ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА!

VELIKO PRIZNANJE ALEKSANDRA VUČIĆA!

12 septembra 2016

Vucic 324564

U Srbiji 62 odsto nezaposlenih mladih ljudi nema nikakvo radno iskustvo, a 150.000 u dobi između 16 i 24 godine niti se školuje, niti negde radi, izjavio je Vučić.

Vučić je na stručnom skupu „Mladi i nezaposlenost – kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede“ poručio da je za Srbiju i njen razvoj dualno obrazovanje je prioritet.

„Da bismo imali rast i mogli da opstanemo u pravom smislu te reči – dualno obrazovanje je za nas od prioritetnog značaja“, rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima ambicioznog i energičnog ministra prosvete i da veruje da ćemo moći da napredujemo i učinimo više.

Vučić je zamolio i medije da razumeju da je za Srbiju i njenu budućnost oblast dualnog obrazovanja najvažnija tema i da se time treba baviti svakog dana, kako bi se ljudima objasnilo zašto je važno da počnemo da radimo kao veoma mladi i da se školujemo i učimo i kada smo stari.

Govoreći o situaciji u Srbiji, premijer je rekao da je povećana stopa zaposlenosti mladih.

„Ona danas iznosi oko 19,7 odsto, a prošle godine je u istom kvartalu to iznosilo oko 16 odsto“, rekao je Vučić.

On je dodao da podaci pokazuju da osam odsto učenika koji završe osnovnu školu, ne nastavi školovanje.

Prema istraživanju Privredne komore Srbije, kako je rekao premijer, oko 1.300 privrednih subjekata u našoj zemlji ima neki vid saradnje sa školama.

Najveći deficit u kadrovima imaju metalska i elektro industrija, poljoprivreda, tekstilna industrija, građevinarstvo…

U Srbiji je, prema Vučićevim rečima, u nekoliko pilot-projekata urađenih po modelu dualnog obrazovanja uključeno je 14 škola, odnosno pohađa ga oko 400 učenika.

Predsednik Vlade je kao primer naveo preduzeće Boš, koje je u svojoj fabrici zaposlilo sve učenike tehničke škole „Milenko Verkić Neša“ iz Pećinaca.

Kako je objasnio, učenici te škole su prva generacija koja je završila školu po dualnom modelu, i istakao da su Bošu potrebni ti đaci.

Dodao je da je sa Svetskom bankom dogovoreno da se broj programa za dualno obrazovanje sa 14 podigne na 70.

Vučić je ukazao da u programima dualnog obrazovanja uglavnom sarađuju strane firme, a da domaće retko sagledavaju svoje potrebe i prave planove za narednih 5, 10, 20 godina.

„I dalje imamo kratkoročno i, u najboljem slučaju, srednjoročno sagledavanje planova“, uključujući i potrebe za kadrovima određenih profila i sposobnosti, rekao je Vučić.

„Devedesetih smo počeli da pričamo o tržištu, ali ga nikad nismo istinski želeli“, primetio je Vučić na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Kako je naveo, danas malo ko u Srbiji razume dualno obrazovanje.

„Ovo su naši pionirski koraci koji će trajati godinama i decenijama, jer će biti potrebno vreme da nešto učinimo“, rekao je Vučić.

Govoreći o kvalitetu obrazovanja, Vučić je rekao da je, sa izuzetkom Beogradskog univerziteta, koji se nalazi na Šangajskoj listi, kvalitet obrazovanja relativno nizak.

„Osim što mi za sebe mislimo da smo visoko obrazovani, što nije istina, ali to teško prihvatamo“, rekao je Vučić.

On je naveo da 92 odsto učenika nastavlja školovanje u sistemu srednjeg obrazovanja, dok, kad je reč o visokom obrazovanju, deo diploma stečen je, rekao je, ne uvek na legalan način, a ni kvalitet tako stečenog obrazovanja nije odgovarajući.

KOMENTARI9 komentara

 1. Istina boli a jos je o gore says:

  Pa eto sad se bar zna koliko ce ih jos da napusti Srbiju, ili na front ako Srbija nastavi sa politikom "ceo svet zeli da uništi Srbe." I ako nastavi ovaj ljubavni odnos sa Rusijom, jer Rusiji samo treba mladost za rat ( da se najezis), ne vidim bas da ikog zapošljava.

 2. Vera Nastasovic says:

  To care, školuj kalfe za evropske robovlasnike! Kako ga samo nije sramota, prodaje nam ovde razne gluposti kao što je to dualno obrazovanje, kao da će to nešto da reši! Napravite ambijent da se privreda SRPSKA privreda razvija pa će biti i posla i zapošljavanja. Sve dok punite džepove "stranim investitorima" od Srbije nema ništa!

  • Brana says:

   Postovana gospodjo Vera, hvala vam na pametnim recima. Kakvi crni strani investitori, to je bagra koju dinkici i vucici dovlace i prodaju Srbiju. Ni jedna zemlja se nije izvukla iz nevolja stranom pomoci (marsalov plan je nesto drugo). Stvar je da vlast konacno pusti ljude, Srbe i gradjane Srbije da rade, da se smanje porezi i ostali haraci, kao i uplitanje administracije u poslovanje. Ono sto Drzava treba da radi jeste da stite ugovore i sa goni i najstrozije kaznjava kriminalce (politicare, tajkune, mitrovice i slicnu bagru) i oduzima im nezakonito stecenu imovinu (ukljuucujuci imovinu familije).

 3. Mirqu says:

  Meni dete ide U osmi razred, bio je do sedmog odličan a U sedmom pao na vrlodobrog al na granici sa odličnim. Danas sam sa njim imao raspravu, ne interesuje ga više škola, kaže da ga ubija U pojam, hoće da počne da radi. Sa teškom mukom sam morao da mu objasnim da mora da ide U školu I da tim gradovi razvija maštu. Zamislite kakvo je školstvo kad deca imaju gađenje prema programu školovanja!

 4. micky says:

  Nije ovo priznanje narodu. Sa ovakvim besedama hoce da NATO-fasistickim gazdama samo pokaze kako je on uspesan na izvrsavanju zadataka Koje je dobio. Opasuljite se narode. Pa on laze kad zvizdi. Pogledajte njegove izjave od pre tri dana sto se tice rasta privrede i ostalog baljezganja. Sve je unisteno. Ekonomija, privreda, industrija...prosveta i nauka, kultura i armija. SANU je unisten i sve velike naucne institucije. Crkvu su korumpirali i pokatolicili.(Slavicemo stepinca) opametite se. Poslednji udarac je Sport jer toliko medalja za Srbiju nije predvidjeno planom pic....u..tog akrepa. Udarice na svakom polju gde se jos oseca bilo kakav odpor.

 5. SVETLANA says:

  UZAS STE OD SKOLSTVA NAPRAVILI I SVE STO JE VREDELO UPROPASTILI A SADA JOS VISE SVE URUSAVATE, VALJDA OVO NIJE DOST. DECA NE TREBA NISTA DA ZNAJU SAMO JEDAN SEGMENT ZA NEKOM PULTU, ROBOTI DO KRAJA ZIVOTA BEZ SLOBODE DA NESTO VISE ZNAJU I NAUCE, AKO VISE ZNAJU VISE VIDE PA MOGU I DA SE BUNE, STRASNO KAKVU BUDUCNOST SVOJOJ DECI ZELITE ILI STE IH VEC SKLONILI IZ OVE ZEMLJE.........

 6. Despot says:

  Ovaj korov od politicara poznaje srbiju samo posle 2000-te godina pa na ovamo. Ja sam od 1956 do 1959 godine ucio skolu ucenika u privredi u trajanju od tri godine i diplomirao za zvanje metalostrugara. Nije li to bilo to njihovo "dualno" obrazovanje koji su oni i slicni njima odavno ukinuli kao nedovoljno obrazovanje a bacili su se samo na produkciju kancelarijskih pacova i lopuza sa kupljenim diplomama? Svaka krava poznaje livadu u kojoj pase, samo nova luta i trazi gde i sta ima da pase.

 7. Mali says:

  E moj Despote,vidis i sam da je u prirodnoj egzistenciji,sve jednostavno.Ali ako se problem nebi iskomplikovao,kako bi politicari dobili na svojoj velicini,kako bi nahranili svoj ego,da su oni veliki i znacajni za svoj narod? A jednostavnu stvar moze svako da uradi,ali za komplikovanu stvar je potreban strucnjak...A od njihove strucnosti,lako je hronoloski sagledati rezultate rada.

 8. Diplomski says:

  Pojma nema sa prosvetom i socijalizacijom. Zaglavio je, jer treba da zna i prizna da je socijalizacija činilac i uslov održavanja vlasti-dugoročno. Ovim sistemom koji radi na procesu prosvete, oni koji su ga doveli će ga i skinuti sa vlasti. Neće biti nikom potreban, naći će se na ledu. Završio je što mu je predviđeno, sada će ga mmf baciti kao kosku domaćem nezadovoljstvu, očekujući rat i revoluciju. Ovo je situacija u kojoj treba da dokaže da li je učio na fakultetu, polagao preko veze ili "bumbačio".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *