ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Хрватски заокрет према Русији

VELIKO IZNENAĐENJE: Hrvatski zaokret prema Rusiji

21 novembra 2017

HRVATSKA se sve više okreće Rusiji, pa je, posle dugo vremena, dogovoren prvi veliki posao remonta hrvatskih helikoptera, a ruski „Gasprom“ je zainteresovan da postane vlasnik „Ine“. Iako i dalje traju igre sa „Agrokorom“, čija sadašnja uprava odbacuje dugovanje Zberbanci, sigurno je da će ova ruska banka morati da bude uključena u ozdravljenje najveće hrvatske kompanije, čime se otvara mogućnost za nove velike poslove s Rusijom.

Hrvatsko okretanje Rusiji došlo je posle dugih godina hladnih odnosa između dve zemlje, tokom kojih nije realizovana ni kupovina „migova „od strane Hrvatske, iako je ruska ponuda bila veoma povoljna. Otopljavanje odnosa je usledilo po odlasku hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Rusiju i razgovora s Vladimirom Putinom, a ubrzo posle toga je objavljena ruska želja da otkupi akcije mađarskog MOL-a i preuzmu upravljanje „Inom“. Rusi su odmah najavili da bi zadržali i rafineriju u Sisku, koju Mađari žele da zatvore zbog nerentabilnosti, kao i da hoće da modernizuju rafineriju u Rijeci.

Hrvatska je dugo razmatrala ponudu za remont helikoptera „Mi-171 SH“ iz sastava Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, a odluka da se ide na remont u Rusiju svakako je i politički motivisana. Naime, hrvatsko vođstvo je uvidelo da bojkot Rusije ne vodi nikud i da najveću štetu ima hrvatska ekonomija, a kako je došlo do poboljšanja odnosa s Moskvom, krenuli su i poslovi. Remont helikoptera koštaće Hrvatsku tridesetak miliona dolara, i to će biti početak bliže vojne saradnje dveju zemalja.

Kada je reč o „Ini“, Mađari su najavili da nemaju ništa protiv toga da prodaju akcije Rusima. Energetski stručnjaci tvrde da ulazak Rusa na hrvatsko tržište može samo da donese korist, nikako štetu, i da time ne bi bila ugrožena energetska nezavisnost. Naime, Amerikanci pokazuju zanimanje za izgradnju LNG terminala na Krku, kako bi snabdevali Hrvatsku američkim energentima, ali su sve analize pokazale da bi to bila skuplja varijanta.

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Trifun says:

  Hvala Rusiji sto je pametna. I dobra. Nema nazad.

  • Pero Joksimovic says:

   Trifune brate, šta znači ova rečenica "Nema nazad" kojom završavate svaki komentar. Setih se jednog Likote koji je `67.godine, za opkladu, vozio kamionče u rikverc od Karlobaga do Gospića. Inače, dopadaju mi se Vaša viđenja ove sitovacije, što bi rekao Radovan Karadžić.

  • Baja says:

   Tako je Trifune, sa pravim ljudima treba suradjivati. Nema nazad!

 2. vindfaker says:

  ziveo Car,nema nazad!

 3. goran says:

  Nemoj da neko slucajno proba unazad, ce gi Trifun utepa nacisto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *