ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ НАТО-а: „Ништа не можемо Турској“

VELIKO PRIZNANJE NATO-a: „Ništa ne možemo Turskoj“

3 novembra 2019

NATO nema mehanizam za donošenje mera protiv neke od svojih članica, prokomentarisao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg mogućnost isključenja Turske iz Alijanse.

Stoltenberg je izjavio da za razliku od EU, NATO nema mehanizme za usvajanje mera protiv neke od svojih članica.„Saveznici otvoreno i pošteno razmenjuju mišljenja“, dodao je on.

Osim toga, generalni sekretar Alijanse je naveo da je Ankara odigrala odlučujuću ulogu u uništenju takozvanog kalifata u Siriji.

„Invaziju Turske na sever Sirije osudile su mnoge države–članice NATO-a. Očigledno, uspesi u borbi protiv DAEŠ-a ne treba da se dovedu u opasnost, napeta humanitarna situacija ne treba da se pogoršava. Ipak, mi smo svedoci smanjenja nasilja na severoistoku Sirije. Nijedna od saveznica nije prihvatila toliko izbeglica iz Sirije kao što je to uradila Turska: ukupno 3,6 miliona ljudi. Nijedan drugi partner iz NATO-a nije preživeo toliko terorističkih napada kao Turska“, rekao je generalni sekretar u intervjuu za list „Bild“.

Prema njegovom mišljenju, borba protiv DAEŠ-a treba da se nastavi, ne sme se dozvoliti da se zarobljeni militanti nađu na slobodi.

„Smrt El Bagdadija ne znači kraj DAEŠ-a. Ta grupa je do nedavno kontrolisala ogromnu teritoriju u Iraku i Siriji. Mi smo oslobodili taj region, ali DAEŠ nije pobeđen. Sve snage koje kontrolišu taj region treba da kontrolišu i teroriste DAEŠ-a — nije važno da li nam se sviđaju te sile ili ne“, dodao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je naglasio i potrebu da se pronađu nove metode za rešavanje konflikta, bez obzira na već postojeće dogovore Turske i Rusije o „sudbini severa Sirije“. Između ostalog, on je pozdravio predlog ministarke odbrane Nemačke Anegret Kramp Karenbauer da se na sirijsko-turskoj granici formira zona bezbednosti pod okriljem UN.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  Nema ništa od tog predloga Nemačke o zoni bezbednosti duž tursko sirijske granice. Za 10-tak dana sirijsko-turska granica istočno od Eufrata biće potpuno preuzeta i stabilizovana. Prvi deo tog dela granice preuzeće u potpunosti sirijske i ruske snage i najistočniji deo, a sredinu će kontrolisati turske snage. Takodje put koji u dubini od 30-tak kilometara prati tu granicu kontrolisaće sirijsko-ruske snage. Turska će se kadtad povući s severa Sirije, ali biće interesantnije kad će se Amerikanci povući sa teritorija istočno od Eufrata od grada Deir-ez Zor pa na jug do mesta Hajin i skroz do istočne granice sa Irakom.

 2. Slobodanka says:

  NATO-u i Zapadu je krivo što se sada na severu Sirije preuzima treća sirijska državna granica, a najviše ih boli što će ona biti bez prisustva američkih snaga. Amerikanci zasad imaju pristup istočnoj granici Sirije iz Iraka i na sredini južne granice Sirije (Tanf). Nekako će ih istisnuti iz tog istočnog dela Sirije slično kao tubu paštete. Mogu da im ometaju saobraćaj i snabdevanje u toj oblasti što se može organizovati sa dve strane i iz Sirije i iz Iraka. Nešto će već smisliti. Svidja mi se zamisao da su žedni, gladni i bespomoćni pored obilja sirijske nafte.

 3. Goran Swe says:

  Ljigavci bacaju maglu svojoj javnosti, fascinantno je moći toliko lagati non-stop i skakati s lijeva na desno.

 4. Velika Metla says:

  Daće Bog da se naci-natovci pokolju međusobno. Tako to Veliki Gospod Bog reguliše. On je svemoćan,i ljudski um nije ni 000000001% sposoban kao Njegov. On nikuda ne žuri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *