ВЕЛИKО ИЗНЕНАЂЕЊЕ – МАЂАРСKА ОЧИТАЛА БУKВИЦУ ЕУ: Не делите лекције Србији! То је НАЈБОЉА ЗЕМЉА!

VELIKO IZNENAĐENJE – MAĐARSKA OČITALA BUKVICU EU: Ne delite lekcije Srbiji! To je NAJBOLJA ZEMLJA!

4 septembra 2019

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je danas na Bledu da mrzi kada čuje neke zemlje članice EU da dele lekcije Srbiji u vezi manjina, jer niko, a tako i mnogi naši susedi koji su u Uniji, ne daje tolika prava mađarskoj manjini i ophodi se sa njima na tako fer način kao što to čini Srbija.

Sijarto je, na panelu „Zapadni Balkan – evropeizacija, demokratizacija i zajednička odgovornost“ u okviru Strateškog foruma na Bledu poručio da Srbiji ne trebaju lekcije, već im treba dati mogućnost da uđe u EU.On je istakao da Mađarska podržava širenje EU, a tako i ubrzanje pristupnog procesa Srbije i Crne Gore, kao i otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

– Postoji u EU puno hipokrizije s tim u vezi – rekao je Sijarto dodajući da, kada nekog iz EU pitate da li je za širenje EU možete čuti da to podržavaju, ali kada se odrzava sastanak i postoji šansa da se ubrza proces, takve se odluke nikada ne donose.

Odlazeća Evropska komisija, prema njegovim rečima, napravila je veliku grešku vezano za proširenje, time što je rekla da neće biti širenja Unije do 2025.

– Mađarska smatra da što nas je više to smo snažniji. Ne vidim koja je pravna prepreka za šire ja, zašto nismo otvorili sva poglavlja sa Srbijom, poslednje poglavlje sa Crnom Gorom. Moje kolege u EU su priznale da nema nikakvih pravnih prepreka. Da li se radi o političkim preprekama jer ne žele proširenje EU – upitao je Sijarto.

Takođe je preneo da kada sa kolegama u EU priča oni često govore da se širi uticaj drugih globalnih igrača na Zapadni Balkan, ali kada ih pita zašto Unija nije primila u članstvo region, ne dobija odgovor.

Jedini način da EU bude snažnija, kaže, jeste da poveća broj članica.

– Do sada kada smo menjali broj članica uvek smo imali širenje, a sada smo po prvi put suočeni sa smanjenjem broja, to jest odlaskom jedne članice – primetio je, te dodao:

– Mi koji živimo u susedstvu znamo da proširenje nije samo u interesu zemalja Zapadnog Balkana, već u interesu Evrope, kako ekonomskom, bezbednosnom i svakom drugom. Bez proširenja EU ne može biti snažnija – rekao je Sijatro.

Kazao je i da svi to podržavaju kada pričaju u javnosti, ali da na sastancima Mađarska ostaje u manjini sa takvim stavom.

Sijarto je izrazio nadu da će nova Evropska komisija biti pozitivnija prema proširenju EU, ali je dodao da puno toga zavisi od stava velikih zapadnoevropskih zemalja.– Kada smo bili na nedavnom ministarskom sastanku i razgovarali o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom nisu baltičke zemlje rekle ne, ili istočnoevropske članice Unije, već su to bile one stare snažne zapadnoevropske države – kazao je Sijarto dodajući da one u javnosti to kažu na manje razumljiv način.

Upitao je i zašto, ako EU želi od Crne Gore da napravi uspešnu priču, ne primi tu zemlju koja ima svega 600.000 stanovnika, koja koristi evro, jer, kako navodi, ne vidi kakve bi ona mogla praviti probleme Uniji.

Na drugoj strani, konstatovao je, zemlje Zapadnog Balkana i posebno njihova rukovodstva napravile su ogromne napore da održe proevropsku atmosferu u svom društvu, a ako ne dobiju pozitivan odgovor, primetio je, uslediće pitanja javnosti u tim zemljama zašto se prave toliki kompromisi.

(Tanjug)

KOMENTARI15 komentara

 1. rajko says:

  Ali mi ne želimo u eu! Šta će nam? Pogotovu sad kad je svaka eu zverka pokazala svoj trag. Sve su to nacisti i ustašija, čast nekolicini izuzetaka. Mi nismo kao oni i ne pripadamo tamo. Izvin'te, žurimo! Neki drugi put!

 2. Gigamoravac says:

  Neka hvala, nemoj da nas hvalis. Samo vi ostanite u EU, mi ne zelimo.

 3. Istina says:

  Holandija, Nemačka i Engleska su snažni protivnici Srbije i njenog primanja u Evropsku uniju. Po njihovom mišljenju treba prvo razparčati Srbiju napraviti mini lažne države Sanđaka, Vojvodine, Vlaške republike, itd, pa onda još porobiti ostale mini države i tek onda uništiti pravoslavlje i ostatak pravoslavnog življa koji bi ostao na ovim našim prostorima. Zato će biti revolucija na Balkanu

 4. Budi Bog s nama says:

  Pa vidite braćo postoji jedno malo, veliko, prokletstvo nasleđa. Mi smo bili tampon zona od II Svetskog rata sve do 90-tih. Iako smo po svom položaju u Evropi, po tom političkom položaju nikada nismo zaista bili ni prihvaćeni jer nismo želeli da se svrstavamo baš nigde, zato su se svi otcepili od nas da bi prosperirali, ali avaj ni to nikome nije baš puno pomoglo, zato nas i mrze, radi tog neuspeha. Nismo ostali u zajednici srednje razvijene i srednje po veličini zemlje u svetu koje smo bili. Mi Srbi imamo takvo nasleđe jedne prethodne zemlje, zato smo i sada nesvrstana zemlja a svim mogućim manjinama dajemo neograničena prava sve dok i sami ne implodiramo i postanemo ta manjina i nestanemo. Za ovo jesmo dobri, ostaće nam samo grb, zastava i Vučić. Ali dostojanstveno. Živeli!

 5. Slobodanka says:

  Viktor Orban je verovatno pragmatična osoba. Po svoj prilici iz cele EU jedino Viktor Orban shvata da preterana količina pritisaka na Srbiju povodom kosovskog pitanja može da izazove kontraefekat, a to za EU na prvom mestu znači da propada projekat Kosovo. Medjutim za Madjarsku to na prvom mestu znači da Madjari koji žive u Srbiji naći će se van EU i time na taj način malo dalje od matične Madjarske, a ni slučajno nisu oni zainteresovani da podržavaju državu UČK terorista ekstremnog islamističkog tipa.

 6. teoretičar says:

  Mađari iz Srbije se nikada neće udaljiti od Mađarske niti će biti na strani Srbije. To što im dajemo previše prava je zbog sankcija i drugih pritisaka na Srbiju, to MORAMO da dajemo i hrvatima i ciganima i jevrejima i albancima i crnogorcima, a Orban uopšte ne brine za Srbiju. Orban je premazan svim mastima i zastupa nečiji plan da bude "dobar policajac" ali svaki imalo razuman Srbin, sa bar 4 razreda osnovne škole zna šta su Mađari radili Srbima vekovima i da to neće stati. Lukavi Orban zamlaćuje Srbe a usput daje Mađarima u Srbiji mađarske pasoše. Jel znate šta to znači za jednu malu Srbiju? Malo se previše forsira Orban kao pozitivac koji "smeta" EU, ali nema nikakve kazne iz EU, što je znak da on divno radi svoj posao i znači da je samo "dobar milicajac" prema Srbiji. Ajde vi pojedinci, malo saberite i istorijske činjenice i sadašnje pa ćete razumeti da tu nešto mnogo smrdi. Ako uđemo u EU, Orban će otvoriti granice Mađarske i Srbije više nego EU. Zašto? Pa ako ste završili ona 4 razreda, trebalo bi da znate. Inače od Srba u Mađarskoj je ostalo još nekoliko imena ulica a sve ostalo je pomađarizovano toliko, da će ih ovaj komentar naljutiti, ako ga pročitaju i onda će faliti Mađare kako su dobri prema njima. Nažalost, malo njih znaju srpski pa imam utisak da neće biti reakcije.

   • Madaras says:

    Otkud vama to da madjari ne znaju srpski ili novije srbski? Mora da ste citali samo jednu stranu istoroje ili samo od prvog svetskog rata pa ovamo.

 7. teoretičar says:

  Mađari i Hrvati su uradili Srbima gotovo identične stvari, samo na različite načine. I kroz istoriju a to rade i danas, samo naši političari nemaju i ne smeju ni da zucnu o tome. Ostatak Srba u Hrvatskoj je pokatoličen a Srbi u Mađarskoj pomađarizovani. Srbija to ne sme da uradi jer će odmah da lete bombe. A Hrvatska i Mađarska su gotovo jedine države u EU bez nacionalnih manjina osim nekih grupa za reklamu. Orban cilja deo Rumunije, deo Srbije i deo Hrvatske. I sada ja treba da se divim Orbanu?

  • goran says:

   tačno tako.

 8. vojvoda says:

  Kakav smo to mi narod kada samo cutimo i cutimo. Da ne uvredimo neke nase susede i EU uradicemo ama bas sve . Aman braco moja srpska ,zar smo dotle dosli da moramo da ,,cutimo,, ....E zato tako prolazimo sto za sve cutimo radi mira u kuci i naravno u regionu. Dokle treba da cutimo i gledamo kako nas dojucerasnji neprijatelji gaze i pljuju na nas . Setite se ko ste i od kojih ste . Pozdrav sa juga .

  • Gardista says:

   Pozdrav jugu iz Srpske Vojvodine. Ne brinite za sad nista. Iole pametni Madjari su se spakovali i otisli u pecalbu sa porodicama u EU, dok su mesta sa vecinskim mađarskim narodom prepolovljena. Sta ce Orban od njih traziti ako se polovina vec iselila, ostaje da lukavo zborimo.

 9. Paja Patak says:

  posto su nam se otvorila vrata za evroazijsku zonu od koje cemo imati koristi; sta ce nam evropska unija iz koje je izasla engleska, pa samim tim cemo morati da placamo clanstvo umesto nje, a dobiti necemo nista? toa evropska unija za nas u ovom trenutku je gupitak finansija.

 10. Za Srbiju says:

  Prestanite da lobirate za nas.

 11. Mica opajdara says:

  Bravo batice svaka ti je ka Njegoševa.Mađari u srbiji imaju sva prava kao i srbi.nazivi mesta su na mađarskom,nazivi ulica,nazivi javnih ustanova su na mađarskom.u osnovnim školama,srednjim i fakultetima nastava je na mađarskom jeziku i na tv imaju emisije na mađarskom jeziku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *