ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ РУСА: Тачно је, радимо на разбијању…

VELIKO PRIZNANJE RUSA: Tačno je, radimo na razbijanju…

17 oktobra 2018

Ranije ovog meseca, rusko Minsitarstvo finansija je objavilo program dedolarizacije nacionalne ekonomije, što je pokrenulo široku raspravu u intelektualnim i novinarskim krugovima.

Prema rečima Ivana Danilova, autora bloga Crimson Alter, što su češće diskusije o dedolarizaciji u Kremlju, ruskoj vladi, Centralnoj banci i Državnoj Dumi, to aktivnija postaje “medijska kampanja“ koja cilja obične Ruse koji smatraju da je odustajanje od dolara nemoguće i da bi bilo izuzetno štetno za njihovu ušteđevinu.“Propaganda za korišćenje američkog novca i povećanje ranjivosti ruske ekonomije na Vašingtonove restriktivne mere uključuje medijske kuće, ekonomiste, vođe javnog mnjenja i poznate blogere,“ rekao je on. To je učinjeno da se zastraše ruski građani sa “srednjovekovnom“ budućnošću bez prisustva dolara u njihovim životima, nastavio je on da objašnjava.

U tom kontekstu, smatra on, “samo potražite“ mišljenje zapadnih stručnjaka, a ne ruskih “amerikanofila“ o postojećoj međunarodnoj ekonomiji zasnovanoj na dolaru. Tako je bivši britanski ministar trgovine, legendarni menadžer sredstava Goldman Sachs-a, kao i predsednik poznatog britanskog analitičkog centra Chatham House i finansijer, Džim O’Nil, rekao za američki televizijski kanal CNBC da dolar igra dispropocionalno veliku ulogu u globalnom finansijskom sistemu i to nazvao “problemom.“

Kao primer svoje ideje, ovaj ekonomista je ukazao na činjenicu da je udeo američke ekonomije u svetskom BDP-u opao na manje od 20%, što ne odgovara dominantnoj ulozi koju dolar zadržava u međunarodnoj trgovini.

Još jedna poznata ličnost, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, nazvao je “apsurdnim“ za Evropu to da 80% svog izvoza goriva plati u američkim dolarima, kada samo 2% isporuka dolazi iz SAD-a.

Izjava ovog zvaničnika se mora uzeti u obzir uz posebnu pažnju, ne samo zbog toga što on ima duboko znanje o ekonomiji, služeći kao ministar finansija Luksemburga već više od 10 godina, podseća Danilov.

“On zna o čemu govori, a kada kaže da evropska valuta mora nužno postati “lice i sredstvo nove suverene Evrope,“ ove reči su povezane sa stvarno ozbiljnim namerama,“ piše autor.

Glavni argument u priči onih koji govore protiv povlačenja dolara, kaže Danilov, jeste ideja da su SAD “hegemonska sila“ na svetu i da bi to logično značilo da svet mora da koristi njihovu valutu.

Međutim, autor ukazuje na dva “fundamentalna“ problema u ovoj paradigmi.

“Prvo, američka hegemonija u velikoj meri (naravno, ne uopšte) zavisi tačno od statusa dolara. Drugo, sama sigurnost da je on vrlo pogodan za američku hegemoniju je sličnija malim ruskim amerikanofilima,“ kaže on.

U međuvremenu, nezavisni stručnjaci, uključujući i zapadnjake, upozoravaju na rizike uspostavljanje ovog sistema. Tako je politikolog Ian Bremer nedavno izjavio tokom finansijskog foruma:

“Ova geopolitička recesija je zapravo prilično jednostavna, to je kraj svetskog poretka pod vođstvom SAD-a, a mi još uvek ne znamo šta će zameniti taj svetski poredak.“

Ovo, kaže Denisov, dokazuje da nije Kremlj taj koji je širio ideju o kraju unipolarnog sveta pod vođstvom Vašingtona, već ovo govore vodeći zapadni stručnjaci.

“U kontekstu rušenja postojećeg sistema, pridržavanje za valutu hegemonske sile koja prestaje da postoji ne samo da je glupa, već i gotovo kriminalna greška protiv budućnosti naše zemlje (Rusije), koja je igrala (i koja će i dalje igrati) jednu od ključnih uloga u demontiranju američkog sveta u obliku Novog svetskog poretka“, naglasio je autor.

Prema njegovim rečima, dominacija dolara sigurno “neće biti uređena sutra, ali će ovaj proces bolje zaštititi Rusiju od trajne politike američkih sankcija.

“Oprezna i proračunata odlučnost je najbolji put ka uspehu, a ovaj princip se vrlo dobro uklapa u pitanje dedolarizacije ruskog i međunarodnog finansijskog sistema,“ zaključio je Danilov.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  Tacno je da je kraj ameick eere, ali nema ko da je zameni. Plus dolar jaca.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   DOLAR JAČA,KAŽEŠ?

 2. Beli Orao says:

  To jačanje je prividno tj.vještačko, svako izbacivanje njegove upotrebe u državama i rastom broja takvih je automatsko slabljenje dolara , dobar primjer je bivši jugo–dinar !!!

 3. harry neron says:

  Ovo je spin za polapismene. Ako je faktura nominovana u nekoj valuti to ne znači automatsko da je i platena u toj valuti nego je valuta naplate stvar dogovora prodvca i kupca robe za koju je faktura izdata.

 4. teoretičar says:

  Nema tu veze ko je jači a ko slabiji i to što se navodi od Junkera i ostalih je samo uvod u stvaranje naci Evrope. Britanci su zbrisali jer takav put Evrope vodi u novi globalni sukob gde će Nemačka verovatno biti kompletno rasformirana. Mogućnost samo, ali im mrse račune i Istok i Zapad. Nemaju dovoljno snage i biće na kraju kao što je Hitler rekao "Da sam znao da Rusi imaju toliko tenkova, ne bih napao!" Na primer, ako dođe do nuklearnog rata, pobednik će biti onaj ko bude pokretniji posle udara, a Rusi i danas imaju 10000 tenkova ostalih od SSSRa koji se mogu za kratko vreme ponovo pokrenuti. I ako bude nuklearnih udara, nikome živom neće pasti na pamet da ih ponavlja, jer zemaljski vazduh i kopno imaju svoje limite. Veliki brodovi će sigurno biti uništeni i ostaje kopnena motorizacija. Ali kao što reče neki ruski stručnjak, u slučaju da Porošenko poludi i napadne Krim, biće smlaćen za nekoliko dana, Nemačka će priskočiti u pomoć, biće smlaćena za nekoliko nedelja i onda će se NATO aktivirati i biti smlaćen za neko vreme, a onda nastupa Amerika sa pregovorima sa Rusijom kako bi izbegla nuklearni armagedon. To jeste neki prost pogled na buduće događaje, ali vrlo verovatan. Samo teoretisanje, ništa više smoje strane.

 5. Milica says:

  Džo Džonston iz Virdžinije SAD: “Oko 1981. godine, Bog mi je uputio proročanske reči znanja koje su delimično ispunjene. Ovi događaji su vremenski markeri i vrlo brzo ćemo videti ispunjenje ostatka tih reči. Gospod mi je rekao sledeće: “Kada vidite da je pao Berlinski zid i kada vidite da Sovjetski Savez primi težak udarac a zatim se oporavi, a zatim vidite smrt Fidela Kastra; tada će doći do kolapsa ekonomskog sistema SAD-a.“ Prva četiri dogadjaja su se desila, ostaje da se vidi da li će se obistiniti i peti. Amerika zbog dugogodišnjih tenzija sa Kubom sigurno je pomišljala i videla za sebe korisno i konačno rešenje odlaskom lidera Kube Kastra, ali ovo je upozorenje da su takva očekivanja besmislena jer dešavaće se nešto drugo. Ma koliko da prorocima i "prorocima" ne treba verovati ovo ipak ima neku logiku. Naša pogrešna predstava je da je SAD veoma uspešna zemlja jer mnogi ne shvataju kakvim madjioničarskim trikovima su to postigli. Prvenstveno mislim na odbacivanje zlatnog standarda kod USA dolara i stvaranje petrodolara, ali i na to da utakmica u hladnom ratu i za SAD ima svoju finansijsku cenu. Sada u novom hladno-vrućem ratu nastavljaju da troše enormna sredstva. Država SAD nema kočnice kada je u pitanju potrošnja i zaduživanje i zato jednom će finansijski balon da pukne.

 6. Za Srbiju says:

  I Rusija ima zapadne janjičare, kao i Srbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *