Венеција: „Енклавиа“ хит Ђардина

Venecija: „Enklavia“ hit Đardina

12 maja 2017

PAVILJON Srbije u venecijanskim Đardinima, danas će zvanično otvoriti vrata „Enklavie“, izložbe kojom će troje umetnika – Vladislav Šćepanović, Milena Dragičević i Dragan Zdravković, predstavljati našu zemlju na najvećoj svetskoj smotri vizuelnog stvaralaštva, a za našu postavku vlada već izuzetno veliko interesovanje.

Srbija je jedna od 85 zemalja, koja na ovoj svojevrsnoj likovnoj Olimpijadi, učestvuje sa nacionalnom postavkom, ali i jedna od 29 povlašćenih država sa sopstvenim izlagačkim prostorom. Za nastup na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti, ministarstvo je izdvojilo 20 miliona dinara, a komesar izložbe je Slobodan Nakarada, direktor Muzeja savremene umetnosti. „Enklaviu“ će u podne svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Sa podnaslovom izložbe „Slikarstvo, posledica ovakvog života“, naši umetnici izložiće svoje nove cikluse: Šćepanovićev Playground, za temu ima zloupotrebu dece u globalnoj ekonomiji rata, kao i globalne medije, Zdravkovićevo „Stanje hibernacije“ izmešteno je iz realnosti, kao vid bega i društvene angažovanosti, dok se radovi Milene Dragičević (u Veneciju su iz Londona, gde umetnica živi, stigli preko Beča), pod zajedničkim imenom „Podizanja za Transatlantiku“, bave mestom porekla. U obnovljenom i za ovu priliku prilagođenom enterijeru Paviljona „Srbija“, uz slike umetničkog trojca, naći će se i „Zid ispovesti“ ili „Zid ličnih objava“, sa koga će publika moći da kroz filmove i video radove bliže upozna njihova razmišljanja o umetnosti, životu, sazna ponešto o ličnosti i karakteru autora.

Pored nacionalnih postavki, 57. Bijenale u Veneciji čini i velika izložba po pozivu, a njen kustos Francuskinja Kristin Masel je za temu odabrala: Viva Arte Viva („Živela umetnost“). Prema rečima direktora Bijenala Paola Barate, ovogodišnja smotra posvećena je otvorenom dijalogu među umetnicima i između umetnika i publike.

– Unutar slogana 57. Bijenala, Viva Arte Viva, čini mi se da postoji doziv za obnavljanje energije i izvesnog naglašavanja šta sve umetnost može da zahvati u okolnostima našeg vremena – prenosi, za naš list, prve utiske sa lica mesta kustos naše postavke Nikola Šuica. – Ideja Kristin Masel je da Bijenale kao transnacionalna smotra bude izvesno epsko putovanje kroz umetnička i egzistencijalna iskustva današnjice. Tako se na izložbi od 120 umetnika iz 51 zemlje, pokreću pitanja umetnikovog angažovanja i strastvenog pokazivanja umentikovog položaja u svetu uznapredovalih nesigurnosti i neizvesnih ishoda.

Zvanično otvaranje Bijenala, koje će se odvijati do 26. novembra, zakazano je za 13. maj, kada će najuspešnijim autorima i nacionalnim paviljonima biti dodeljeni „Zlatni lavovi“.

IZLAŽE I EDI RAMA

ČETVRTA žena izabrana za kustosa venecijanskog Bijenala u njegovoj 122 godine dugoj tradiciji, Kristin Masel, glavni kustos pariskog Centra „Pompidu“, za organizovanje ovogodišnje izložbe imala je na raspolaganju budžet od 13 miliona evra. Među 120 umetnika koje je pozvala da izlažu je i albanski premijer Edi Rama, inače aktivni umetnik i pisac, koji će predstaviti svoj video rad.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *