ВЕЛИKО ИЗНЕНАЂЕЊЕ – МАЂАРСKА ОЧИТАЛА БУKВИЦУ ЕУ: Не делите лекције Србији! То је НАЈБОЉА ЗЕМЉА!

ВЕЛИKО ИЗНЕНАЂЕЊЕ – МАЂАРСKА ОЧИТАЛА БУKВИЦУ ЕУ: Не делите лекције Србији! То је НАЈБОЉА ЗЕМЉА!

4 септембра 2019

Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је данас на Бледу да мрзи када чује неке земље чланице ЕУ да деле лекције Србији у вези мањина, јер нико, а тако и многи наши суседи који су у Унији, не даје толика права мађарској мањини и опходи се са њима на тако фер начин као што то чини Србија.

Сијарто је, на панелу „Западни Балкан – европеизација, демократизација и заједничка одговорност“ у оквиру Стратешког форума на Бледу поручио да Србији не требају лекције, већ им треба дати могућност да уђе у ЕУ.Он је истакао да Мађарска подржава ширење ЕУ, а тако и убрзање приступног процеса Србије и Црне Горе, као и отварање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

– Постоји у ЕУ пуно хипокризије с тим у вези – рекао је Сијарто додајући да, када неког из ЕУ питате да ли је за ширење ЕУ можете чути да то подржавају, али када се одрзава састанак и постоји шанса да се убрза процес, такве се одлуке никада не доносе.

Одлазећа Европска комисија, према његовим речима, направила је велику грешку везано за проширење, тиме што је рекла да неће бити ширења Уније до 2025.

– Мађарска сматра да што нас је више то смо снажнији. Не видим која је правна препрека за шире ја, зашто нисмо отворили сва поглавља са Србијом, последње поглавље са Црном Гором. Моје колеге у ЕУ су признале да нема никаквих правних препрека. Да ли се ради о политичким препрекама јер не желе проширење ЕУ – упитао је Сијарто.

Такође је пренео да када са колегама у ЕУ прича они често говоре да се шири утицај других глобалних играча на Западни Балкан, али када их пита зашто Унија није примила у чланство регион, не добија одговор.

Једини начин да ЕУ буде снажнија, каже, јесте да повећа број чланица.

– До сада када смо мењали број чланица увек смо имали ширење, а сада смо по први пут суочени са смањењем броја, то јест одласком једне чланице – приметио је, те додао:

– Ми који живимо у суседству знамо да проширење није само у интересу земаља Западног Балкана, већ у интересу Европе, како економском, безбедносном и сваком другом. Без проширења ЕУ не може бити снажнија – рекао је Сијатро.

Kазао је и да сви то подржавају када причају у јавности, али да на састанцима Мађарска остаје у мањини са таквим ставом.

Сијарто је изразио наду да ће нова Европска комисија бити позитивнија према проширењу ЕУ, али је додао да пуно тога зависи од става великих западноевропских земаља.– Kада смо били на недавном министарском састанку и разговарали о отпочињању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом нису балтичке земље рекле не, или источноевропске чланице Уније, већ су то биле оне старе снажне западноевропске државе – казао је Сијарто додајући да оне у јавности то кажу на мање разумљив начин.

Упитао је и зашто, ако ЕУ жели од Црне Горе да направи успешну причу, не прими ту земљу која има свега 600.000 становника, која користи евро, јер, како наводи, не види какве би она могла правити проблеме Унији.

На другој страни, констатовао је, земље Западног Балкана и посебно њихова руководства направиле су огромне напоре да одрже проевропску атмосферу у свом друштву, а ако не добију позитиван одговор, приметио је, уследиће питања јавности у тим земљама зашто се праве толики компромиси.

(Тањуг)

KOMENTARI15 коментара

 1. rajko says:

  Ali mi ne želimo u eu! Šta će nam? Pogotovu sad kad je svaka eu zverka pokazala svoj trag. Sve su to nacisti i ustašija, čast nekolicini izuzetaka. Mi nismo kao oni i ne pripadamo tamo. Izvin'te, žurimo! Neki drugi put!

 2. Istina says:

  Holandija, Nemačka i Engleska su snažni protivnici Srbije i njenog primanja u Evropsku uniju. Po njihovom mišljenju treba prvo razparčati Srbiju napraviti mini lažne države Sanđaka, Vojvodine, Vlaške republike, itd, pa onda još porobiti ostale mini države i tek onda uništiti pravoslavlje i ostatak pravoslavnog življa koji bi ostao na ovim našim prostorima. Zato će biti revolucija na Balkanu

 3. Budi Bog s nama says:

  Pa vidite braćo postoji jedno malo, veliko, prokletstvo nasleđa. Mi smo bili tampon zona od II Svetskog rata sve do 90-tih. Iako smo po svom položaju u Evropi, po tom političkom položaju nikada nismo zaista bili ni prihvaćeni jer nismo želeli da se svrstavamo baš nigde, zato su se svi otcepili od nas da bi prosperirali, ali avaj ni to nikome nije baš puno pomoglo, zato nas i mrze, radi tog neuspeha. Nismo ostali u zajednici srednje razvijene i srednje po veličini zemlje u svetu koje smo bili. Mi Srbi imamo takvo nasleđe jedne prethodne zemlje, zato smo i sada nesvrstana zemlja a svim mogućim manjinama dajemo neograničena prava sve dok i sami ne implodiramo i postanemo ta manjina i nestanemo. Za ovo jesmo dobri, ostaće nam samo grb, zastava i Vučić. Ali dostojanstveno. Živeli!

 4. Slobodanka says:

  Viktor Orban je verovatno pragmatična osoba. Po svoj prilici iz cele EU jedino Viktor Orban shvata da preterana količina pritisaka na Srbiju povodom kosovskog pitanja može da izazove kontraefekat, a to za EU na prvom mestu znači da propada projekat Kosovo. Medjutim za Madjarsku to na prvom mestu znači da Madjari koji žive u Srbiji naći će se van EU i time na taj način malo dalje od matične Madjarske, a ni slučajno nisu oni zainteresovani da podržavaju državu UČK terorista ekstremnog islamističkog tipa.

 5. теоретичар says:

  Мађари из Србије се никада неће удаљити од Мађарске нити ће бити на страни Србије. То што им дајемо превише права је због санкција и других притисака на Србију, то МОРАМО да дајемо и хрватима и циганима и јеврејима и албанцима и црногорцима, а Орбан уопште не брине за Србију. Орбан је премазан свим мастима и заступа нечији план да буде "добар полицајац" али сваки имало разуман Србин, са бар 4 разреда основне школе зна шта су Мађари радили Србима вековима и да то неће стати. Лукави Орбан замлаћује Србе а успут даје Мађарима у Србији мађарске пасоше. Јел знате шта то значи за једну малу Србију? Мало се превише форсира Орбан као позитивац који "смета" ЕУ, али нема никакве казне из ЕУ, што је знак да он дивно ради свој посао и значи да је само "добар милицајац" према Србији. Ајде ви појединци, мало саберите и историјске чињенице и садашње па ћете разумети да ту нешто много смрди. Ако уђемо у ЕУ, Орбан ће отворити границе Мађарске и Србије више него ЕУ. Зашто? Па ако сте завршили она 4 разреда, требало би да знате. Иначе од Срба у Мађарској је остало још неколико имена улица а све остало је помађаризовано толико, да ће их овај коментар наљутити, ако га прочитају и онда ће фалити Мађаре како су добри према њима. Нажалост, мало њих знају српски па имам утисак да неће бити реакције.

   • Madaras says:

    Otkud vama to da madjari ne znaju srpski ili novije srbski? Mora da ste citali samo jednu stranu istoroje ili samo od prvog svetskog rata pa ovamo.

 6. теоретичар says:

  Мађари и Хрвати су урадили Србима готово идентичне ствари, само на различите начине. И кроз историју а то раде и данас, само наши политичари немају и не смеју ни да зуцну о томе. Остатак Срба у Хрватској је покатоличен а Срби у Мађарској помађаризовани. Србија то не сме да уради јер ће одмах да лете бомбе. А Хрватска и Мађарска су готово једине државе у ЕУ без националних мањина осим неких група за рекламу. Орбан циља део Румуније, део Србије и део Хрватске. И сада ја треба да се дивим Орбану?

 7. vojvoda says:

  Kakav smo to mi narod kada samo cutimo i cutimo. Da ne uvredimo neke nase susede i EU uradicemo ama bas sve . Aman braco moja srpska ,zar smo dotle dosli da moramo da ,,cutimo,, ....E zato tako prolazimo sto za sve cutimo radi mira u kuci i naravno u regionu. Dokle treba da cutimo i gledamo kako nas dojucerasnji neprijatelji gaze i pljuju na nas . Setite se ko ste i od kojih ste . Pozdrav sa juga .

  • Gardista says:

   Pozdrav jugu iz Srpske Vojvodine. Ne brinite za sad nista. Iole pametni Madjari su se spakovali i otisli u pecalbu sa porodicama u EU, dok su mesta sa vecinskim mađarskim narodom prepolovljena. Sta ce Orban od njih traziti ako se polovina vec iselila, ostaje da lukavo zborimo.

 8. Paja Patak says:

  posto su nam se otvorila vrata za evroazijsku zonu od koje cemo imati koristi; sta ce nam evropska unija iz koje je izasla engleska, pa samim tim cemo morati da placamo clanstvo umesto nje, a dobiti necemo nista? toa evropska unija za nas u ovom trenutku je gupitak finansija.

 9. Za Srbiju says:

  Prestanite da lobirate za nas.

 10. Mica opajdara says:

  Bravo batice svaka ti je ka Njegoševa.Mađari u srbiji imaju sva prava kao i srbi.nazivi mesta su na mađarskom,nazivi ulica,nazivi javnih ustanova su na mađarskom.u osnovnim školama,srednjim i fakultetima nastava je na mađarskom jeziku i na tv imaju emisije na mađarskom jeziku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u