ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ? Овај човек стоји иза Гваида! Арогантан је, властољубив и вреба тренутак да постане председник Венецуеле!(ВИДЕО)

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ? Овај човек стоји иза Гваида! Арогантан је, властољубив и вреба тренутак да постане председник Венецуеле!(ВИДЕО)

11 фебруара 2019

Када се Хуан Гуаидо прошлог месеца прогласио привременим председником Венецуеле, он је понудио драматично решење за превазилажење несугласица и тактичких разлика међу припадницима опозиције, које су спутавале раније покушаје свргавања Николаса Мадура.

Иза наглог успона младог опозиционог лидера, међутим, стоји Леополдо Лопез, економиста школован на Харварду и бивши председник једне општине у Каракасу. Он је покренуо Гуаидов метеорски успон, при чему се не одриче амбиција да постане следећи председник Венецуеле.Од 2017, Лопез – даљи рођак јужноамеричког револуционара Симона Боливара – налази се у кућном притвору у богатом округу Каракаса Чакао, на чијем се челу некада налазио.

Упркос томе, лично је изабрао Гуаида да поведе његову Партију Народне воље у Конгрес и наставља да игра главну улогу у кампањи за збацивање Мадура с власти.

– Леополдо је у контакту са свима, сваки дан, непрекидно – каже за “Гардијан” Лопезова супруга Лилијан Тинтори.

– Саставио је опозицију која је сада потпуно јединствена и сви имају исти циљ – додаје она.

Лопез одавно изазива подељена мишљења, јер се у већој мери него други залаже за политику директног сучељавања.

– Често га описују као арогантног, осветољубивог и властољубивог, али партијски функционери му такође признају дуготрајну омиљеност, харизму и организациони таленат – написао је један амерички дипломата у Каракасу, у депеши, коју је објавио Викиликс.

После протеста против владе 2014. и суђења, за које активисти опозиције кажу да је било нефер и политички мотивисано, Лопез је осуђен на 14 година затвора због изазивања насиља.

Године 2017. премештен је у кућни притвор, али му је забрањено да говори за медије и налази се под строгим надзором полиције, која га свака четири сата фотографише с примерком дневних новина, како каже Тинтори, “као таоца”.

Апликације за комуникацију шифрованим порукама омогућавају му да ипак остане у контакту са активистима опозиције у Венецуели, Колумбији и САД.

Извори сведоче о низу сусрета између америчких званичника и Лопезових заменика, укључујући и његову супругу, јер је Лопез уверен да ће подршка Беле куће бити од кључног значаја у збацивању Мадура.

Дејвид Смолански, бивши градоначелник из Лопезове партије Народна воља, који је прерушен побегао из Венецуеле крајем 2017, када је издат налог за његово хапшење и данас живи у Вашингтону, један је од људи у иностранству који му помажу. Други је Карлос Векио, Лопезов пријатељ и такође свршени студент Харварда, који је још 2014. побегао из Венецуеле и данас живи у Вашингтону. Гуаидо га је недавно именовао за амбасадора у САД.

– Напори које данас улажемо покренути су када смо одлучили да не учествујемо у нефер изборима у мају прошле године – каже Векио.

– Радили смо не само на томе да људи прогласе Мадура нелегитимним председником, већ и да признају председника народне скупштине као уставно легитимног привременог председника Венецуеле – изјавио је Векио.

Њихов дипломатски поход је уродио плодом када је Хуан Гуаидо примио позив од Мајка Пенса 22. јануара. Потпредседник САД обећао му је да ће га Трампова влада подржати, ако положи заклетву као председник на масовним демонстрацијама планираним за следећи дан, што је он и учинио, а неколико минута касније САД су га признале као привременог председника.

За сада је сва пажња уперена према Гуаиду, донедавно мало познатом политичару, који је, такорећи, преко ноћи, постао славан.

Међутим, особе блиске Лопезу сумњају да ће Лопез заувек остати у позадини, а неки чак мисле да је само питање времена када ће затражити кључеве председничке палате.

– Очигледно постоје амбиције… У Народној вољи имамо кандидата, и то је Леополдо. Хуан Гуаидо у овом тренутку игра важну улогу – треба да омогући да се деси транзиција – каже Андрес Мехија, још један истакнути члан партије и Лопезов савезник.

(Блиц)

KOMENTARI3 коментара

  1. Zoran says:

    Opet Veneculeanac. Ameri nece ni metak d aopale, a mozda nece vise ni da se cuju:)

  2. milorad2 says:

    počistiće ih maduro prvi potez kad povuku amerikanci protiv venecuele, oni su svi PEČENI,sa izdajicama i stranim špijunima uskoro neće biti nikakvih pregovora niti popusta, ne samo u venecueli nego i šire a i kod nas, tek ovde ima posla za gvozdenu metlu koliko hoćeš,počistiti šijunske centre, inostrane političke rezidente , razne sekte i mafijaške grupe, ima ovde posla za 3 udbe.

  3. Vesko says:

    U kucnom pritvoru a u kontaktu sa svima?? Ako ne mogu da mu onemoguce kontakte onda u zatvor! On nije vrijedan zivota niti ijednog djeteta koje ce stradati ako se ti krvnici ne zaustave i kazne kako dolikuje pravnim drzavama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u