ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ ИЗ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ извеле Сједињене Америчке Државе!?

VELIKU BRITANIJU IZ EVROPSKE UNIJE izvele Sjedinjene Američke Države!?

26 juna 2016

Anglo-American boyPiše: Miloš Kordić

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije samo je za neupućene iznenađenje. Šok! tvrde u Evropskoj uniji.

Međutim, ako ćemo da pogledamo istini u oči, nije Britanija ni ušla u nju s nekom posebnom voljom ili željom. Nego s prisilom. I to američkom. I ne s nešto žestokom prisilom već uz smireno, tiho uveravanje da je ona neophodna u toj i takvoj Uniji zbog kontrole njenih osnivača, posebno Nemačke i Francuske. Treba podsetiti da je Francuska u vreme predsednikovanja generala De Gola bila veliki protivnik NATO-a (nije bila članica) i prevelikog američkog uticaja u Evropi, na Evropu.

I Britanija je zaista shvatila da ne mora da uđe skroz, dokraja, nego onoliko koliko želi i koliko njenim, pre svega ekonomskim interesima odgovara. A i zbog Sovjetskog Saveza. Odnosno komunizma. U to vreme, vreme hladnog rata, Amerikanci su držali svoje građane u neprestanom strahu od komunizma (kao danas od terorizma). Setimo se samo godina kada je Sjedinjenim Državama harao neprevaziđeni lovac na veštice, čuveni islednik Makarti, s torbom punom papira kao dokaza o komunistima koji su se tobože infiltrirali i u Stejt Department, i u Kongres i u niz drugih američkih institucija (o Holivudu da se i ne priča). I Amerikanci su taj strah širili čitavim Zapadom.

Dakle, pre 40 i nešto više godina, Britanci nisu ušli u EU da se do guše zaglibe u njeno o svemu i svačemu prenormirano blato, da u njoj obavljaju kojekakve pa i najprljavije poslove. Kao danas: uvođenje sankcija Rusiji. Sankcija koje isključivo zahtevaju Amerikanci, a koje su Evropljanima (i Amerikancima, naravno), a ne samo Rusima, donele neprocenjive štete. Ali, treba opravdati na preko kijevskog Majdana izvedenu Cijinu i natovsku agresiju na legalnu ukrajinsku vlast, na suverenu Ukrajinu, koja će biti prag s koga bi moglo da se kontroliše ogromna, sada Amerikancima, njihovom NATO-u i njihovoj Evropskoj uniji zagonetna i drugačije naoružana, čvrsta kuća koja se zove Rusija, itd.

Britanci su zaista na vreme prozreli da se „potpunim“ulaskom u EU gubi gotovo 80 procenata sopstvenog suvereniteta i da ga se predaje u ruke nekome ko nije demokratski ni izabran da bude u toj gustoj birokratskoj briselskoj šumi raznih predsednika, visokih predstavnika, komesara, pomoćnika, savetnika, portparola… Pa su oni, Britanci naime, velik deo svog suvereniteta zadržali kod sebe, za sebe. U svojoj zemlji, svojoj kolevci demokratije, kako nas uče knjige. Ali su učestvovali u odlučivanju o svemu i svačemu više nego ravnopravno. Jer poverenje kakvo Sjedinjene Države imaju u Britaniju ne uživa niko drugi u EU. A pogotovo ne ostatak država koje ne žele da uđu i onih koje bi da uđu a nikako da svladaju lavirint beskrajnih ispunjavanja zahteva kakve ni u primislima nisu imale Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, a kasnije i Hrvatska (u Drugom svetskom ratu sve na strani Hitlera) kad su gotovo strelovitom brzinom (izuzimajući Hrvatsku) primane u tu nikad čvrsto utemeljenu i jasno definisanu Uniju. Kao što kojekakva ispunjavanja, na primer, ima pred sobom Srbija. Ali to je već druga i duga priča. Priča o tome da li Srbija zaista treba da uđe u nešto iz čega neki drugi nameravaju da čim pre izađu. I da li Srbiji izlazak Britanije znači bilo šta? Možda nešto, a možda i ništa. Možda će brže-bolje da je prime umesto Britanije. Uostalom, videće se. Jer gde stoji da Srbija sada nije potrebnija Uniji nego što je Unija njoj. Ali…

I ono što je još važnije, kad je u pitanju izlazak Velike Britanije iz EU, jeste izdizanje Nemačke u vođu. U vodeću ekonomsku silu EU. Što se Britancima otelo kontroli. A takva Nemačka je zbog Rusije potrebna Amerikancima: od kraja Drugog svetskog rata do danas. Nije se Nemačka u vreme kancelara Adenauera onako brzo razvijala zbog toga što su Nemci vredan narod, nego zbog silnih para iz Maršalovog plana kojima su mogle, između ostalog, i da se veoma bogato plate mase gastarbajtera, i zbog straha, velim, od sovjetskog komunizma. Mada je i Nemačka odavno shvatila na kakav je to kolosek gura Amerika. Ali Nemačka ne može, ne sme i neće da izađe iz EU. Bar za sada. A onih država koje žele da uskoro izađu iz EU, kao Britanija, ima. Iz kojih dopiru sve glasnije priče o referendumima. Da li će se to i ostvariti, videćemo.

Pre 15 godina čuo sam, za vreme boravka u Velikoj Britaniji, iz usta onih koji znaju nešto o tome, da će oni izaći iz Evropske unije. Samo kad dođe vreme za to. Ona je njima balast koji im zaista nije neophodan. Zbog toga njen izlazak, velim, nije iznenađenje.

I šta će se sada desiti? Da li su se Britanci zaista i zeznuli svojim referendumom? Jer deo engleskog glasačkog tela, pa Škoti, Velšani i Severni Irci bili su za ostanak u EU, a većina je, kolika jeste da jeste, bila za izlazak.

I šta će se sada desiti? ponavljam pitanje. Ništa što nije moglo da se zna: Veliku Britaniju očekuje ono na čemu je ona, kad je bilo u pitanju razbijanje SFR Jugoslavije (i kasnije bombardovanje SR Jugoslavije) zdušno i do poslednjeg atoma svojih moći radila – očekuje je raspad. Dok je pad funte kratkoročna, normalna pojava. Biće tu još nekih pojava koje će je zadesiti, ali ne nešto značajnih. Ipak je ona snažna i još uvek moćna ekonomska sila. A iz Unije će postepeno izlaziti. Dok odgovorni u Uniji, razočarani ovim što je Britanija učinila, zahtevaju da se izlazak ubrza.

Ono što ne sme da se smetne s uma jeste to da je Velika Britanija stlani član Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. A i dalje biti u NATO-u. I bespogovorno će slušati Ameriku kao i do sada. Kao, uostalom i sve druge njegove članice, a koje su i članice EU. I ako treba da se na nekoga udari, poslušno će do poslednjeg aviona udariti. Nema veze što CIA sve željene ciljeve priprema lažima.

A kakva je perspektiva Evropske unije? Svakakva. Dok bude potrebna Americi, postojaće. Jer Amerikancima sada, kad postavljaju nuklearne NATO baze po teritorijima natovskih članica, s raketama usmerenim u pravcu Rusije, potrebno je nešto drugo. Nešto modernije, militantnije, još poslušnije. A Rusija je to prozrela. Kao što su to i Nemci, Francuzi, Italijani, Mađari, Poljaci… takođe prozreli. Samo se, bar za sada, nema kud.

A sad će američki državni sekretar Džon Keri u London i Brisel da se detaljnije obavesti o mnogo čemu što on, verovatno, već dobro zna. Odnosno čak i od njih zna bolje.

Jer gde stoji da izlazak Velike Britanije iz EU nije u stvari zgodno i u najpogodnije vreme realizovani projekat Sjedinjenih Država?! Koje, slušajući reči predsednika Obame, nisu bile za to. Ali…

A glasači? upitaće neko. Ta hajte, molim vas, toliki namešteni i falsifikovani rezultati izbora po svetu, tolike dovedene željene vlasti na vlast, a vi o glasačima, biračima… moglo bi da se odgovori.

Setivši se Kutiljerovog plana, Markala, „Bljeska“, „Oluje“, Račka, „Milosrdnog anđela“, Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Haškog tribunala i bezbrojnih drugih Cijinih laži i nameštaljki, gde zaista ne stoji da je i to, taj Bregzit – to?!

A kad Parlament Škotske spreči izlazak, šta onda?

Jer ni secesionizam nije više kao što je nekad bio. Ukoliko ga se sada mi, ovde, na ovim prostorima uopšte i sećamo?!

(Intermagazin)

KOMENTARI7 komentara

 1. CRO kontejnerokopač says:

  eno tamo kod Lazanskog, tekst pre ovoga na sajtu ja sam već rekao da su SAD tražile izlazak Engleza, alimnogo bolje sam objasnio razloge

  • CRO kontejnerokopač says:

   greška,pomešao sam sajtove, to sam na Srbin.infu juče rekao (pod EU Pakaristan pseudonimom) : http://srbin.info/2016/06/25/nemacki-mediji-ko-to-kaze-ko-to-laze-evropa-je-mala/

 2. JoS says:

  Solidan tekst - sa klasičnim površnim shvatanjem istorijskih dogadjaja. Britanija i Amerika se uplašile Komunizma? Pa ko je onda isfinansirao Lenjina i kompaniju da izvedu revoluciju u Rusiji (sa 50 miliona maraka u zlatu)? Nemojte samo reći da se narod sam organizovao i izašao na ulice? (kao ove "spontane" narandžaste revolucije, svuda po svetu). Koliko se meni čini, porodice koje su se obogatile trgujući narkoticima, preko svojih Istočnoindijskih kompanija - danas (zadnjih oko 250 godina) vladaju svetom. Svoj prljavi novac su uložile u bankarski sistem i oplodile ga (i oprale) mnogostruko. Centar njihovih mahinacija, finansijskih, bio je i ostao - London. Tamo je centar sveta (nulti meridijan još uvek prolazi kroz njega, a ne kroz Vašington). Možda je nekome nelogično da manja država upravlja većom, ali se samo treba setiti, da je ta država posedovala pola sveta i da je, kada se nominalno povukla sa tih teritorija - ostavila gomile svojih agenata tamo, koji su kasnije postali pripadnici najmoćnije sile sveta - Britanske obaveštajne službe. Amerika (SAD) je, maltene, do skora nije ni imala ( a i ovu što imaju - osnovali su Britanci). Toliko o svemoćnoj CIA-i. Možda je ona najbrojnija po ljudstvu, ali je bitno ko njome upravlja ( a kao što rekoh - mozak je u Londonu). De Gol? De Gol je bio pripadnik suparničkog bloka (suparničkog u odnosu na ovaj globalni bankarski narko-kartel) i zato je njegova politika prema SAD i Britaniji bila takva kakva je. Sovjetski Savez, kao tvorevinu tih narko-bankstera, vodili su njihovi potrčci, sve do skora. A onda se pojavio Putin. A onda su se, širom Evrope, pojavili nacionalni pokreti, koji baš i nisu radi da im SAD i GBR uvale milione Muslimanskih izbeglica, koje će, prema svojim planovima, po potrebi i u pravo vreme aktivirati, a sve u svrhu izazivanja globalnog haosa u Evropi, gradjanskih sukoba, terorizma, terora, i svega što će omogućiti njima, kao standardnim rešavačima kriza (koje sami i prave) - da postave rešenje koje njima samima odgovara (totalitarni sistemi bez ikakvih nacionalnih, religijskih i privatnih odrednica, baš onako kako su davno zacrtali u svojim planovima). Sada, kada nacionalne snage, koje nisu pod njihovom kontrolom, jačaju - sada oni baš i nisu radi da ostanu u takvoj Evropi. A i do sada je Britanija bila unutar samo koliko je njima odgovaralo - odredjuj šta će se raditi, a prihvati samo ono što ti odgovara. Nikakva šteta zbog njihovog izlaska, a možda bude i koristi - ako narod Srbije malo progleda, pa vidi kaljugu u koju nas političari u službi Zapada, konstantno uvlače. Jer - kaljuga nema alternativu (barem za svinje)

  • Sremac says:

   Slažem se, komentar je iscrpan i čestitke na strpljenju i kucanju. Izgleda da je poslednja spontana pobuna bila, Seljačka buna Matije Gubca!

 3. Trifun says:

  Ode jengleska. Ostade prazno mesto,ostade zvezdica. Pošto više nema jengleske normalno je da se više u dokumentima,aktima,na sastancima,konferencijama i jengleski jezik više ne koristi i upotrebljava. A koji umesto njega. Pa SrBski - ne kaže se badava govori SrBski da te ceo svet razume - a i SrBija samo što nije postala član.

 4. dejan says:

  EVROPA JE GOVNO ZAJEDNICA KOJA NIJE ZAZIVELA NE MOZE ZAZIVETI KAD NEMA JEDINSTVEN U MONETARNU I FINANCIJSKU SHEMU , TAKODER NEMA JEDINSTVENI PASOS U SAD POSTOJ I SAM O JEDAN. TAKODER NE MOZE U NEMACKOJ SOCIJALA BITI 1000 EVRA GODISNJE S STANOM U HRVATSKOJ JE 120 EVRA BEZ STANA I DOSLOVCE MOZES UMRETI AKO NEMAS POMOC RODITELJA AK O SU UOPSTE ZIVI . ZNACI OGROMNE RAZLIKE U TOBOZE JEDNOJ DRZAVI S JEDNOM HIMNOM TAKODER JEDNI IMAJU EVRO KAO VALUTU DRUGI NEMAJU NEGO SU U NEKAKVOJ EVRO ZONI TO NE MOZE BITI ZAJEDNICA NITI DRZAVA I BOLJE DA SE RASPADNE TU SVATK O0 GLEDA SEBE NEMA DUHA ZAJEDNISTVA A NEZAPOSLENOST JE VELIKA U SVIM CLANICAMA OSIM U NEMACKOJ 11 % I SVAJCARSKOJ KOJA NIJE U EU. TAKODER PROBLEM MIGRACIJE UGROZAVA DOMICILNU ZEMLJU I ENGLEZI NISU HTEL I DA DODE U EU 9 MILIONA IZ EVROPE LJUDI I NJIMA ODUZME POSAO KAO N I UVETE U POLJUPRIVREDI KVOTE OGRANICENJA KAO I DA I M OSLABI VALUTA MENJANJEM U EVRO. OVAKO CE MOCI IMATI UVETE S DRUGI M ZEMLJAMA BEZ NAREDENJA POLITIKE EU I POVOLJNIJE EKONOMSKI S EVROPOM CE IMATI TRGOVINU PO BOLJIM UVETIMA NEGO DOSAD

 5. milica says:

  Amerika pomogla hrvatima i evropi a li evropa ce i hrv. izdati ameriku u borbi nedaj bog sa putinom amerika treba okrenuti plocu protiv unije i hrvatske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *