ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ – СВЕТСКИХ РАЗМЕРА: Археолози у земљи пронашли богињу стару 7.000 година

VELIKO OTKRIĆE U SRBIJI – SVETSKIH RAZMERA: Arheolozi u zemlji pronašli boginju staru 7.000 godina

14 jula 2020

FRAGMENTI još jedne figure otkrivene u Vitkovačkom polju kod Aleksandrovca stari su 7.000 godina!

Reč je o rukama, nogama i delovima postolja još jedne boginje, koja je otkrivena tokom arheoloških iskopavanja prošle godine, ali su detaljne analize tek okončane i potvrđuju da je reč o otkriću svetskih razmera.Vlažna zemlja sačuvala je delove „nove“ figure, a očekuje se da će u istraživanju koje bi trebalo da se nastavi krajem jula, pronaći i glavu i trup.

Ovo su juče, ekskluzivno za „Novosti“, otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja Župe iz Aleksandrovca. Podsetili su da je „nova boginja“ šesta iz praistorijskog perioda otkrivena na ovom župskom arheološkom lokalitetu: jedna, gotovo potpuno očuvana pronađena je, takođe, prošle godine, a još četiri – pre više od pola veka.

– Sa fragmentima veće figure, koju smo prezentovali javnosti prošlog leta, našli smo i par ruku i nogu i fragmente postolja druge figure, i ona je možda čak i lepše dekorisana – kaže za „Novosti“ arheolog Sanja Crnobrnja Krasić, koja je pronašla figurine.

– Deluje da je ženskog pola, zdepastija je i ima nežnije, oblikovanije ruke i noge. Budući da su fragmenti ove dve figure bili izmešani, pretpostavljamo da su zajedno stajale izložene u toj praistorijskoj kući i da su zajedno i pale. Prva pronađena boginja imala je praktično sve delove, osim jedne noge, izvesno je i njeno datovanje od 5500. do 4750. godine pre nove ere, zasad znamo da pripada kosovskoj varijanti vinčanske kulture u pogledu umetničke obrade i dekoracije

Kada je konzervatorka iz Beograda, Vesna Rogić, sa kolegama iz Župe, obavila mehaničko čišćenje i uklanjanje zemlje, nedvomisleno je utvrđeno da je reč o novoj figurini. Ministarstvo kulture sa 1,6 miliona dinara finansiraće nastavak arheoloških istraživanja celog lokaliteta, a konzervacija pronađenih boginja trebalo bi da bude dovršena u novembru i javnosti predstavljena 27. januara, kada Zavičajni muzej obeležava 30 godina postojanja.

– U predstojećim istraživanjima proširićemo rov i očekujemo da osim što ćemo upotpuniti saznanja o prvoj boginji, dobiti i dragocene informacije o kompletnom kontekstu lokaliteta, ali i o funkciji figura – objašnjava Sanja Crnobrnja Krasić.

Na lokalitetu Vitkovačko polje davne 1969, nađene su sada već slavne antropomorfne skulpture „lejdi of Aleksandrovac“ (Miladija), „venus de Župa“ (Ružica), „madam de Vitkovo“(Grozdana), kao i venera – „madam de Venčac“. One su 1991. bile deo Svetske izložbe muzeja „Tera Amata“ u Nici, a predstavljene su i u reprezentativnim muzejima u Engleskoj i Danskoj. Otkriće venere prošlog avgusta, dobilo je izuzetan odjek u stručnoj javnosti, a sa pronalaskom delova druge figurine, Vitkovačko polje opravdano se vraća u fokus naučnika, koji se bave proučavanje praistorije.

Zavičajni muzej Župe bi do kraja jula trebalo da dobije i status ustanove zaštite arheološkog i istorijskog nasleđa, zaposlena su i dva kustosa. Ministarstvo kulture odobrilo je pet miliona, a Opština će sa milion dinara finansirati kompletne nove stalne postavke muzeja i preuređenje enterijera.

KOMENTARI8 komentara

 1. Svantovid says:

  Bez brige, odmah će neko ministarstvo da započne izradu projekta o izgradnji deponije,septičke jame, nuklearnog djubrišta, bespotrebne akumulacije, aerodroma... B A Š T U!!! Kao što su učinili u Vinči, Nišu, LUžicu-Rujnu.Staparima.. Da za vekove zacementira i sakrije istinu, koju artefakti ofiraju. Važiće i dalje samo sanu-istina, a dušmani će trljati ruke zbog obnevidelog, nestajućeg naroda.

  • bilje says:

   Dzaba trljaju ruke dusmani-tudjmani...Kolektivna svest SRB/Slobodan Rab Bozji/-naroda zivi i zivece na vjeke vjekova... Arijana

 2. uddu says:

  Sada će SNS botovi da kažu da su to Vučićevi preci !

  • persida says:

   Iskopane boginje su sve Vuciceve babe, samo se ne zna koja mu je prava. Prodace to Vucko nekome za deset dolara.

  • persida says:

   Vucicev botu, radis 24 sata dnevno, nadam se da te Vucic dovoljno placa. Zgadio si mi se. Previse si providan covece, tvoje ponekad dobre peckalice na racun Zapada samo su kamuflaza, kako bi stekao poverenje citalaca da ti veruju kad branis Vucica.

 3. dinki says:

  Čuvajte je da je Čović ne preda šiptarima kao onu prije nje.Pamti Srbine što vam bagra domaća i strana radi i kako vas na svakom koraku i na svaki način ponižavaju.

 4. petrovgrad says:

  Ja lično sam ostao veran politici Slobodana Miloševića. Obnovio je državnost Srbije, inače bi nas zadesila sudbina Kurda. Što se tiče Aleksandra Vučića i nisam nešto naročito oduševljen njime, iz jednostavnog razloga što je se sa grupom radikal zakleo na vernost Šešelju i to na Jevandjelje u crkvu.Čim su izišli iz crkve nabili mu nož u ledja. Dakle nije principijalan. Ja sam legalista i institucije države Srbije cenim i poštujem. Nikada ih nisam rušio i palio. Srećan sam što živim u Srbiji. Politika se menja. Žuti su mislili da će vladati Srbijom koliko i Turci, pa se raspadoše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *