ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ – АМЕРИКА ПРВИ ПУТ јавно похвалила Русију и одала јој признање

VEROVALI ILI NE – AMERIKA PRVI PUT javno pohvalila Rusiju i odala joj priznanje

7 januara 2017

us-russia-flags-45

Američki državni sekretar Džon Keri, koji uskoro napušta tu funkciju, priznao je da je Rusija preokrenula tok vojnih dejstava u Siriji i onemogućila teroriste da zauzmu Damask i da sruše sirijski režim.

Ipak, u intervjuu televizijskom kanalu MNBCN on podseća da je obnavljanje Sirije dugotrajan proces.

– Ponosan sam na sve napore koje smo uložili da bismo doveli ljude do mirnog rešenja sukoba. U suštini, jedino rešenje za Siriju biće mirovni sporazum koji će biti rezultat rada Međunarodne grupe za podršku Siriji i nekoliko finalnih protokola koje smo sastavili pri UN, na osnovu rezolucije 2254. To će biti osnova za sve što će se dogoditi, ukoliko se stigne do te etape -rekao je Keri.

Odlazeći američki državni sekretar je uveren da će se tokom ove godine pojaviti mogućnost da sve strane sednu za pregovarački sto i da pronađu izlaz.

– Biće pronađena potpuno drugačija poluga za pokretanje saradnje i rezultat će biti potpuno drugačiji nego što je iko očekivao, ali mislim da ima mogućnosti za kretanje unapred. Nastavićemo da doprinosimo tome. Ja ću tome doprinositi spolja, ne kao državni sekretar. Nemoguće je rešiti sirijski problem vojnim putem – rekao je Keri.

Prema njegovim rečima, namera ruskog predsednika Vladimira Putina nije bila samo da podrži sirijskog predsednika Bašara Asada, nego i da spreči Islamsku državu da osvaja nove teritorije.

– Radikalni ekstremisti su sve više osvajali Asadove teritorije i njegov se položaj poljuljao. Zbog toga smatram da su Iran i Rusija zajedno odlučili da je potrebno da ga podrže i da spreče da ekstremisti na kraju osvoje celu zemlju – rekao je Keri.

– I ne mogu da kažem da nas u to vreme nije brinulo to što su Nusra i ID širili platformu za napredovanje ka Damasku, kako bi ga osvojili, a to bi pogodilo i režim. Da li je Putin kardinalno izmenio situaciju? Da, zajedno sa Iranom i Hezbolahom, kao i sa onim formacijama koje su uništile postojeće opozicione snage – smatra Keri.

On, međutim, smatra da se rat time ne završava i da je i dalje neophodno pregovarati u Ženevi, Astani ili bilo kojem drugom gradu kako bi se razrešile nesuglasice. Prema Kerijevim rečima, „potrebno je održati prave pregovore koji bi razrešili političke nesuglasice među ljudima koje je Asad pritiskao, ubijao, mučio i iseljavao iz domova, uz mogućnost da se izgradi jedinstvena, stabilna i mirna Sirija“.

– To je dugotrajan put, šta god Putin da učini. I njemu će međunarodna zajednica biti potrebna ne samo da bi to postigao, nego i da bi, najzad, došao do saznanja kako da se ponovo izgradi ta zemlja koje je potpuno razorena ratom – rekao je Keri.

KOMENTARI2 komentara

  1. fantom says:

    Da je ovo sve rekao sam Tramp ili relevantni ljudi iz njegove buduće administracije, djelovalo bi iskreno i bilo bi za svaku pohvalu. Ali imajući u vidu šta je sve Obamina administracija radila i koje monstrume je sama stvorila, podržavala i naoružavala u suludom i mahnitom nastojanju da obore "nedemokratski", "diktatorski", "krvavi", "mrski", "neljudski", "nenarodni" Asadov "režim", te da je i sam Keri dio te politike, ovakve izjave iz njegovih usta zvuče zaista ogavno.

  2. fantom says:

    I kao "Post scriptum" na svoj gornji komentar još samo da dodam da se u narodu ne kaže džaba "ne gledaj šta se govori nego ko to govori".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *