ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ ИЗ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ извеле Сједињене Америчке Државе!?

ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ ИЗ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ извеле Сједињене Америчке Државе!?

26 јуна 2016

Anglo-American boyПише: Милош Кордић

Излазак Велике Британије из Европске уније само је за неупућене изненађење. Шок! тврде у Европској унији.

Међутим, ако ћемо да погледамо истини у очи, није Британија ни ушла у њу с неком посебном вољом или жељом. Него с присилом. И то америчком. И не с нешто жестоком присилом већ уз смирено, тихо уверавање да је она неопходна у тој и таквој Унији због контроле њених оснивача, посебно Немачке и Француске. Треба подсетити да је Француска у време председниковања генерала Де Гола била велики противник НАТО-а (није била чланица) и превеликог америчког утицаја у Европи, на Европу.

И Британија је заиста схватила да не мора да уђе скроз, докраја, него онолико колико жели и колико њеним, пре свега економским интересима одговара. А и због Совјетског Савеза. Односно комунизма. У то време, време хладног рата, Американци су држали своје грађане у непрестаном страху од комунизма (као данас од тероризма). Сетимо се само година када је Сједињеним Државама харао непревазиђени ловац на вештице, чувени иследник Макарти, с торбом пуном папира као доказа о комунистима који су се тобоже инфилтрирали и у Стејт Департмент, и у Конгрес и у низ других америчких институција (о Холивуду да се и не прича). И Американци су тај страх ширили читавим Западом.

Дакле, пре 40 и нешто више година, Британци нису ушли у ЕУ да се до гуше заглибе у њено о свему и свачему пренормирано блато, да у њој обављају којекакве па и најпрљавије послове. Као данас: увођење санкција Русији. Санкција које искључиво захтевају Американци, а које су Европљанима (и Американцима, наравно), а не само Русима, донеле непроцењиве штете. Али, треба оправдати на преко кијевског Мајдана изведену Цијину и натовску агресију на легалну украјинску власт, на суверену Украјину, која ће бити праг с кога би могло да се контролише огромна, сада Американцима, њиховом НАТО-у и њиховој Европској унији загонетна и другачије наоружана, чврста кућа која се зове Русија, итд.

Британци су заиста на време прозрели да се „потпуним“уласком у ЕУ губи готово 80 процената сопственог суверенитета и да га се предаје у руке некоме ко није демократски ни изабран да буде у тој густој бирократској бриселској шуми разних председника, високих представника, комесара, помоћника, саветника, портпарола… Па су они, Британци наиме, велик део свог суверенитета задржали код себе, за себе. У својој земљи, својој колевци демократије, како нас уче књиге. Али су учествовали у одлучивању о свему и свачему више него равноправно. Јер поверење какво Сједињене Државе имају у Британију не ужива нико други у ЕУ. А поготово не остатак држава које не желе да уђу и оних које би да уђу а никако да свладају лавиринт бескрајних испуњавања захтева какве ни у примислима нису имале Естонија, Летонија, Литванија, Мађарска, Бугарска, Румунија, а касније и Хрватска (у Другом светском рату све на страни Хитлера) кад су готово стреловитом брзином (изузимајући Хрватску) примане у ту никад чврсто утемељену и јасно дефинисану Унију. Као што којекаква испуњавања, на пример, има пред собом Србија. Али то је већ друга и дуга прича. Прича о томе да ли Србија заиста треба да уђе у нешто из чега неки други намеравају да чим пре изађу. И да ли Србији излазак Британије значи било шта? Можда нешто, а можда и ништа. Можда ће брже-боље да је приме уместо Британије. Уосталом, видеће се. Јер где стоји да Србија сада није потребнија Унији него што је Унија њој. Али…

И оно што је још важније, кад је у питању излазак Велике Британије из ЕУ, јесте издизање Немачке у вођу. У водећу економску силу ЕУ. Што се Британцима отело контроли. А таква Немачка је због Русије потребна Американцима: од краја Другог светског рата до данас. Није се Немачка у време канцелара Аденауера онако брзо развијала због тога што су Немци вредан народ, него због силних пара из Маршаловог плана којима су могле, између осталог, и да се веома богато плате масе гастарбајтера, и због страха, велим, од совјетског комунизма. Мада је и Немачка одавно схватила на какав је то колосек гура Америка. Али Немачка не може, не сме и неће да изађе из ЕУ. Бар за сада. А оних држава које желе да ускоро изађу из ЕУ, као Британија, има. Из којих допиру све гласније приче о референдумима. Да ли ће се то и остварити, видећемо.

Пре 15 година чуо сам, за време боравка у Великој Британији, из уста оних који знају нешто о томе, да ће они изаћи из Европске уније. Само кад дође време за то. Она је њима баласт који им заиста није неопходан. Због тога њен излазак, велим, није изненађење.

И шта ће се сада десити? Да ли су се Британци заиста и зезнули својим референдумом? Јер део енглеског гласачког тела, па Шкоти, Велшани и Северни Ирци били су за останак у ЕУ, а већина је, колика јесте да јесте, била за излазак.

И шта ће се сада десити? понављам питање. Ништа што није могло да се зна: Велику Британију очекује оно на чему је она, кад је било у питању разбијање СФР Југославије (и касније бомбардовање СР Југославије) здушно и до последњег атома својих моћи радила – очекује је распад. Док је пад фунте краткорочна, нормална појава. Биће ту још неких појава које ће је задесити, али не нешто значајних. Ипак је она снажна и још увек моћна економска сила. А из Уније ће постепено излазити. Док одговорни у Унији, разочарани овим што је Британија учинила, захтевају да се излазак убрза.

Оно што не сме да се сметне с ума јесте то да је Велика Британија стлани члан Савета безбедности Уједињених нација. А и даље бити у НАТО-у. И беспоговорно ће слушати Америку као и до сада. Као, уосталом и све друге његове чланице, а које су и чланице ЕУ. И ако треба да се на некога удари, послушно ће до последњег авиона ударити. Нема везе што ЦИА све жељене циљеве припрема лажима.

А каква је перспектива Европске уније? Свакаква. Док буде потребна Америци, постојаће. Јер Американцима сада, кад постављају нуклеарне НАТО базе по територијима натовских чланица, с ракетама усмереним у правцу Русије, потребно је нешто друго. Нешто модерније, милитантније, још послушније. А Русија је то прозрела. Као што су то и Немци, Французи, Италијани, Мађари, Пољаци… такође прозрели. Само се, бар за сада, нема куд.

А сад ће амерички државни секретар Џон Кери у Лондон и Брисел да се детаљније обавести о много чему што он, вероватно, већ добро зна. Односно чак и од њих зна боље.

Јер где стоји да излазак Велике Британије из ЕУ није у ствари згодно и у најпогодније време реализовани пројекат Сједињених Држава?! Које, слушајући речи председника Обаме, нису биле за то. Али…

А гласачи? упитаће неко. Та хајте, молим вас, толики намештени и фалсификовани резултати избора по свету, толике доведене жељене власти на власт, а ви о гласачима, бирачима… могло би да се одговори.

Сетивши се Кутиљеровог плана, Маркала, „Бљеска“, „Олује“, Рачка, „Милосрдног анђела“, Ирака, Авганистана, Либије, Сирије, Хашког трибунала и безбројних других Цијиних лажи и намештаљки, где заиста не стоји да је и то, тај Брегзит – то?!

А кад Парламент Шкотске спречи излазак, шта онда?

Јер ни сецесионизам није више као што је некад био. Уколико га се сада ми, овде, на овим просторима уопште и сећамо?!

(Интермагазин)

KOMENTARI7 коментара

 1. CRO kontejnerokopač says:

  eno tamo kod Lazanskog, tekst pre ovoga na sajtu ja sam već rekao da su SAD tražile izlazak Engleza, alimnogo bolje sam objasnio razloge

  • CRO kontejnerokopač says:

   greška,pomešao sam sajtove, to sam na Srbin.infu juče rekao (pod EU Pakaristan pseudonimom) : http://srbin.info/2016/06/25/nemacki-mediji-ko-to-kaze-ko-to-laze-evropa-je-mala/

 2. JoS says:

  Solidan tekst - sa klasičnim površnim shvatanjem istorijskih dogadjaja. Britanija i Amerika se uplašile Komunizma? Pa ko je onda isfinansirao Lenjina i kompaniju da izvedu revoluciju u Rusiji (sa 50 miliona maraka u zlatu)? Nemojte samo reći da se narod sam organizovao i izašao na ulice? (kao ove "spontane" narandžaste revolucije, svuda po svetu). Koliko se meni čini, porodice koje su se obogatile trgujući narkoticima, preko svojih Istočnoindijskih kompanija - danas (zadnjih oko 250 godina) vladaju svetom. Svoj prljavi novac su uložile u bankarski sistem i oplodile ga (i oprale) mnogostruko. Centar njihovih mahinacija, finansijskih, bio je i ostao - London. Tamo je centar sveta (nulti meridijan još uvek prolazi kroz njega, a ne kroz Vašington). Možda je nekome nelogično da manja država upravlja većom, ali se samo treba setiti, da je ta država posedovala pola sveta i da je, kada se nominalno povukla sa tih teritorija - ostavila gomile svojih agenata tamo, koji su kasnije postali pripadnici najmoćnije sile sveta - Britanske obaveštajne službe. Amerika (SAD) je, maltene, do skora nije ni imala ( a i ovu što imaju - osnovali su Britanci). Toliko o svemoćnoj CIA-i. Možda je ona najbrojnija po ljudstvu, ali je bitno ko njome upravlja ( a kao što rekoh - mozak je u Londonu). De Gol? De Gol je bio pripadnik suparničkog bloka (suparničkog u odnosu na ovaj globalni bankarski narko-kartel) i zato je njegova politika prema SAD i Britaniji bila takva kakva je. Sovjetski Savez, kao tvorevinu tih narko-bankstera, vodili su njihovi potrčci, sve do skora. A onda se pojavio Putin. A onda su se, širom Evrope, pojavili nacionalni pokreti, koji baš i nisu radi da im SAD i GBR uvale milione Muslimanskih izbeglica, koje će, prema svojim planovima, po potrebi i u pravo vreme aktivirati, a sve u svrhu izazivanja globalnog haosa u Evropi, gradjanskih sukoba, terorizma, terora, i svega što će omogućiti njima, kao standardnim rešavačima kriza (koje sami i prave) - da postave rešenje koje njima samima odgovara (totalitarni sistemi bez ikakvih nacionalnih, religijskih i privatnih odrednica, baš onako kako su davno zacrtali u svojim planovima). Sada, kada nacionalne snage, koje nisu pod njihovom kontrolom, jačaju - sada oni baš i nisu radi da ostanu u takvoj Evropi. A i do sada je Britanija bila unutar samo koliko je njima odgovaralo - odredjuj šta će se raditi, a prihvati samo ono što ti odgovara. Nikakva šteta zbog njihovog izlaska, a možda bude i koristi - ako narod Srbije malo progleda, pa vidi kaljugu u koju nas političari u službi Zapada, konstantno uvlače. Jer - kaljuga nema alternativu (barem za svinje)

  • Sremac says:

   Slažem se, komentar je iscrpan i čestitke na strpljenju i kucanju. Izgleda da je poslednja spontana pobuna bila, Seljačka buna Matije Gubca!

 3. Trifun says:

  Оде јенглеска. Остаде празно место,остаде звездица. Пошто више нема јенглеске нормално је да се више у документима,актима,на састанцима,конференцијама и јенглески језик више не користи и употребљава. А који уместо њега. Па СрБски - не каже се бадава говори СрБски да те цео свет разуме - а и СрБија само што није постала члан.

 4. dejan says:

  EVROPA JE GOVNO ZAJEDNICA KOJA NIJE ZAZIVELA NE MOZE ZAZIVETI KAD NEMA JEDINSTVEN U MONETARNU I FINANCIJSKU SHEMU , TAKODER NEMA JEDINSTVENI PASOS U SAD POSTOJ I SAM O JEDAN. TAKODER NE MOZE U NEMACKOJ SOCIJALA BITI 1000 EVRA GODISNJE S STANOM U HRVATSKOJ JE 120 EVRA BEZ STANA I DOSLOVCE MOZES UMRETI AKO NEMAS POMOC RODITELJA AK O SU UOPSTE ZIVI . ZNACI OGROMNE RAZLIKE U TOBOZE JEDNOJ DRZAVI S JEDNOM HIMNOM TAKODER JEDNI IMAJU EVRO KAO VALUTU DRUGI NEMAJU NEGO SU U NEKAKVOJ EVRO ZONI TO NE MOZE BITI ZAJEDNICA NITI DRZAVA I BOLJE DA SE RASPADNE TU SVATK O0 GLEDA SEBE NEMA DUHA ZAJEDNISTVA A NEZAPOSLENOST JE VELIKA U SVIM CLANICAMA OSIM U NEMACKOJ 11 % I SVAJCARSKOJ KOJA NIJE U EU. TAKODER PROBLEM MIGRACIJE UGROZAVA DOMICILNU ZEMLJU I ENGLEZI NISU HTEL I DA DODE U EU 9 MILIONA IZ EVROPE LJUDI I NJIMA ODUZME POSAO KAO N I UVETE U POLJUPRIVREDI KVOTE OGRANICENJA KAO I DA I M OSLABI VALUTA MENJANJEM U EVRO. OVAKO CE MOCI IMATI UVETE S DRUGI M ZEMLJAMA BEZ NAREDENJA POLITIKE EU I POVOLJNIJE EKONOMSKI S EVROPOM CE IMATI TRGOVINU PO BOLJIM UVETIMA NEGO DOSAD

 5. milica says:

  Amerika pomogla hrvatima i evropi a li evropa ce i hrv. izdati ameriku u borbi nedaj bog sa putinom amerika treba okrenuti plocu protiv unije i hrvatske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u