VERA I NADA: Sveta Petka im podarila devojčicu

VERA I NADA: Sveta Petka im podarila devojčicu

27 avgusta 2014

sveta petkaU čast rođenja Damjane, koju su Ivana i Saša Aleksijević iz Vlakče kod Kragujevca čekali deset godina, meštani ovog sela organizovali su akciju raščišćanjava šumske staze do izvora lekovite vode! Njeni roditelji veruju da im je voda sa izvora svete Petke na Svetinji pomogla da posle višegodišnjeg bezuspešnog lečenja konačno dobiju dete.

– Deset godina smo je čekali! Nebrojeno puta smo bili kod doktora koji nisu otkrili nijedan problem. A onda smo odlučili da dođemo na ovaj izvor, o kome su kružile priče da leči neplodnost. Pomislili smo da ništa neće škoditi. I počeli smo da pijemo vodu. Davljenik se i za slamku hvata. Otprilike u to vreme smo se i pomirili da možda nikada nećemo imati dece, priča Ivana Aleksijević, majka male Damjane.

Damjana je rođena 4. marta ove godine. Roditelji su je doveli da bude sa akcijašima iz Vlakče koji su sekli granje i korov kako bi se lakše došlo do izvora. Izvor se nalazi na Svetinji, kažu, najvećem drumskom prevoju od Stambola do Beograda, koji je i u vreme Turaka bio važan put. Duboko, u šumskom klancu izvire voda pored koje su posetioci ostavili ikonu svete Petke. Pored nje su i upaljene sveće.

Među meštanima Vlakče, sela na pola puta između Kragujevca i Topole, kruži priča da izvor postoji od davnina i da su ga u pretprošlom i prošlom veku pohodile nerotkinje, oni koji imaju glavobolje i problema sa vidom.

– Verujemo da nam je voda pomogla! Ili, možda mir koji smo ovde našli. Tek, kada smo odustali od svih vrsta lečenja Ivana je ostala trudna. Za nas se dogodilo čudo i najveća sreća, kaže Saša Aleksijević.

Od prošle godine na ovom mestu, oko pola kilometra duboko u šumi Vlakčani se okupljaju i 12. septembra slave svetog Aleksandra Nevskog. Kažu da ovaj svetac nema nikakave veze sa mestom, ali tog dana su sa sveštenikom odlučili da posete izvor. Ove godine kolačari slave su upravo Aleksijevići u čast rođenja male Damjane.

Rodno mesto prvog srpskog pilota

Akciju čišćenja staze do izbora organizovao je Dragi Švabić. Desetak meštana je prošlog vikenda uklonilo rastinje kako bi put do vode bio što prohodniji. Postavljeni su i putokazi.

– Geografi su svojevremeno Svetinju proglasili za centar Srbije. Imamo u blizini još jedan izvor svetog Save za koji se veruje da ga je upravo on pohodio. Svi već znaju da je Vlakča rodno mesto Mihaila Petrovića, prvog srpskog pilota. Sada je poznato i po maloj Damjani koja nas je sve razveselila, kaže Švabić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *