Вербални деликт

Verbalni delikt

21 oktobra 2015

Bosko Jaksic 45Piše: Boško Jakšić

Nije sramotno imati sopstveno mišljenje, u demokratskim zemljama to je veoma poželjno, ali sramotno je zbog mišljenja tražiti nečiju glavu, skidati ga sa položaja, optuživati da negde naplaćuje sopstvene stavove.

To je otrovna atmosfera koja se stvara povodom izjave predsednika SANU, akademika Vladimira Kostića, da se sa „elementima dostojanstvenosti” napusti Kosovo jer ono ni de fakto ni de jure više nije u rukama Srbije.

Pod pretpostavkom da je to sasvim usamljeno mišljenje, a nije, Kostić smatra da neko to treba da kaže narodu. Što je učinio u intervjuu Radio Beogradu. „Možemo da se gledamo u oči i lažemo, ali alternativa je vrlo jasna.”

Akademik je time pokrenuo bolnu debatu koja je morala da bude otvorena još pre najmanje decenije. Kako bez prava na lični stav nema slobodne reči kao jedne od osnovnih pretpostavki demokratije, profesor Kostić je učinio veliku uslugu jer samo kroz razgovor, pa i polemike, možemo da se oslobodimo ustaljenih političkih mantri i dođemo do kvalitetnih rešenja.

Očas se zaboravilo da akademik Kostić poručuje da „zubima i noktima” treba da nastavimo da se borimo za našu kosovsku kulturnu osnovu. Zar isto ne govori i premijer Aleksandar Vučić?

Kao neko ko se još 2006. javno zalagao da se suočimo sa stvarnošću onoga što još knjižimo kao „južnu srpsku pokrajinu” i uredno dajemo meteorološku prognozu za Prištinu, ovim povodom manje me zanima „jeretički” stav predsednika SANU, a više reagovanja i pozivi na linč.

„Patriote” su se odmah javile. Kostić se etiketira, poziva na ostavku i na priznanje „laži”. „Ne brukajte uvaženu ustanovu koju predstavljate”, poručuje neko na „Politikinom” sajtu gde je moguće utvrditi da je javnost podeljena i da akademik Kostić nije usamljeni jahač kosovske apokalipse.

Umesto da zaštiti pravo svakog svog građanina da slobodno iskaže mišljenje, predsednik republike potvrđuje da sebe smatra ekskluzivnim braniteljem interesa Srbije.

Da li mi uopšte imamo precizno definisane dugoročne interese? Da nije interes Srbije u pretnji „građanskim ratom?”

Vlast bi radije da ćuti o budućnosti, ali sebi uzima pravo da se obruši na svakog ko tu budućnost drukčije sagledava. Jedan lični stav upotrebljen je za potpaljivanje vatre oko „groznog papira” EU i članstva Kosova u Unesku, a sve u mobilizaciji nebeske Srbije.

Stavljajući posredno pod znak pitanja „moral i patriotizam” profesora Kostića, Tomislav Nikolić direktno proziva SANU da se izjasni da li posle takve izjave Kostić može da ostane na njenom čelu. Ministar Vulin ide korak dalje i pita akademike da li se „bar malo stide” stavova svog predsednika.

Akademik Kostić ne da može, nego i mora da ostane predsednik Srpske akademije nauka, koja ga je izabrala. Direktivni postupak smene bio bi čist staljinizam ili prizivanje vremena u kojima je zloglasni član 133 o verbalnom deliktu određivao sudbine i uništavao sve one koji se usude da misle drukčije nego što je propisano.

Nadam se da će pobediti glas razuma. Tim više jer je to nagovestio premijer rekavši da se ne slaže sa Kostićevim ocenama, ali da brani njegovo pravo na „stav i mišljenje”. Ako nema dovoljno tolerancije, ono verujem da se gospodareva sluša.

(Politika)

KOMENTARI6 komentara

 1. mija says:

  Jedi govna, Jakšiću!

 2. ljubisav says:

  Delim Vase misljenje Gospodine Jaksicu,metastazirali smo ,nazalost!

 3. Mile says:

  Pa pokazi nam Jaksicu neku zemlju koja se dobrovoljno odrekla dela svoje teritorije.

 4. Vuk Samotnjak says:

  Ovaj jevrejski sluga je deo establismenta koji je Kosmet oteo od srpskog naroda, zatim ga priznao kao drzavu, a sada ga gura u nekakav UNESKO koji je u vlasnistvu onih ciji je i nobelov komitet i olimpijski komitet i UN. Naravno da su picousti, svinjoiliki, toma grobar puki izvrsioci, zdusno potpomognuti od ivesnih kostica, politike (osnivaci i vlasnici jevrejska porodica ribnikar), za koju doticno piskaralo radi, RTS (covek iz senke mira adanja polak) da se nista ne prepusti slucaju. Politikino piskaralo brani nesrecnog starca kostica, koii je ovog puta, umesto picouste kukavice dao na znanje narodu mome, da je trojac prodao moje Kosovo sa saku sitnine, jos davno. Dabogda ih stigla kletva Lazareva i moja i Milica od Macve platili od Boga za svaku prolivenu suzu kosovskih majki i sestara i za svaku kap uzalud prolivene srpske krvi. Babogda im potomci placali sve dok im se trag po tragu ne iskopa. Amin. A onima sto sebe nazivaju izabranima zelim da netragom nestanu sa lica zemlje, da se planeta odmori i ocisti od prljvstine I smrada. Amin

 5. Predrag says:

  Javio se "drveni advokat"!Odmah reaguju (Jaksic,Vucic ,Nikolic,i njima slicni) kao bubasvabe na svetlost!

 6. Monsanto organik says:

  Eto, to je Jakšić. Monsanto organik izdajnik. Petokolonaš. Ulizica i poltron. Išao malo sa Avaksom iznad Libije i pljuckao po mrtvom Gadafiju. A onda se ohrabrio i išao u Egipat da hvali islamsku državu posle ovarbane devolucije. A onda došo Sisi, hebo im mamu svima redom, poapsio AlDžazirine novinare u Egiptu i turio ih pod šerijatski zakon, iako je general, i iako je slomio šerijate i njih je smestio na šerijatski način u egipatske podzemne tamnice, i niko nije smeo ni da pisne. Svake nedelje po jednom isecka glavu a onog glavnog što je poveo islamsku državu Egipat posle islamske ovarbane revolucije, razvalači svaki dan sa četr konja debila po jedan milimetar. A Jakšić u Srbiji uspaničeno gledao gde će da zbriše ako Sisi pošalje kojeg ludog antišeri špijunčića, samo on nije toliko važan. Dobio je poruku i više nikad nije ni spomenuo Egipat. Inače, Jakšić je redovni saradnik AlDžazire, islamskog ogranka SNN-a ali se o tome danas ne priča mnogo u Srbiji. Jakšić, koji je nagrađen da bude urednik u Politici, ne glavni, glavni je malo još ne pročitan, iako se dimi i oko nje, nego urednik rubrike - ni manje ni više nego gde Lazanski piše svoje analitičke komentare. Mislite da to ima neke veze sa Lazanskim? Pa ne znam. Ali urednik odlučuje o vašoj plati i vašem poslu, bar izokola. Jakšić - nešto što pravi Srbi zaobilaze u velikom krugu a Zapad podržava i održava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *