ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ХАШИМА ТАЧИЈА

VELIKO PRIZNANJE HAŠIMA TAČIJA

16 septembra 2018

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači rekao je danas da zapadni saveznici Kosova nisu mogli do danas da ubede Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i ne mogu da garantuju da će to moći da urade ni u bliskoj budućnosti.

Tači, u autorskom tekstu objavljenom na njegovom veb-sajtu, kaže da je priznanje Kosova od strane Srbije postalo glavna prepreka na evroatlantskom putu Kosova.„Neko može reći da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslova i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, da li mislite da ćemo mi ubediti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Nemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje, da li mislite da će one ubediti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovo je odgovor ne“.

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine se može postići samo ukoliko obe strane naprave kompromis.

Iako je, kako kaže, Kosovo napravilo sve bolne kompromise na tom planu, „realnost je tvrdoglavija od naših argumenata“ i Priština, da bi postala član EU i NATO, treba da radi na tome da u što kraćem vremenskom periodu okonča razgovore sa Srbijom, potpisujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa.

On ponovo predlaže opciju korekcije granice sa Srbijom.

„Argumentovao sam da eventualni sporazum o mirnoj korekciji granice sa Srbijom, Kosovu obezbeđuje priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe našoj zemlji. Očekivao sam racionalne protivargumente, ali do danas sam samo čuo puno buke i u najgorem slučaju čak i mržnju. Kosovo je veoma mala zemlja da bi proizvodila ovoliko puno mržnje, koja deli naše društvo“, kaže on.

Dodaje i da oni koji sumnjaju u sporazum između Kosova i Srbije olako šire strah o lažnoj destabilizaciji regiona i produbljenju etničkih podela na Balkanu.

Skeptike uverava da neće biti korekcije granica duž etničkih linija, odlaska stanovništva ni domino efekta što se tiče stabilnosti u ovom delu Evrope.

„Vreme ratova i konflikata između Kosova i Srbije, prema mom ubeđenju je prošlo. Ali, završetak ove epohe se može konstatovati samo kada postignemo konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije“, zaključio je Tači.

(Novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Hruscov says:

  Lepo pise privremena institucija u Pristini. Cibe smradovi iz nase dedovine. Jos malo pa ste ostali bez podrske...a onda stupamo mi na scenu.

 2. test01 says:

  Nikako ne razumem zasto Srpski mediji svaki dan prenose "izjave' jednog najobicnijeg kriminalca, teroriste koji je marioneta u rukama zapada? Zato se Srbiji sve ovo i desava... Srpski heroji su izruceni Hagu a sadasnja vlast pregovara sa teroristima koje je zapad sada postavio za 'predsednije' a u stvari su oni predsednici narko kartela koji operise sa KiM.

  • Velika Metla says:

   test01,iz prostog razloga što ćeš s njegovih usana čuti neuporedivo češće istinu nego od ovih "naših"!

 3. Miraš says:

  Srbija treba da piše mirovni sporazum sa SAD ali samo ako prethodno plate nam ratnu odštetu, i još eventualno sa Albanijom. Srbija ne može da piše mirovni sporazum sa delom svoje teritorije, nego sa stranim državama koje su bile agresori ! ... SAD su u prva tri meseca ove 2018 godine deportovale 53.746 Meksikanaca. Ako tako nastave na kraju ove godine deportovaće više od 200.000 Meksikanaca! Na KIm takodje postoje imigranti iz Albanije. SAD može to može da uradi, ali to isto ne dozvoljava drugima nego država SAD okomila se zbog toga na Srbiju u periodu dok je još bila u sastavu Jugoslavije. Nisu Amerikanci došli na Kosovo nikoga da štite nego lažna briga za Šiptare poslužila je kao povod da se Američki prasci i NATO prasci uvale na Balkan (SAD, V.Britanija, Francuska, Nemačka i Italija).

 4. Velika Metla says:

  Ovakvu rijaliti Srbiju će možda i da ubede,ALI srbski narod NIKAKO i NIKADA! Ne zaboravi,svaki rijaliti ima i svoj kraj! A pred svitanje mrak je najgušći!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *