ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ – Американци у снаге владе у Кабулу уложили 85 милијарди $ и тако наоружали – ТАЛИБАНЕ

VEROVALI ILI NE – Amerikanci u snage vlade u Kabulu uložili 85 milijardi $ i tako naoružali – TALIBANE

17 avgusta 2021

AMERIKANCI su planski od Talibana napravili solidno naoružanu modernu armiju. Doduše: formalno – indirektno.Jer, formalno su naoružavali vojsku svoje marionetske vlasti u Kabulu, a onda joj naložili da se bez borbe preda Talibanima i da im preda svo naoružanje.

Na stranu dojučerašnjih „terorista“ prešle su kompletno cele jedinice. Bez opaljenog metka.

Čak i „Host“ – elitna jedinica sa 6.000 komandosa čijom obučenošću su se Ameri posebno ponosili.

Vašington je u naoružavanje „svojih“ u Avganistanu uložio 85 milijardi dolara. Sve je to sada u rukama Talibana.

Šta konkretno?

Sa zauzimanjem grada Kunduzua, dobili su desetine oklopnih vozila, srednji tenk T-55 i upotrebljiv dron Scan Eagle.

U bazi u Bagramu domogli su se stotina jedinica naoružanja, vojne opreme i rezervnih delova.

Kad su preuzeli kontrolu nad Mazar-e-Šarifom i Kandaharom – došli su u posed i helikoptera i lakih jurišnih aviona.

Po podacima TheMilitary Balance, armija Ašrafa ganija raspolagala je sa 40 srednjih tenkova T-55 i T-62, 640 oklopnih transportera MSFV, 200 oklopnih automobila MaxxPro i nekolko hiljada „Hamera“.

Takođe, sa prilično ozbiljnom artiljerijom: do 50 raketnih bacača „Grad“, 85 122-milimetarskih haubica D-30 i 24 155-milimetarskih M114A1 i sa oko 600 minobacača.Sve je to sada u talibanskom arsenalu. Plus: desetine hiljada lakog naoružanja zapadne proizvodnje, desetine i desetine tona municije, noćni nišani, termovizijske kamere, specijalna oprema, uniforme…

Talibani su pokazali opremu svojih specijalaca koja nije ništa lošija od onoga u čemu paradiraju američki komandosi.

Talibani su `na poklon` dobili i avijaciju: 22 jurišna aviona EMB-314 Super Tucano, četiri transportna C-130H Hercules, 24 laka Cessna 208B i 18 turboelisnih PC-12.

Ovome treba dodati i šest udarnih helikoptera Mi-35, 76 vojno-transportnih Mi-17, 41 laki MD-530F i do 30 višenamesnkih UH-60A Black Hawk.

Avganistanska vojska nije ni pokušala da išta od pobrojanog onesposobi. Čak su se i mnogi njeni piloti dobrovoljno pridružili islamistima.

Nije zato što je i to bilo – deo plana.

Sada su Talibani mnogo ozbiljnija vojna sila nego što su bili do pre samo nekoliko dana.

Neka zato niko ne gubi iz vida da je Islamska država krenula u ekspanziju nakon što je – uz podršku Amerikanaca – zaposela arsenale vladinih snaga u Siriji i Iraku.

U Vašingtonu računaju da će Talibani narednih meseci i godina odigrati ključnu ulogu u formiranju „pojasa islamskih država u Srednjoj Aziji“ koje će destabilizovati Iran i Kinu i „zapaliti vatru pod nogama Rusije“…

KOMENTARI6 komentara

 1. petrovgrad says:

  Ameri bitange prali pare. Znate koliko je 85 milijardi dolara.

 2. Muta says:

  oni su ih i stvorili da se bore protiv sssr, kao i isisovce bar jedan deo. dovoljno je videti ramba kako sa njima oslobadja onog svog pukovnika..

 3. Karital says:

  Sve je isplanirano u detalje.Rusi i Kinezi na vrijeme moraju ugasiti vatru u protivnom imat će gadnih problema.

 4. Rista says:

  Sve zavisi isključivo od Talibana. Ja naprosto ne mogu da verujem da bi oni sada po instrukcijama Amerike nastavili i dalje da se bore po Aziji i kojekude. Na drugom mestu zavisi i od Amerike i njene politike. Pisao sam da se Amerika nije politički povukla iz Avganistana. E, sad, tu su Rusija i Kina. Tu su njihove ambasade, tu su obećanja Talibana i sada ćemo videti kako će se nadalje postaviti ove dve sile. Isto to su Kina i Rusija uradile i u Srbiji. Talibansko novo naoružanje koje su dobili maltene na poklon nije dugog veka. Trebaće im delovi iz Amerike. Ali ne bih dalje, jer sada su na redu mutne stvari i političko diplomatska borba za uticaj Rusije, Kine i Amerike u Avganistanu. Nadam se da Rusija i Kina neće zaglaviti na onom mestu gde su zaglavili u Srbiji. Imaju sada u svom arsenalu direktno iskustvo iz Srbije, pa da vidimo šta će da urade. Ali ako je tačno da su Ameri zaista sve to uradili planski, a sve na to miriše, onda Rusija i Kina mogu postati vrlo brzo samo statički posmatrači kao i do sada. Nije mi baš najjasnije skim su to Talibanske vođe pregovarale 3 meseca u Dohi, jer svi znamo da nisu prihvatili nikakve pregovore sa američki precednikom Avganistana i da ga Amerika ljubazno pustila niz vodu. Koliko su Rusija i Kina imale učešće u tim pregovorima? Ove prve izjave Talibana su praktično sveže ispregovarane u Dohi. Uopšte ne krijem da bih voleo da svoja obećanja Talibani i ispune, ali kažem, ulazimo u mutne vode diplomatskih aktivnosti.

 5. milorad5 says:

  Cela priča sa avganistanom je bila obična PLJAČKA američkih poreskih obveznika i štelovanje bankarskog sistema.Američki "san" je stvoren u vreme DRUGOG SVETSAKOG RATA i zato kao sistem ne može da funkcionše BEZ RATA.Otišli su u vukojebinu i plaćali obične česme za klozet po 500$ kom.:) a svaku bombu koju su bacili ko zna koliko.Znate već sistem koji je ovde u srbiji tako odomaćen.U avganitanu je priča bila podmazana lažima o "pomoći i obnovi" jer je bilo jasno da oni ne ratuju tamo i da je protivnik smešno slab pa nisu mogli da dodaju cifre za oružje, a zatim su naoružali čitavu armiju i bacili pare i na to.Sada je "kovid" bajka izmišljena da bi se opet pare ispumpavale i da bi se dugovi otpisivali ili banke preuzimale.ZATO ŠIZENJE zbog 5G mreže jer takav sistem mreže uništava američki monopol i kontrolu nad INTERNETOM,zato panika oko "puta svile" koji kinezi guraju jer uništava američki monopol nad pomorskom trgovinom i kontrolu pomorskih puteva,zato ludovanje oko nafte (svi viču nafta nije važna više a pobiše se oko kontrole izvora i dalje buše za novima) jer amerikanci ne žele da izgube monopol i kontrolu energenata i ZATO ĆE NA KRAJU USA MORATI STVARNO DA VODE OZBILJAN RAT NA TRI FRONTA ISTO KAO I NEMCI I IZGUBIĆE GA KAO I NEMCI.POSTOJI I DRUGI NAČIN ALI SE TO U USA UOPŠTE NE UZIMA U OBZIR, IMPERIJALNA AGENDA JE UZELA MAHA TAMO I ONI SU DANAS OPASNOST ZA ČITAV SVET ŠTO JE SADA SASVIM VIDLJIVO.Ponašanje "bajdena" na konferenciji za štampu povodom pada kabula vam je lep primer šta oni misle o demokratiji..Lažni "imperator" je izašao na pozornicu ,dao izjavu i onda se okrenuo i otišao,jbe se njemu:)Nije odgovaroa na pitanja novinara jer nisu imali9 nekoliko meseci da ga pripreme KAKO da odgovori pošto je bajdenov dvojnik očigledno neobrazovan i star čovek kao i sam bajden što je bio i onda su odlučili da pročita šta su mu napisali i ĆUTI.SMEŠNO bre,amerikom vlada nepismen čovek koga vuku na koncima kao marionetu po pozornici ali to je dokaz dubine krize i pada koji preti američkom "snu" koji bez rata ne može,uskro će oni napasti negde drugde i to moraju BRZO da rade jer bankrot i hiperinflacija je iza ćoška a rusi i kinezi gomilaju oružje i zlato.

 6. Gagi says:

  Naravno da je sve planski odradjeno. Ameri su pragmaticni i njih uopste ne interesuje ko za stolom sedi preko puta njih, bitno je da se taj partner striktno pridrzava dogovora i da se uspesno realizuje pljacka.Ocigledno je da je poslovni partner promenjen, dosadili su im ovi neradnici i korumpirani politicari koji nemaju rezultate. Sa druge strane, imaju izuzetno pozrtvovanu formaciju koja ce da gine za nove zajednicke interese i koji su poslovno daleko spremniji.Talibani su ti koji kontrolisu izvoz i prodaju mineralnih sirovina i zasade maka.Posao u Avganistanu je pod njihovom kontrolom i upravljanjem, oni su potrebni amerima a ne ove vecno izdrzavane jajare. U Avganistanu ce biti slicno kao kod nas posle drugog rata,dolazi nova beskrupolozna ekipa koja ce voditi drzavu, bice tu otimanja i ubijanja drzavnih neprijatelja do mile volje. Jedino takvi kadrovi ispunjavaju Americke standard poslovanja, to su pokazali nebrojeno puta po celom svetu postavljajuci diktatore. Nisu Amerikanci nista izgubili, njihovo vreme tek dolazi, mnogo ozbiljnije i organizovanije.Tek ce narod Avganistana videti ko su ameri, ova izdaja i prodaja tog naroda je tek prva faza. Slicno ce se desavati kao svugde po svetu pa i kod nas, zadrigle jagnjece brigade ce zameniti svezim preobucenim kadrovima koji su zeljni krtine i koji ce gruvati svom snagom i energijom za "novim i boljim zivotom".Tako ce to trajati par decenija dok se i ovi novi ne najedu i opuste a onda, pa ponovo neki haos da bi ameri ostali u svom poslu pljackanja i otimanja od drugih naroda. TO je njihova davno izgradjena poslovna sustina, otimanje i samo otimanje. Gladnih i podobnih ce uvek biti na raspolaganju koji ce se svetlosnom brzinom uz njihovu pomoc popeti na politicki vrh drzavnog odlucivanja. UVEK i svugde je sve isto vekovima unazad, dobitna kombinacija nije menjana jer uvek odlicno funkcionise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *