ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ! Једна земља има већи економски раст од Немачке!

VELIKO IZNENAĐENJE! Jedna zemlja ima veći ekonomski rast od Nemačke!

28 februara 2017

eu-euro-5766

Evrozona je u februaru ostvarila najveće povećanje ekonomskog rasta za gotovo šest godina, pokazuju saopšteni rezultati istraživanja.

Raste optimizam

Imajući u vidu neizvesnost, malo ko očekuje da će Evropska centralna banka uskoro okončati napore da oživi ekonomiju evrozone, a moguća svetla tačka za rukovodioce u toj banci je što istraživanje pokazuje i da inflacija više nije na opasno niskom nivou.

Londonska kompanija IHS Markit u mesečnom izveštaju o ekonomskim aktivnostima 19 članica evrozone, navela je i da su u stvaranju radnih mesta zabeleženi najbolji rezultati u poslednjih devet i po godina i da je nastavljeno povećanje narudžbina i optimizma kompanija.

Veliko iznenađenje je to što deluje da Francuska ima nešto brži rast od Nemačke prvi put od avgusta 2012. godine. Kris Vilijamson iz lHS Markita rekao je da je povratak rasta u Francuskoj veoma važan za širenje oporavka u evrozoni.

Pobede desničara loše po ekonomiju?

Francuska je trenutno u fokusu zbog predstojećih predsedničkih izbora na proleće, a istraživanja javnog mnjenja ukazuju da će trka biti neizvesna.

Iako će prema njima kandidatkinja ekstremne desnice Marin le Pen imati najviše glasova u prvom krugu, ona zaostaje za potencijalnim rivalima u drugom krugu.

Politička neizvesnost je velika ove godine u zemljama evrozone. Osim u Francuskoj, izbori se održavaju u Holandiji u martu i u Nemačkoj u septembru.

Postoji zabrinutost da će populističke stranke, na talasu Bregzita i pobede Donalda Trampa u SAD, ojačati širom Evrope i da će to doprineti pogoršanju poslovnih okolnosti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sodom von Gomor says:

    Pa dobro kolki je taj rast??? Lično ne verujem da je veći od 1%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *