ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ БОРЕЉА: Земље у развоју не подржавају у потпуности Запад

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ БОРЕЉА: Земље у развоју не подржавају у потпуности Запад

16 маја 2023

Европска унија мора да схвати да се земље у развоју руководе својим потребама и да не подржавају Запад у потпуности, рекао је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ у интервјуу за „Фајненшел тајмс“.

„Латинска Америка, Африка, Индо-пацифички регион су три велика светска региона. Не можемо сматрати да се само по себи разуме да су они на нашој страни. Они се осигуравају. Искористиће предности једне или друге стране. То је велики посао и не може да се обави преко ноћи“, рекао је Борељ.Он је додао да у ЕУ по том питању „не могу бити пасивни“.

„Треба да покажемо земљама у развоју да наш циљ није да блокирамо њихов развој. Напротив, желимо да подржимо њихов развој, али желимо да будемо сигурни да то није супротно нашим вредностима и интересима. То треба да буде урађено у складу са међународним правом. То треба да буде наша порука“, истакао је Борељ.

Како пише лист, кинеска подршка Русији и акције САД усмерене на заоштравање политике према Пекингу изазвале су у Европи одређену забринутост по питању формирања биполарног мира са два конкурентска блока на челу са Вашингтоном и Пекингом.

„Наравно, постоји ризик да ће свет постати много више подељен, да ће државе покушавати да придобију што више људи на своју страну. Сматрам да није у нашем интересу да поделимо свет на два технолошка система која су у потпуности затворени један за други“, закључио је Борељ.

(Спутњик)

KOMENTARI2 коментара

  1. Milutin says:

    Neće svet biti podeljen nego će Zapad biti izolovan. To je značajna razlika. Ubrzani razvoj zemalja u razvoju koji forsiraju Rusija i Kina dovešće do kulturnog i tehnološkog buma iz kojeg će Zapad biti isključen. Izgovorene laži, prevare, dupli standardi, razgrađivanje osnove čovečanstva - porodice - sve će im se to vratiti kao najstrašniji bumerang. Ostaće im samo da čekaju po svojoj "bašti".

  2. seik says:

    Niko vas ne podrava .Sve je to na silu i u vasim mislima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u