ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ – Биљана Србљановић „оплела“ по…

VEROVALI ILI NE – Biljana Srbljanović „oplela“ po…

5 avgusta 2016

598743_biljana-srbljanovic_fDramaturg Biljana Srbljanović otrkila je do sada nepoznate detalje o ubistvu ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića 1971. godine u Stokholmu. Naime, njenu majku i oca je upravo on venčao u toj istoj ambasadi, u kojoj se samo par meseci kasnije odigrao krvavi pir.

„Miro Barešić je terorista, zlikovac, fašista“

Ona je na Fejsbuku napisala da je njen otac krajem 60-ih godina otišao u Stokholm, gde je ubrzo posle stigla i njena majka.

„Mama i tata su sklopili brak u ambasadi SFRJ u Stokholmu, venčao ih je ambasador. Nekoliko meseci posle mog rođenja, dvojica ustaških terorista Miro Barešić i Anđelko Brajković, upali su u tu ambasadu u Stokholmu, napali prvo portira, a onda počeli da urlaju i lome sve oko sebe. Ambasador Rolović je, čuvši buku, izašao da vidi šta se događa, a ova dvojica su ga zgrabila.

Barešić ga je udario pištoljem u glavu, a onda ga je, uz rvanje i otpor koji je Rolović pružao, ugurao natrag u kancelariju, oborio na sofu i zatim pucao u njega. Pogodio ga je u stomak, negde ispod rebara s leve strane i ambasador je samo pao. Teroristi su ga zatim silom pridigli, vezali za stolicu, sa koje je ranjen čovek klizio. Brajković i Barešić su mu, dok je smrtno krvario i ječao, kaišem zapušili usta, ruke vezali iza ledja i tako vezanog i ranjenog, nastavili da tuku. Švedska policija je, posle sat vremena, opkolila ambasadu, dok su zaposleni pokušavali da provale unutra.

Ustaški teroristi su, kroz zabarikadirana vrata, dovikivali da je sve u redu, da niko nije povređen, dok su istovremeno mučili ranjenog, vezanog čoveka na izdisaju. Onda se jedan od njih popišao na svoje ruke, da spere krv žrtve, obrisao ruke o zavesu, gurnuo ambasadoru pištolj u usta i pucao. Metak je Vladimiru Roloviću prošao kroz glavu, ali ga ipak nije ubio“, otkriva Srbljanovićka.

Kako dalje navodi, policija je onda konačno provalila u prostoriju, a teroristi su se predali.

„Dok su ih vezane sprovodili ka marici, Barišić je, u zanosu, poljubio Brajkovića, i radosno vikao u slavu ustaških ideala. Kroz ista ta vrata zatim su izneli teško ranjenog ambasadora Rolovića, još svesnog i u strašnim mukama. Postoji snimak ovog čoveka dok je na nosilima, kako se rukom hvata za vazduh, kao za život, koji je isticao. Vladimir Rolović, čovek koji jeste imao kontroverznu biografiju u revolucionarno doba, umro je osam dana kasnije u bolnici“, priseća se ona.

Biljanini roditelji su se ubrzo zbog bezbednosnih razlog vratili u Beograd. Ona je podsetila da je Barešić ostatak života proveo na slobodi.

„Živeo je u Paragvaju, uz brojne druge nacističke emigrante i bio aktivan u najmutnijim krugovima. Ubila ga duga crna ruka neke od UDBI, odmah po povratku u Hrvatsku početkom rata devedesetih, pod nikad razjašnjenim okolnostima. Bio je terorista, zlikovac, fašista i banalni kriminalac. Sada je dobio spomenik, govore ministara i ovacije građanstva“, navodi naša književnica.

U danu kad je Miru Barešiću podignut spomenik u Hrvatskoj, moja mama je samo rekla: „Hvala bogu da ti otac nije živ, da ne gleda ovu sramotu“, zaključila je ona.

KOMENTARI8 komentara

 1. Cp6a says:

  I šta sad, ta heroina-kokaina kao neki rodoljub? Ne, ameba nema kapacitet da bude rodoljub. Ona reaguje samo na stimuluse iz svog okruženja i nije sposobna da svoja iskustva projektuje šire. Ima veoma izraženu pozitivnu hemotaksu u odnosu na kokain.

 2. Voka says:

  ...ti si nejveći šljam Radomire Dmitroviću !...već dva dana ne mogu da postavim komentar na određene zloupotrebe ovog sajta po imenu "Intermagazin.rs" od raznoraznih rvackih nakaza !!!...ako si Srbin zašto to radiš ?...ako si kukavica onda nisi Srbin nego slina !...uveri me da grešim jer je to u obostranom interesu !!!

 3. iki says:

  za voku Sta bre lupetaš, pa ovde svako ostavlja komentar, a šta imaš protiv Dmitrovića, sta ti on brani da komentarises, pa vidiš da ti je i ovaj komentar pušten, stoko jedna.

  • Voka says:

   ...glupsone...može li do tvog izakanog mozga da dođe informacija da 5 komentara ne mogu da postavim a 1 mogu...i to ne kao odgovor rvackim lažovima...nego samo na ovakvom besmislenom komentaru kao što je tvoj !

 4. longin says:

  I šta rče ova Srbljanovićka? I odmah postade heroj! Nju treba objesiti!

 5. n.n says:

  i ja vec tri dana ne mogu da postavim ni jedan komentar kao odgovor na ''prijateljske'' uvrede nase ''mile brace rvata''

 6. Apis says:

  Misljenje jedne narkomanke koja se prostituise za pare nije vredno komentara.

 7. Malena says:

  "....navodi naša književnica."-Moja sigurno nije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *