VELJOVIĆ: Ubistvo Rakonjca je poruka

VELJOVIĆ: Ubistvo Rakonjca je poruka

9 aprila 2014

Milorad-VeljovićUbistvom Radeta Rakonjca, bivšeg Arkanovog telohranitelja, šalje se poruka i nije isključen pokušaj osvete, izjavio je direktor srpske policije Milorad Veljović.

Ubistvom Radeta Rakonjca, bivšeg telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana, šalje se određena poruka i nije isključeno da će biti pokušaja osvete, izjavio je danas direktor srpske policije Milorad Veljović.

On je naglasio da će policija učiniti sve da do toga ne dođe i dodao da se moraju preduzeti maksimalne mere da se to ubistvo što pre reši.

„Ovo ubistvo nije obično, nego ubistvo koje šalje neku drugu poruku i mi smo svesni tih činjenica. Ovo je planirano ubistvo, ima neki svoj cilj i nama je jasno šta je cilj i motiv, ne želimo to da prepustimo slučaju“, rekao je Veljović Tanjugu posle sastanka sa kolegama iz Republike Srpske i Crne Gore.

Prema oceni Veljovića, kroz taj sastanak i rad potvrđeno je da ipak preventivno delovanje mora biti prevashodno, jer nije za „ne očekivati da može da dođe i do drugih ubistava“.

Policija garantuje bezbednost svakom građaninu, naglasio je Veljović i dodao da je siguran da policija svoj posao odrađuje u skladu sa zakonom i da u potpunosti kontroliše situaciju.

Prema njegovim rečima, sva takva krivična dela nisu vezana samo za teritoriju jedne države, nego i šire, i zbog toga se i smatra da je ta poruka i veliko upozorenje policiji.

Veljović je, međutim, naglasio da se neće stati samo na onome što je do sada preduzeto u vezi sa ubistvom Rakonjca, već da će policijske akcije biti šire i trajnog karaktera.

Uz napomenu da su danas na sastanku došli do određenih novih saznanja i činjenica kroz razmenu inofrmacija, Veljović je najavio da će ta saradnja biti nastavljena vrlo intenzivno.

Veljović je podsetio da je prošle godine sa kolegom iz Crne Gore Slavkom Stojanovićem potpisao sporazum o formiranju zajedničkih timova i dodao da je još jednom konstatovano da će aktivnosti timova narednih dana biti pojačane i da će oni raditi na akcijama koja će biti trajnog karaktera.

„Neće biti granica, ni prepreka, to važi i za kolege iz RS, želimo da zajedničkim radom doprinesemo tome da nijedan kriminalac na području Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i šire, ne može biti bezbedan“, istakao je Veljović.

On je naglasio da se to pre svega temelji na činjenici da će policijska saradnja, ako funkcioniše kako treba a, kako je istakao, funkcioniše na izuzetnom nivou, dati razultate i da se mogu sa uspehom rezrešavati i najteži slučajevi.

Direktor srpske policije takođe smatra da ubistvo, kakvo je ubistvo Rakonjca, podrazumeva određenu destabilizaciju, ali i da ti kriminalni klanovi koji su ga izveli šalju jedni drugima poruku i da policija ne sme da dozvoli da oni i njihovi „logističari“ preuzmu primat u odnosu na bilo koju državu ili policiju.

„Moramo dokazati da država funkcioniše u tom delu i da pošaljemo poruku gradjanima i Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i šire da je ovo područje bezbedno i da njihove policije moraju biti faktor stabilnosti na ovom području. Bitno je i to da nema prepreka u saradnji policija i da pošaljemo poruku javnosti da nema mesta gde će se bilo koji kriminalac skloniti, a da ga bilo koja policija ili država zaštiti“, rekao je Veljović.

Ukazujući da jedno ubistvo u Beogradu sigurno ima reperkusije u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj, Veljović je naglasio da policija to neće dozvoliti, ali ipak nije mogao da isključi mogućnost da dođe do određenih likvidacija.

„Takođe je činjenica da smo mi kao policija spremni i da ćemo odgovoriti na svaki takav atak“, dodao je on.

Načelnik policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić saglasan je da se ubistvo Rakonjca „ne tiče samo Beograda i Srbije“.

On je podsetio da kriminalci i organizovane kriminalne grupe nemaju granice, a da je sastanak sa čelnim ljudima policije Srbije, Crne Gore i RS pokazao da policija ide ukorak sa tim vremenom i da će preduzeti sve da to spreči i da krivično delo teškog ubistva rasvetli.

„Pokazali smo da ni mi nećemo poznavati nikakve granice, da su određeni protokoli i saradnje na najvišem nivou i da ćemo vrlo brzo saopštiti javnosti ko su nalagodavci i izvršioci tog krivičnog dela“, dodao je Milić.

Na pitanje kako on vidi to što se ubistvo desilo usred dana, u širem centru Beograda, Milić kaže da to ukazuje na motiv i dodaje da se intenzivno radi na utvrđivanju svih realnih činjenica i dokaza.

Načelnik Uprave Kriminalističke policije za Beograd Nebojša Marković dodao je da to može da se veže za ustaljene navike ubijenog.

„Pokojnik je imao navike, ustaljen ritam i u to vreme obično je boravio u tom kafiću. Verovatno je bio praćen prethodnih dana, možda i nedelju dana, tako da je ubistvo precizno isplanirano – navika se zna i on je definitivno bio tu“, dodao je Marković.

O utvrđivanju svih značajnih činjenica u vezi sa ubistvom Rakonjca govorio je i načelnik Kriminalističke policije Srbije Rodoljub Milović, koji je rekao da ovo ubistvo nije samo problem beogradske i srpske policije, već i kolega iz Crne Gore i RS.

Rakonjac je ubijen 2. aprila u kafiću u Zvečanskoj ulici, u Beogradu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *