ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ (ВИДЕО)

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ (ВИДЕО)

27 јула 2023

Остаци насуканог брода који се према општим димензијама уклапа у димензије римских пловила пронађени су на три километара од простора античког Виминацијума током ископавања јаловине.

Након два дана рада остаци добро очуване олупине брода су у потпуности ископани, а потом и до детаља документовани по правилима археолошке науке, саопштио је Археолошки институт из Србије.Након што је техничар на багеру обавестио дежурног рударског инжењера, точак багера је заустављен и позвани су археолози из Археолошког парка Виминацијум.

Археолози Саша Реџић, Немања Мрђић, Младен Јовичић, Петар Којадиновић и Кристина Живковић су се недуго потом нашли на лицу места и одмах претпоставили да се највероватније ради о остацима древног насуканог брода.

Установили да је брод очуван у дужини од 13 метара.

– Он подсећа на бродове које су код нас коришћени од XI до XVII века. Овакве бродове су користиле све зараћене стране на Дунаву. По општим димензијама брод се уклапа у димензије римских бродова. Такви бродови су посвједочени и на Трајаном стубу у Риму који описује Трајанове ратове са Дачанима почетком 2. вијека – наводи се у саопштењу.

Чланови конзерваторске екипе на овој пројекту су Драгана Гавриловић, Кристина Поњавић и Михаило Мандрапа.

У наредним данима предстоји израда челицне конструкције са којом ће брод у целини бити пренијет у археолоски парк Виминацијум на даљу конзервацију и касније презеентацију.

– Са бродовима који су до сада нађени на Вимацијуму стајемо у ред са највећим музејима за бродове у Немачкој и Француској, што ће нам омогућити да имамо јединствени музеј на овим просторима – истичу из Археолошког института.

KOMENTARI4 коментара

 1. Gagi says:

  Da li je ovo brod koji je koriscen u periodu od XI do XVII veka koji konstrukcijski podseca na Rimska plovila, ili se namerno falsifikuju podatci da je to rimski brod. Na kraju ce sigurno ispasti da je ovo bila privatna jahta nekog od njihovih Papka koji je ziveo na ovim prostorima. Falsifikovanju i dokazivanju da je ovo "njihov" zivotni prostor nikada kraja. Vincu su naravno zatrpali deponijom da se nikada ne otvori to istorijsko nalaziste jer bi se druge pesme pevale. Vrlo je interesantno, zadnjih decenija se na prostoru Srbije samo pronalaze rimski artefakti. Svi drugi pronalasci koji govore drugu istorijsku pricu "nestaju" i nije im moguce uci u trag. Zeli se na silu dokazati da je ovo "uvek" bio samo rimski zivotni prostor, ogromna sredstva se ulazu u taj falsifikat.

 2. Dusan says:

  Sad ce to da se zakopa kao sto su uradili i sa crkvom iz 4 veka kod Pirota ( konzwrirali i presvukli asfaltom), jel Boze moj, odkyd TU crkva iz 4 veka? Ne uklapa se!

  • Velizarius says:

   Čak i novinari tek iskopane artefakte, o d m a h prepoznaju kao Rimske?!Arheolozi tu, očigledno, nemaju šta da istražuju.Zato su u zapećku i pod packama ako zinu. Rim ne miruje.

 3. dinki says:

  Те бродове сте нашли прије неколике године.Метода којом сте утврдилида су бродови "римски", колико се сјећам се састојала у томе да сте звали неки музеј бродарства у Француској и да су вам они рекли гледајући снимке да су то "римски " бродови.Јесте ли утврдили старост дрвета било којом методом осим одокативно, односно онако како вам Бечко-Берлински плагијатори нареде. Не би било чудо да САНУ изнесе своја сазнања да су бродови албанског поријекла па и да има пошаљу један, исто онако како је Човић послао и предао скулптуру богиње плодности која је педесетих година прошлог вијека нађена на неком локалитету у околини Приштине, па је Албанци искористише као доказ њиховог поријекла, само како се не да ништа сакрити прошле године оргинал иста би пронађена у Винчи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u