekstu o današnjem telefonskom razgovoru Vučić i Putina.

Beograd i Priština, napominje agencija, moraju da normalizuju odnose kako bi se pridužili EU.

– Iako Srbija zvanično traži članstvo u EU, u poslednje vreme razvija bliske političke i vojne odnose s Rusijom – navodi AP.

U izveštaju o razgovoru Vučića i Putina, američka agencija primećuje da u saopštenju Vučićevog kabineta o sastanku nije navedeno da li je Putin ponudio neki određen savet, ali navodi da je Vučić rekao kasnije na televiziji da je posle razgovora zaključio da Srbija može da računa na „najveću i najznačajniju pomoć Ruske Federacije“.

Podsećajući da su vojnici NATO stacionirani na Kosovu od 1999. godine, AP upozorava da bi „vojno angažovanje Srbije na Kosovu stvorilo veliku krizu sa Zapadom, posebno ako ukoliko postoji indirektna podrška Rusije“.

Agencija podseća i da Rusija podržava „pretenzije Srbije“ nad Kosovom, dok su SAD i većina zapadnih zemalja priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te tvrdi da Rusija pokušava da proširi svoj uticaj na Balkanu „uglavnom preko svog tradicionalnog slovenskog saveznika Srbije“.

Podseća i na incidente u Kosovskoj Mitrovici od pre dva dana, kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kim Marko Đurić, navodeći da su ti incidenti „razbesneli Srbiju i kosovske Srbe“.

– Incident je, takođe, izazvao strahove o obnavljanju nestabilnosti u regionu – dodaje AP uz tvrdnju da SAD i EU pokušavaju da pomognu u rešavanju sporova, koji proističu iz ratova na Balkanu 1990-ih.

KOMENTARI14 komentara

 1. Ilija Krneta says:

  vucic da suraduje sa rusijom siftari bi vec pobegli sa kosova vucic suradicva sa unijom samo

 2. žoŕž says:

  Sa ovim ciničnim nasilničkim činom šiptara pod pokroviteljstvom SAD i EU izgubilo se Kosovo koje će uskoro dobiti ultimatum o iseljavanju šiptarskog stanovništva u određenom roku inače će biti fizički deportovano.Ako bude komešanja možda nebude ni Albanije.Kompletan posao morat će biti završen do 2022.kada postaje sa Srpskom Republikom i CG Velika Srbija.

  • goran says:

   Ova doza optimizma mora da je pod dejstvom teze hemije. Reci nam sta uzimas, pa da uzmemo i mi.

 3. Miroslav says:

  Aerodrome Batajnica, Sombor i Nis prepisati Rusima...

 4. opet ja says:

  E, a AV je tek sada shvatio da Šiptari imaju podršku celog zapada za nezavisnost...kakav intlektualac ili lažov...

 5. franjo says:

  eh moja braca Srbi bez Siptara nista niste vi, oni su sve sa vas i to do kraja vremena.

  • padre says:

   Zar i ti sebe nazivaš Siptarom, a nama brane upotrebu tog naziva u komentarima!

 6. franjo says:

  eh moja braca Srbi bez Siptara nista niste vi, oni su sve sa vas i to do kraja vremena.

  • Ludodoba says:

   Volimo mi i vas...ali ipak mislim da vi NAS najvise volite od svih!!!

   • goran says:

    Covece, ostavljao si smislene komentare, sta ti se dogodilo, mozda da posetis psihijatra.

 7. Stefan says:

  AV čim zine laže. Neko ko kaze bestidno i javno svim Srbima u Srbiji i u celom svetu da je "Murat bio ozbiljan čovek i vojskovođa, a ovi naši ne mogu ni skute da mu nose", onaj koji se potrudio da osnovna škola "Rastko Nemanjić Sava" u novopazarskom prigradskom naselju Dojevići sada nosi ime predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) "bin Zajed", onaj koji dozvoli da onog njegovog saradnika/nesrećnika, šiptarska policija vuče na kolenima na našoj državnoj teritoriji, ne misli ništa dobro nijednom poštenom i časnom grdjaninu Srbije jer njegovi naredbodavci zahtevaju konačno cepanje Srbije/Kosovo je samo početak/ kao i kontinuirano sramoćenje i izvrgavanju ruglu cele države Srbije. Ko još poveruje u bilo kakvo njegovo obećanje, njemu vise nema pomoći. Daće Bog da se narod probudi, i da se svi pridruže onima koji se jos jedini bore za pravi spas Srbije i da potpišu Narodnu Rezolucij.rs . Živela Srbija

 8. Miraš says:

  Ovaj će još namestiti svom vernom stadu da je Rusija izdala Kosovo, a ne i nije to uradio zvanični Beograd.

 9. kiki_ ćeraćemo se says:

  Sve to stoji, nego izgleda da je napokon i AV-u pomalo dosadilo da liže noge i maše repom zapadnim gazdama, ili ga to samo na neki sekund hvata da odglumi. Zna on da ne sme da bude ponosan kao što je bio Slobo Milošević, ali brate ode u totalnu poniznost i rasprodaju Srbije i Srba, ali i toga više nema jer svi smo prodati u paketu, ostaće samo budžet Srbije i to u dugovima, dakle samo AV će ostati i još par izdajnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *