ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ АМЕРИКАНАЦА: „Бомбардовање Србије је било…“

VELIKO PRIZNANJE AMERIKANACA: „Bombardovanje Srbije je bilo…“

21 maja 2017

Kolumnista američkog ‘Nešnl Interest'(National Interest) Ted Galen Karpenter ocenio je u svojoj kolumni ‘Kako je Kosovo zatrovalo odnose SAD i Rusije’ da je intervencija NATO na Kosovu bila strašna greška koja se Zapadu ‘obila o glavu’!

Vašington je ovekovečio i produbio svoju balkansku grešku nekoliko godina nakon intervencije u Bosni, kada je intervenisao na Kosovu.

Građanski nemiri u srpskoj pokrajini sa većinskim albanskim stanovništvom ‘kuvali su se’ sredinom i krajem devedesetih godina. Ovoga puta Vašington nije ni pokazo makar gest popustljivosti prema zemljama EU, već je svoju politiku vrlo rano sproveo u delo.

Bombardovanje Srbije

Na kraju krajeva, SAD je vodio rat iz vazduha, sedamdeset osam dana protiv Srbije, primoravši Beograd da se odrekne kontrole u nad teritorijom koju su NATO sile okupirale, a što je propraćeno ‘smokvinim listom’ od rezolucije koju je usvojio SB UN.

Rusija je nevoljno pristala na tu mirovnu rezoluciju, uprkos Moskve vezama sa Beogradom i ruskih interesa na Balkanu koji ide unazad i do 19 veka.

Taj potez, uz raspad Sovjetskog saveta, imao je uticaj na vojnu, ekonomsku i diplomatsku slabost Moskve. Uprkos protivljenju zbog NATO intervencije, ruski lideri osećali su da malo šta mogu učiniti da bi odgovorili Zapadu zbog upada u teritoriju koja je tradicionalno pod ruskim uticajem. Čak i sa iznenađujuće pasivnim odgovorom Kremlja, arogancija Vašingtona izazvala je tragediju.

U završnim danima borbi, Moskva je poslala simboličan mirovni kontigent na Kosovo, bez prethodnog odobrenja Zapadnih sila.

Vrhovni komadant NATO, admiral Vesli Klark naredio je britanskom komadantu Majku Džeksonu da preuzme aerodrom van Prištine i spreči ruski kontigent da sleti – čak i silom – ako je to neophodno. Džekson je glatko odbio Klarkovo naređenje, poručujući da neće da započne Treći svetski rat za američkog generala.

Stravičan presedan

Intervencija na Kosovu bila je strašan presedan. Takozvani odbrambeni NATO savez napao je suverenu zemlju koja prethodno nije napala nijednu članicu Alijanse, čime se ljuto zamerio Moskvi i nasilno odvojio deo teritorije od jedne suverene države i stavio ga pod međunarodnu kontrolu.

Zabrinjavajući presedan bio je sastavljen od radnji koje su SAD i njeni saveznici dopunili 2008. godine, kada je Kosovo samoproglasio nezavisnost od Srbije, iako je bilo jasno da takav je takav potez suočen sa ruskim i verovatno kineskim vetom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vašington i ad hoc koalicija zemalja Evropske unije drsko su zaobišli Savet i odobrili proglašenje nezavisnosti Prištine.

Bio je to krajnje kontroverzan potez. Čak ni sve zemlje članice EU nisu se saglasile sa tom politikom, s obzirom na to da su neke od njih bile zabrinute za šire posledice.

Španija je nije podržala jer bi takva odluka mogla podstaći secesionističke pokrete u Bavarskoj i Kataloniji.

Grčka i Kipar su duboko zabrinuti da bi se ratifikacijom nasilnog otimanja Kosova od Srbije mogao legitimisati raniji vojni napad Turske na severnom delu Kipra i kasnije uspostavljanje Turske Republike Severni Kipar u toj okupiranoj teritoriji.

Ruski lideri su protestovali žestoko i upozorili da su neovlašćeno akcija Zapada uspostavila opasan, destabilizirajuću presedan.

Vašington je odbacio takve žalbe, tvrdeći da je situacija na Kosovu je jedinstvena.

Licemerje zapada

Državni podsekretar za politička pitanja R. Nikolas Berns je tu tačku eksplicitno u februaru 2008. godine obrazlagao na brifingu Stejt departmenta. Jer je situacija bila jedinstvena, on je insistirao, politika Zapada na Kosovu je specifična u odnosu na druge secesionističke težnje.

Nelogičnosti i oholost te pozicije oduzimaju dah.

Zapadne sile ubrzo su otkrile da zbog toga što one nisu rekle da je intervencija na Kosovu specifična, da ona to zaista i nije. Rusija je pokazala tu tačku nekoliko meseci kasnije. Gruzija se suočila sa dva secesionistička pokreta – u Južnoj Osetiji i Abhaziji.

Predsednik vlade nacionalnog spasa Mihail Sakašvili imao je malu vlast u obe teritorije i ruski mirovnjaci su došli na teren u Južnu Osetiju.

Kada su Sakašvilije snage pokrenule ofanzivu da povrati kontrolu nad Južnom Osetijom početkom avgusta 2008. godine sprovodeći artiljerijski baraž protiv samoproglašin pobunjenika, Rusi su uzvratili i ubrzo su napredovali na periferiju Tbilisija.

Kao što se moglo očekivati, Sjedinjene Države i njeni saveznici okrivljuju Moskvu za sukob, iako je naknadna istraga Evropske unije pokazala da najveći deo krivice snosi Sakašvili.

Rat je trajao samo pet dana, a kad je bilo gotovo, Kremlj je jasno stavio do znanja da će nastaviti da štiti autonomiju kako Južne Osetije i Abhazije. Paralele o ulozi NATO-a da spreče Srbiju da povrati kontrolu nad Kosovom nisu bili naročito suptilne.

Administracija Džorža Buša osudila je početnu invaziju i sve kasnije akcije Kremlja.

Rat na Krimu

Ali, kao što Rusija nije bila u stanju da uradi mnogo o ponašanju NATO-a na Kosovu, zapadne sile još manje su mogle nešto da urade u Gruziji.

Ta epizoda samo je još jedan korak u kontinuiranom pogoršanju odnosa između Zapada i Rusije.
Kosovski presedan ponovo se obio o glavu SAD 2014. godine kada je Kremlj je unapredio svoju vojnu prisutnost na Krim, što je bio uvod u aneksiju poluostrva.

Vašington je reagovao sa još većim besom nego posle intervencije Moskve u Gruziji i uskoro Kremlju uveo sankcije.

Na konferenciji za novinare, predsednik Obama besneo je da Rusiji ne može biti dozvoljeno da prekraja „granice Evrope na puščane cevi.“

Niko od novinara u sobi pitao predsednika šta misli NATO-a učinio na Kosovu.

Intervencija na Kosovu bila je još gora za spoljnu politiku SAD nego intervencija u Bosni. Takva intervencija dala je ovlašćenje izuzetno neprijatnom političkom pokretu – Oslobodilačkoj vojsci Kosova – koja je, kao i ranije, nastavila niz kršenja ljudskih prava.

Kobna greška

Dalje, takva intervencija transformisala je NATO od odbrambenog vojnog saveza u mehanizam za agresivne pohode na nacije. Nasilno amputiranje teritorije jedne suverene države stvorio je zabrinjavajući šablon u međunarodnom sistemu posle hladnog rata.

Vašington i dalje ugrožava međunarodno pravo mimo Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija. Te mere stvorile su izuzetno štetan presedan i vratile su se i muče zapad. I na kraju, ali ne i najmanje važno, akcije SAD i njenih saveznika na Kosovu dodatno su zatrovale odnose sa Rusijom.

U svakom pogledu, američka misija na Kosovu bila je kontraproduktivna.

(Mediji)

 

KOMENTARI8 komentara

 1. Petar says:

  Amerikanci sad kad su nam radijacijom zatrovali tlo, vodu i vazduh i razboleli sve živo u Srbiji mogu da priznaju šta hoće, to neće ništa popraviti. Da su malo razmišljali, shvatili bi koliko je glupa i čudovišna bila ta njihova "humanitarna" intervencija. Stavili su se na stranu loših momaka, kako bi to oni rekli. Šiptari su ti koji su terorisali Srbe, a ne obrnuto. Da su malo bolje učili istoriju, znali bi da Šiptari nisu imali nikakvo istorijsko pravo nad KiM, da je ono oduvek bilo srpsko, čak centar srednjevekovne srpske države, da autonomiju nije steklo dogovorom niti istorijskim sledom dogadjaja, nego Titovom diktatorskom samovoljom, baš kao što je Krim centar srednjevekovne ruske države koji je Ukrajini ustupljen samovoljom ruskog diktatora Hruščova. Oni vole da prenebregnu istorijsko pravo naroda, ali ono je još uvek najvažnije. Tako i mora biti, jer da nije tako, ni jedan narod na planeti ne bi mogao biti siguran, nastao bi opšti haos. Takvi previdi i greške svetska velesila sebi ne sme da dozvoli. Ne znam ko tamo u Vašingtonu savetuje predsednika i sekretare, ali očigledno je da su u devedesetim svi silno izgrešili. Rusija i Kina su iz njihovog ponašanja izvukle pravilan zaključak da su SAD jedna neuračunljiva divlja zver koja ne poštuje nikakva pravila i ničija prava i čija žrtva i one uskoro mogu postati. To je samo jedna od posledica ili početak haosa koji su SAD inicirale intervencijom nad KiM-om. Ne vodi se tako velika politika, makar to bilo i kratkoročno korisno.

 2. punca says:

  KLINTOVA američka misija na Kosovu bila je kontraproduktivna 90te! PITAM SE ZAŠTO je RATKO Mladić u HAGU ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! ?!?!?! ?!?!

 3. Kulak says:

  Ameri su nasilnim otimanjem Kosova i Metohije od Srbije razrušili međunarodno pravo i Povelju UN.Time se sve promenilo,kosovski presedan potpuno je izmenio svet.Bitno je jedino ko ima jače oružje,jer međunarodno pravo više ne postoji.Sve su započeli Ameri.Dugoročno,zbog nasilnog otimanja srpske zemlje, SAD su označeni kao promoteri dvostrukih standarda u međunarodnoj politici i od toga će imati štetu.

 4. milovan says:

  Sad bi mi Srbi trebali da senimo, jer eto jedan ili dva amerikenjska novinara priznaju ono sto Srbi znaju 25 godina. Jedino nece da znaju oni sorosevi placenici. Nema niti ce ikada biti da Srbija stekne prijatelje na zapadu. Nije ih nikad ni imala, samo su nas lagali ito nasi. Gledao sam sinoc nemacki sportski pregled. Ove nedelje je bilo poslednje kolo, a prvak se vec znao od pre Tri kola. Na zacelju se vodila bitka izmedju Hamburga i Volfsburga, ko ostaje prvoligas, a ko Ide u baraz za opstanak. Nas Filip Kostic igrac Hamburga, postize prvi izjednacujici gol i par minuta pred kraj, namesta pobedonosni za 2:1 gol.sto Hamburgu obezbedjuje opstanak u l.ligi. TV. Komentatori I.(ARD)programa intrvjuisu cetiri do pet igraca, cak i rezervista od Hamburga, a Srbinu Kosticu koji je preokrenuo tok utakmice u korist svog tima nisu ni prilazili.Mozda se Vucic i Merkelova vole,ali Nemci MRZE SRBE.

  • Konor says:

   I ovakvi tekstovi su svojevrsna laž. Oni nisu stvarno priznanje greške, nego služe samo kao probni baloni, opipavanje našeg pulsa i dodatno sadističko iživljavanje nad nama, kopanje po starim ranama da nikad ne zarastu, da se zagnoje i tako do naše konačne smrti. Uskoro će se ponovo pojaviti neki holivudski triler o patnjama kao što su ove naše, samo po običaju sa zamenjenim ulogama, gde će Srbi ili Rusi biti zlikovci, ameri po običaju pravednici i spasioci, a x,y žrtve. I Amerika će ponovo biti srećna, uljuljkana u iluziji o svojoj ispravnosti.

  • sefan says:

   I ne samo Nemci. I ovo sto pisem nije prejudicirano vec naprotiv realnost. Realnost koja pokusava da se sakrije od raznoraznih nasih idiota ,kao intelektualaca. Realnos je da imamo oko nas u Evropi danas toliko kompleksa , toliko idiota da je jedino sto nam je preostalo , a sto je i pobednicka kombinacija same prirode, a to je da radimo na unapredjenju sebe ! Ako se svako od nas ponaosob "probudi" pocne slobodno da misli , dela e onda verujem da nam je pobeda , ne nas Srba samo vec svih slobodnih ljudi ,zagarantovana!

 5. Rade says:

  Amerikanci su samo izvrsioci,plan se napravio u vatikanu,naravno.Kad je pedofilima postalo jasno da je moguce da se samo nekoliko stotina kilometara od rima moze napraviti islamska drzava odmah su krenuli u akciju.Posto su vidjeli da srbija nema teroriste uck pod kontrolom uzeli su kosovo i sad su oni tamo vlast,i bez njih se ne moze nista odluciti.Tako drze i mogucu islamsku drzavu u bosni pod kontrolom.

 6. Jaooo says:

  Kako se primateeee , ma ljudi bre , amerikanci su znali i ko su loši momci i znaju šta je pravda ali ne živite vi u raju nego u paklu i u paklu nema pravde i sila boga ne moli , kao oni nisu znali pa pogrešili pa ovo pa ono , ovde su samo interesi i ništa drugo , nismo im ponudili ništa jer mi smatramo da smo sila i nikom se ne ponižavamo a u principu mi smo bogalji bili a sada još gore

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *