ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ – АМЕРИКА ТРАЖИ ПОМОЋ ОД КИНЕ

VEROVALI ILI NE – AMERIKA TRAŽI POMOĆ OD KINE

25 januara 2024

SJEDINJENE Američke Države tražile su od Kine da podstakne Iran da obuzda napade jemenskih Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, ali za sada je pomoć Pekinga mala, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na američke zvaničnike.

Američki zvaničnici su, u poslednja tri meseca, u više navrata pokretali ovo pitanje sa najvišim kineskim zvaničnicima. Od njih traže da Iranu prenesu upozorenje da „ne bi trebalo da podstiču tenzije na Bliskom istoku“ nakon napada Hamasa na Izrael koji se dogodio 7. oktobra, i rata koji je usledio.Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan i njegov zamenik Džon Fajner o ovoj temi su u Vašingtonu razgovarali sa Li Đenčaom, šefom međunarodnog odeljenja Komunističke partije Kine. Zvaničnik Stejt departmenta naveo je i da je državni sekretar Entoni Blinken o ovom pitanju razgovarao sa kineskim kolegom.

Međutim, američki zvaničnici kazali su da nema puno dokaza da je Kina izvršila bilo kakav pritisak na Iran da obuzda Hute, „osim blage izjave koju je Peking dao prošle nedelje u kojoj je pozvao relevantne strane da osiguraju bezbedan prolaz za brodove koji plove kroz Crveno more“, što je kritična ruta za svetsku trgovinu.

SAD, pored diplomatskog pritiska na Peking, nastavljaju da bombarduju položaje Huta u Jemenu kao odgovor na najmanje 33 napada Huta na komercijalne brodove koja prolaze kroz Crveno more.

Američka vojska izvela je jutros još dva udara na položaje Huta i uništila dve protivbrodske rakete koje su, kako se navodi u saopštenju, bile usmerene ka Crvenom moru i bile spremne za lansiranje.

Hute podržava Iran, koji je poslednjih godina ostvario dublje komercijalne i diplomatske veze sa Kinom.

Jedan američki zvaničnik rekao je da će SAD nastaviti da pokreću pitanje Irana i napada Huta u razgovorima sa zvaničnicima iz Pekinga, ali je naveo da ne gaji velike nade da će se stav Kine promeniti.

Drugi američki zvaničnik istakao je da je bilo „nekih naznaka“ da se Kina angažuje po ovom pitanju, ali nije želeo da „precenjuje koliko je Peking uradio po tom pitanju, a ni kakav je uticaj to imalo“.

„Fajnenšel tajms“ dodaje da su američki zvaničnici gajili nade da će Peking preduzeti akciju jer je napade Huta video kao pretnju sopstvenim komercijalnim interesima, s obzirom da je Crveno more kritična ruta za kineski izvoz u Evropu.

Li Đenčao, koji je glavni kandidat za sledećeg kineskog ministra spoljnih poslova, posetio je Iran u decembru, a samo nekoliko dana pre toga, na samitu u San Francisku sastali su se predsednici SAD i Kine Džozef Bajden i Si Đinping.

Uoči samita u San Francisku, američki zvaničnici su u više navrata pozivali Kinu da iskoristi bilo koju polugu koju ima sa Iranom usred zabrinutosti da bi rat Izraela i Hamasa mogao da preraste u širi sukob na Bliskom istoku.

Kineska ambasada u Vašingtonu saopštila je da nema detalja o susretima američkih zvaničnika sa Li Đenčaom, ali da je „Kina zabrinuta zbog eskalacije tenzija u Crvenom moru“. Portparol ambasade saopštio je da razgovori služe zajedničkim interesima međunarodne zajednice i da je Kina pozvala „relevantne strane da odigraju konstruktivnu i odgovornu ulogu u održavanju bezbednog i stabilnog Crvenog mora“.

(RT Balkan)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad5 says:

  zamisli bile rakete usmerene prema crvenom moru:)koja drskost od huta...sad ih gadjaju sa krševima,detektuju frekfencijei procedure izbegavanja,a onda će da ih potope,a što se tiče raketa verovatno su gadjali zavarene kanalizacione cevi izvadjene iz ruševina gradova u kojim su huti stanovali...odma su ih porzvali teroristima ali ti ljudi tamo imaju puno pravo što su se pobunili protiv vojen hunte koju je kontrolisala engleska i nadzrala sunitska s.arabija...huti su šiiti i nisu imali NIKAKVA prava u jemenu pod diktaturom sunitske NATO kolaboracionističke manjine...zato su se pobunili,njihovi protesti i mirne demonstracije i zahtevi za ravnopravnosti i poštovaje ljudskih i VERSKIH prava koja su im nasilno uskraćivane od strane sunitske diktatorske garniture su sakriveni od medija ,godinam je to tamo kuvalo,čak im je i JEZIK bio zabranjen iako su VEĆINA u jemenu...na krajau je došlo do oruđane pobune huti plemena iz planina jemena,i odma su ih izbombardovali surovo i proglasili teroristima,srušili su im sve,škole ,bolnce gradove ,silose za žito elektrane....zato više nema nišega čime bi amerikanci ili bolo ko mogao da zastrašuje hute,i oni će ići do kraja a mislim da će to ozbijno da zaboli ove peder..u evropi pogotovo...i zato ovi kukaju jer znaju da sa hutima pregovora više NEMA posle njihovih divljačkih ispada..saudijski princ je izvukao dupe jer je ponudio ODŠTETU za primirje što je uobičajeno u arapskom kulturnom miljeu i huti su prihvati li ,zato više ne bobmarduju rafinerije:) u S.arabiji a osim toga sadašnji vladar s.arabiej nije odgovoran za ludorije dvorske svite prenjega,doveo ih je u red i ponudip mir hutima,i pare,odatle lova za oružje:)...sad su englezi i amerikanci jedina meta huta...

 2. zolja says:

  Kina im odgovorila na americki nacin. kad nas siptari j..bu, ameri izdaju saopstenje da je potrebno da se obe strane uzdrze od dalje eskalacije. bolje da su trazili posredovanje rusa iz donbasa..ha,ha

 3. Zorobabel bin Mofat bin Kurr says:

  Jeste, oni se sami bore protiv terorista po celom svetu jadni i niko neće da im pomogne,mislim da je to efekat koji žele da postignu na svom unutrašnjem medijskom "tržištu", da se amerikancima objasni kako im je država eto na pravoj strani a Kina neće da im pomogne pa za sve ekonomske probleme koji proističu iz svih tih američkih "svetih" ratova neka krive Kinu, Rusiju...sve samo ništa nisu krivi ovi iz kaubojske vlasti koji gusare po svetu.

 4. Velika Metla says:

  BRAVO ZA HUTE ! Imaju moju totalnu podršku da potapaju sve šta je američkih satanista i pirgavog nakota. B R A V O HUTI !!!

 5. Rade says:

  Zasto Rusi ne naoruzavaju Jemen,Iran,Palestince i ostale zemlje koje su neprijateljske prema americi?Kao sto to rade amerikanci,predsjednik Putin treba da izadje na TV i kaze da ce se Jemenu isporuciti rakete,PVO...

  • toza says:

   i meksickim kartelima u sukobu sa amer. vlastima..

  • Velika Metla says:

   Rade, budi siguran da su Rusi obavili svoje deo posla što se naoružanja pomenutih tiče. Nisu Huti krenuli u ovu rabotu a da se nisu žestoko opremili s oružjem. Ovo sa Hutima je samo deo sveukupnog rata slobodarskog sveta protiv američkih hazarskih satanista i njihovih podrepaša.

 6. Zoran says:

  Problem sa proruskimmedijima je sto izvrcu stvari, i o naivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *