ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ! НЕМАЧКИ УСТАВНИ СУД РУШИ ЕВРОПСКУ УНИЈУ

VELIKO IZNENAĐENJE! NEMAČKI USTAVNI SUD RUŠI EVROPSKU UNIJU

7 maja 2020

ZEMLJE Evropske unije koje su najviše pogođene epidemijom sada računaju na velikodušnost bogatih Nemaca, Holanđana i Skandinavaca.

Međutim, Ustavni sud Nemačke odbavio je „praksu vlasti EU da pomažu siromašnim članovima Unije na račun zemalja donatora“.

Ovo nije udar samo na očekivanja Italije, Španije, Francuske i nekih manjih i manje značajnih čalnica Unije. Ovo je udar u samu konstrukciju EU!Poznati spoljnopolitički ekspert iz Berlina Aleksander Rar već je ukazao:

„Ustavni sud za Nemce nije manji autoritet nego što je papa za revnosne katolike. Ovo je prvi put nakon Drugog svetskog rata da svojom odlukom dovede u pitanje delovanje neke od institucija EU. U ovom slučaju – Evropske centralne banke (ECB). Ono što se događa ne može se preceniti“.

Rar je u nastavku rekao: „Sada je teško zamisliti sve posledice te odluke, ali je već jasno da su nemačke sudije nanele sudbonosni udarac jedinstvu Evropske unije“.

Nemački ekspert objašnjava i zašto:

„Zemlje Južne Evrope, poput Španije i Italije, koje je korona virus najviše pogodio, očekuju da će bogati Nemci, Šveđani i Norvežani otvoriti kreditnu liniju za njih ili stvoriti nekakvo zajedničko finansijsko telo, fond koji će im pomoći da se izbore sa posledicama krize. Jednostavno rečeno: nadaju se da će jače i stabilnije ekonomije EU obezbediti njihove potrebe. Međutim, zemlje Severne Evrope – kao što i odluka našeg Ustavnog suda pokazuje – nisu spremne na to“.

Njegova je procena da je Ustavni sud Nemačke u suštini zauzeo stav: interesi nemačkih građana veći su i važniji od interesa Evropske unije u celini.

Povodom pretnji koje se već čuju u Italiji i Grčkoj – daće te zemlje, ako izostane „evropska solidarnost“, napustiti EU, Rar kaže:

„Situacija je veoma komplikovana. Niko ne zna kako će odluka nemačkog Ustavnog suda uticati na situaciju u EU. Ali, činjenica je da je najviši nacionalni pravosudni organ u Nemačkoj osudio politiku Evropske centralne banke i proglasio je za neustavnu – više je nego važna“.

Od početka korona-krize, ECB je otkupila dugovanja državnih i privatnih preduzeća širom Evrope. Tada je počela da štampa novac, Ustavni sud Nemačke je ECB faktički optužio i da `jede` zajedničku valutu“ i da je otkup dugova zasnovao na „neproporcionalnosti“ koja je na štetu Nemačke i država-donatora.

„Naravno, naglašava Rar, sada će ECB reći: nemački Ustavni sud za nas nije merodavan niti prepreka. Mi smo Evropa. Međutim, i Nemačka je Evropa. Štaviše, njena najjača ekonomija. Berlin može izaći iz igre odbijanjem da podrži politike ECB-a. I šta onda? Odluka nemačkog Ustavnog suda može postati model ponašanja u drugim zemljama jer se više neće plašiti da donose slične odluke. To će biti još jedan udarac strukturi Evropske unije. Brisel će morati da uloži ogromne napore da konsoliduje Uniju. A neizvesno je hoće li u tome uspeti“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Marko kraljević says:

    Naravno da neče uspeti, jer su nesolidarni prema siromašnim južnim evropskim zemljama. Izgleda da se posle Brexita, u budućnosti sprema još koji EXIT, koji će duboko razdrmati Nemačko vodjenje Evropskih zemalja.

  2. Crna smrča says:

    Tu je sada na udaru Duboka država i novi svetski poredak, ali videli ste billy gates se čvrsto držvi svog plana i puta Duboke države i za sada mu niko ne može ništa jer upravlja zdravstvom, hranom, vojskom i milicijom preko zvaničnih korumpiranih državnika. Sve se vidi sve se zna. Sledeće godine još jači udar Duboke države, vakcina ili smrt, a vakcina vam takođe garantuje samo skraćen život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *