ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ БОРЕЉА: Земље у развоју не подржавају у потпуности Запад

VELIKO PRIZNANJE BORELJA: Zemlje u razvoju ne podržavaju u potpunosti Zapad

16 maja 2023

Evropska unija mora da shvati da se zemlje u razvoju rukovode svojim potrebama i da ne podržavaju Zapad u potpunosti, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

„Latinska Amerika, Afrika, Indo-pacifički region su tri velika svetska regiona. Ne možemo smatrati da se samo po sebi razume da su oni na našoj strani. Oni se osiguravaju. Iskoristiće prednosti jedne ili druge strane. To je veliki posao i ne može da se obavi preko noći“, rekao je Borelj.On je dodao da u EU po tom pitanju „ne mogu biti pasivni“.

„Treba da pokažemo zemljama u razvoju da naš cilj nije da blokiramo njihov razvoj. Naprotiv, želimo da podržimo njihov razvoj, ali želimo da budemo sigurni da to nije suprotno našim vrednostima i interesima. To treba da bude urađeno u skladu sa međunarodnim pravom. To treba da bude naša poruka“, istakao je Borelj.

Kako piše list, kineska podrška Rusiji i akcije SAD usmerene na zaoštravanje politike prema Pekingu izazvale su u Evropi određenu zabrinutost po pitanju formiranja bipolarnog mira sa dva konkurentska bloka na čelu sa Vašingtonom i Pekingom.

„Naravno, postoji rizik da će svet postati mnogo više podeljen, da će države pokušavati da pridobiju što više ljudi na svoju stranu. Smatram da nije u našem interesu da podelimo svet na dva tehnološka sistema koja su u potpunosti zatvoreni jedan za drugi“, zaključio je Borelj.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milutin says:

    Neće svet biti podeljen nego će Zapad biti izolovan. To je značajna razlika. Ubrzani razvoj zemalja u razvoju koji forsiraju Rusija i Kina dovešće do kulturnog i tehnološkog buma iz kojeg će Zapad biti isključen. Izgovorene laži, prevare, dupli standardi, razgrađivanje osnove čovečanstva - porodice - sve će im se to vratiti kao najstrašniji bumerang. Ostaće im samo da čekaju po svojoj "bašti".

  2. seik says:

    Niko vas ne podrava .Sve je to na silu i u vasim mislima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *