ВЕНЕЦУЕЛА ЧЕКА НАПАД: Мадуро спремио војску!

VENECUELA ČEKA NAPAD: Maduro spremio vojsku!

6 februara 2019

Venecueli nije potrebno posredništvo drugih zemalja za rešavanje unutrašnjih problema, izjavio je ambasador Venecuele u Rusiji Karlos Rafael Farija Tortosa.

„Poštujemo i cenimo što se većina zemalja zalaže da mi sami rešavamo probleme u našoj zemlji. Nisu nam potrebne ni Sjedinjene Američke Države, ni Kanada, ni druge zemlje da rešavaju naše probleme“, rekao je ambasador na okruglom stolu na temu „Kriza u Venecueli: Načini za mirno rešenje“.On je istakao da i dalje postoji opasnost od invazije Venecuele.

„Nalazimo se pod realnom pretnjom vojne intervencije. To je veoma ozbiljno… Kada se obraćaju (savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon) Bolton ili (državni sekretar Majk) Pompeo, oni samo govore da žele da nas uplaše. I niko ne zna (šta će biti). Tim pre, mi vidimo šta su oni uradili u Siriji, Libiji, Iraku i Avganistanu“, ocenio je ambasador.

Prema njegovim rečima, „naše oružane snage verno stoje i štite naš Ustav“.

Proteklog vikenda Sjedinjene Američke Države su saopštile da na zahtev Huana Gvaida prikupljaju humanitarnu pomoć za Venecuelu koja se suočava sa nestašicom osnovnih potrepština.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido 23. januara se proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.

KOMENTARI21 komentara

 1. Miraš says:

  Vojska Venecuele treba ovih dana, nedelja da pokazuje spremnost i odvažnost i zato biće sve manje šanse da zemlja stvarno bude napadnuta.

  • PRVA LINIJA says:

   30 MILIONA STANOVNIKA... 40 DO 50% VOJNO SPOSOBNIH... 10 DO 12 MILIONA VOJNIKA I RUSKO NAORUZANJE UZ KONFIGURACIJU TERENA I MORAL... NIJE OVO PUSTINJA, NISU ONI NI GLADNI NI ZEDNI... U SLUCAJU NAPADA VIJETNAM CE BITI ,,USPEH" ZA ONO STO SLEDI... NECE ONI NAPASTI NIKAD, TO SU KUKAVICE KOJE SMEJU DA NAPADNU SAMO ONOG KO NEMA CIME DA SE BRANI... DAVICE IH SANKCIJAMA KAO NAS U OCEKIVANJU NJIHOVOG 5 OKTOBRA... POKUSACE SA OSNIVANJEM NVO-a ì PREKO ,,DEMOKRATA"" I DEMOKRATIJE RUSENJE I SLOM DRZAVE A KAD DODJE ,,NJIHOV ZAEV" NA MESTO VODJE I KONACAN SLOM DRZAVE... IMA KO I IMAJU CIME A DAL IMAJU I KOHONES TO CE DA VIDIMO... I MI I ONI... DACE BOG...

   • Miraš says:

    Počev od 10-tog decembra prošle godine u Venecueli je bila zajednička rusko-venecuelanska vojna vežba. Navodno najviše je avijacija bila u pitanju i nemam više nikakvih informacija o toj vežbi. Ali pomislim tj. posumnjam - da li su tada nešto pokazali unapred zbog čega Amerikanci držaće vojni napad za varijantu i to iza poslednje varijante. Neko je već komentarisao da su Rusi najefikasniji kad ćute i rade, to jeste tačno. Kad iz SAD pominju i rat protiv Venecuele kao opciju oni šalju dve poruke: 1) Običnim Venecuelancima koje takvim pretnjama nastoje da uplaše i slome 2) Rusiji šalju poruku tj. blefiraju, lažu da imaju odgovor na to što su videli.

   • Miraš says:

    Moguće je i to da novinari sada bezveze nameću ovu temu "Da li će biti rata protiv Venecuele", jer ne povezuju vesti, ne razmišljaju i ne istražuju, nego najviše im je važno da imaju bombastu dnevnu temu.

 2. samostalan says:

  Pomoćiće im Rusi, kao što su pomogli i Srbima.

  • Velika Metla says:

   samostalan,ajdeeeeee......,stvarno? Evo pomogli Rusi Siriji,koja je,za razliku od Srbije,u ratu već bila pre te pomoći nekoliko godina! Vi hoćete da Rusi budu veći Srbi od vas,dok vi gledate "farmu" i ostale visokoobrazovne serije!!Vama je naci-nato u General štabu,a vi tražite da vam Rusija pomaže???????!! I na kraju,kada ovi koje glasate pozovu,tkzv službenim putem,Rusiju u pomoć,ili bilo koga drugoga,onda će Rusija izaći u susret!Ovako...........,do tada gledajte "farmu"!

   • Jovo Veselinovic says:

    srbi i jugosloveni jedino su se slozili da gledaju farmu i turske serije a drugo nista ne vide

  • NESO says:

   Srbima će Bog pomoći,a Tebi nema pomoći jer si...

  • pravda says:

   E moj bednice,nisu Rusi ubili malu Milicu Rakic ,i zabranili ni manje ni vise kiseonik banjaluckim bebama,vec tvoji bolesni prijatelji,pa posto su ti Ameri i britanci prijatelji nih smatram bolesnima pa ovim i tebe.zato o bolesnima sa uzdrzavanjem komentarisem. ZIVELA RUSIJA JEDINA SLOBODNA DRZAVA NA SVETU.

   • Dražen Jovan Petrović says:

    Sve najviše zanima šta će uraditi Rusi? Dileme nema,Rusija će vojno braniti onu državu sa kojom ima potpisani međusobno obavezujući ugovor o vojnom savezništvu i obrani u slučaju strane agresije.Dakle,da bi te Rusija branila moraš sa njom biti u vojnom savezu.

  • Slobodanka says:

   Ne možeš tako da porediš jer nije ovo vreme oslabljene Rusije kao u periodu od 1991-1999 godine. Od 2000 godine na ovamo, za ovih 18 godina Rusija se podigla kao feniks iz pepela. Venecuelu pokušavaju da slome na sličan način kao što su višegodišnjim niskim cenama nafte na svetskoj berzi potpomogli raspad bivšeg SSSR-a, to je još jedan dobar razlog zbog kog će Venecueli biti pružena odgovarajuća pomoć.

 3. Milan says:

  Bitno je odgovarajuće postavljanje. Evo sam budan, čio i spreman, a imam i sa čim da se branim. Severnog džina, ma koliki da je, itekako će da zabooli kad primi udarac, i ako dođe nepozvan. Od 23.01. do danas ima već dve nedelje, neprijatelj je sigurno izgubio jednu prednost - iznenadni napad. ... Sankcije ubijaju najsiromašnije slojeve stanovništva te ekonomske sankcije koje često izriče SAD, a za njom se povode i druge zemlje treba definisati kao zločin protiv čovečnosti. Današnji svet karakteriše široka privredna i ekonomska povezanost i to automatski stvara uslove za ubijajuće ekonomske napade protiv čitavih država što je slično srednjovekovnim varvarskim opsadama gradova.

 4. Kulak says:

  Rusi? Oni će pričati da treba poštivati međunarodno pravo.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   To je sasvim sigurno.Rusi će politički pritiskati kroz UN ali se neće upuštati u vojnu akciju.Venezuela nije u vojnom savezu sa Rusijom.

   • Slobodanka says:

    U Venecueli ima savremenijeg i ruskog i kineskog naoružanja, aviona, itd. To naoružanje ne treba da analiziraju američki stručnjaci! Eto to je već dovoljan razlog da Venecuela bude odbranjena.

   • Miraš says:

    Da bi uopšte dobila takvo naoružanje Venecuela je to zaslužila i poverenjem, ne samo plaćenim novcem. Uopšte ne moraju da objavljuju kakav vojni dogovor imaju, treba pratiti praksu tj. naoružanje.

 5. Vojna i ojdesve says:

  Rat....

  • Slobodanka says:

   Neće se usuditi da stvarno napadnu Venecuelu. Oni treba da povuku svoje vojne snage iz Sirije, Avganistana i Iraka, te još jedno zaglavljivanje u dugi i za SAD neuspešan rat nikako im ne odgovara. Ovo je blefiranje sa zastraživanjem i isprobavanje naroda koji su namerno osiromašili sa ciljem da pokušaju prevarama i mirnim putem preko marionete da preuzmu kontrolu nad celom Venecuelom.

 6. Sasa S says:

  Ako dodje do rata i ne bude brz ..Amerika kao slobodna zemlja primice i pomoci gomile izbeglica iz Venecuele...BAR bi tako trebalo bitiiiiii....

  • Slobodanka says:

   Tramp ima svoje interese u maltretiranju i iscrpljivanju venecuelanaca i ostalih naroda Južne Amerike jer sve veći prilivi izbeglica iz Južne Amerike mogu da podignu onaj njegov trenutno zabranjeni meksički zid. ... Najlakše i najbrže za dva meseca dobili su Ukrajinu na Evromajdanu. Zatim u Brazilu na poslednjim predsedničkim izborima pobedio je "brazilski Tramp" Žair Bolsonaro zahvaljujući Stivenu Benonu koji je ranije vodio Trampovu, a prošle godine njegovu predsedničku kampanju. On je stupio na dužnost od 01 januara 2019 godine. Imam utisak da su im se ovakve pobede prosladile i da u pogledu Venecuele igraju baš na tu varijantu. Medjutim neće to uspeti jer gologuzi koji se samoproglasio na ulici za v.d. predsednika, slab je kandidat, nema harizmu, najvažnije je da u suštini ono što predlaže uopšte se ne uklapa u očekivanja većine stanovništva. Posledice će biti sledeće: Venecuela će preusmeriti izvoz svoje nafte u druge prijateljskije zemlje, obezbediće još nešto najsavremenije za svoju odbranu i demonstriraće to slikom te delovaće to preventivno protiv rata, rafinerije iz SAD će morati da uvoze udaljeniju a time i skuplju naftu te će proizvoditi i nešto skuplji benzin. Venecuela već sada ima savremenije sisteme S-300 te Rusija neće dozvoliti da oni dospeju u ruke američkim stručnjacima, zatim u pitanju su i ranija i buduća ulaganja i privredna saradnja Rusije u Venecuelu. Kina ima od Rusije još veće ekonomske interese da Venecuela ostane suverena zemlja.

 7. Slobodanka says:

  1. Državna naftna kompanija Venecuele PDVSA, kojoj su SAD krajem januara izrekle ilegalne tj. nezakonite sankcije tako što su američkim firmama zabranile da posluju sa njom i blokirali su 7 milijardi dolara njenih sredstava u SAD, preusmeriće isporuke nafte iz SAD u Evropu i Aziju. Venecuela je dosad izvozila dnevno u SAD oko 500.000 barela sirove nafte. PDVSA će sada preusmeriti izvoz na druge kupce u Evropi i Aziji, a zasad za njih ne važe američke sankcije nego samo za firme iz SAD. ... 2. Vašington je obećao da će poslati humanitarnu pomoć krizom pogođenoj Venecueli što je teška podlost imajući u vidu ranije višegodišnje sankcije, obaranje cene nafte na svetskom tržištu i najnovije sankcije prema Venecueli. . Predsednik Venecuele Nikolas Maduro to je nazvao „politički šou“ i izgovor za invaziju. „Narodu Venecuele očajnički je potrebna humanitarna pomoć“, napisao je Pompeo na svom nalogu na Tviteru. „SAD i druge zemlje pokušavaju da pomognu, ali vojska Venecuele pod naređenjem (predsednika Venecuele Nikolasa) Madura blokira pomoć u kamionima i tankerima“. ​On je dalje naveo da Maduro mora da dozvoli da humanitarna pomoć stigne do stanovnika Venecuele. ... 3. Huan Gvaido, samoproglašeni privremeni predsednik Venecuele, namerava da 14. februara u Vašingtonu održi međunarodnu konferenciju na kojoj će zatražiti hitnu humanitarnu pomoć. Jasno je da je kolaborant 100%, ali nije jasno kako će napustiti zemlju, dana 29 januara Državni tužilac Venecuele pokrenuo je istragu protiv Gvajda u vezi nasilja od 22. januara i njemu je zabranjen izlazak iz zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *