Веровали или не, постоје и добри Британци!

Verovali ili ne, postoje i dobri Britanci!

27 novembra 2015

CEDOMIR Antic 7876Piše: Čedomir Antić

Bilo je to pre nešto više od šesnaest godina. Srbija je bila žrtva napada velikih sila predvođenih Sjedinjenim Državama i Britanijom. Hiljade naših građana je poginulo, stotine hiljada su bile prognane. Država je ostala razorena, posvađana, savladana od spoljnog neprijatelja, pod autoritarnom vladom… U to vreme tek sam bio diplomirao. Nisam se ni nadao zaposlenju, ni odlasku u inostranstvo na dalje školovanje… Jedne večeri, dok je politički vrh Srbije u Sava centru slavio pobedu u ratu, pozvao me je jedan prijatelj i rekao mi: „Rodi me majko srećnog, pa me baci na đubrište…“ Preneo mi je poruku svog rođaka iz Britanije i telefon profesora iz Londona koji želi da ugosti i stipendira jednog studenta ili naučnika iz Srbije tokom kraćeg studijskog boravka. Ovaj njegov rođak krstario je Volgom, a profesora koji je putnicima držao predavanje o ruskoj umetnosti njegovo prezime podsetilo je na prezime Slobodana Miloševića. U vreme kada su Srbi u Britaniji predstavljani kao zločinci i ubice ovaj profesor – Robert Anderson – želeo je da u London dovede jednog Srbina.

U britanskoj ambasadi su prvo bili sumnjičavi zbog pozivnog pisma napisanog starinskom pisaćom mašinom, a zatim začuđeni zbog visoke intervencije koja je otklonila njihove sumnje. Na aerodromu me je dočekao stari, pogrbljeni gospodin od sedamdesetak godina na čijoj kravati sam razaznao slike velikog broja malih kamila. Početak parkinsonizma činio je utisak ovog plavog, urednog gospodina, koji kao da je došao iz 19. veka, još autentičnijim i upečatljivijim. Metroom smo došli do njegove kuće na Kensingtonu, tamo mi je pokazao moju sobu, upoznao me je sa Poljakom i Ruskinjom koji su takođe bili na stipendiji, odredio „moj“ deo frižidera, „odveo“ me je u samoposlugu, pokazao gde da kupim plan grada, odbrojao 50 funti stipendije za nastupajuću sedmicu i 64, koliko je tada koštala mesečna karta prve zone metroa. Sutradan smo obišli sve ustanove gde sam nameravao da radim, odlazio je kod nadležnih da me preporuči… Tokom narednih godina bio sam Andersonov gost tri puta i sakupio sam građu za četiri knjige.

Istraživački fond dr Roberta Andersona finansirao je kasnije 21 istraživača iz Srbije – bilo je tu istoričara, pravnika, politikologa, arheologa, istoričara umetnosti… Od osamdesetih godina prošlog veka na taj način pomagao je i vodio 250 naučnika sa svih kontinenata. Jedino ograničenje bilo je da ne budu iz država članica EU…

Dr Anderson je bio orijentalista školovan na Kembridžu. Tokom decenija vrednog rada objavio je više desetina knjiga posvećenih kulturi i istoriji drevnog Egipta, Bliskog istoka, ali i istoriji muzike 19. veka. Autor je jednog toma kataloga egipatske zbirke Britanskog muzeja… Od mladosti, ovaj sin činovnika jedne britanske kompanije u Indiji, bio je posvećen čovekoljublju. Sećam se kako je ovaj prijatelj lorda Olivera Pula i poznanik britanskih premijera primao strance iz dalekih zemalja samo na osnovu nejasne i posredne preporuke, kako je uz mnogo dostojanstva pomagao beskućnike u svom kraju, neke od njih dovodio u svoj dom da im u zimskim mesecima pruži makar nekoliko sati utočišta i pristojan obrok.
Profesor Anderson je posetio Srbiju 2003. godine. Održao je predavanje u Muzeju afričke umetnosti, posetio Filozofski fakultet… Pre godinu dana predložio je da njegovu knjigu Putnik u jednoj drevnoj zemlji objavimo na engleskom u Srbiji. Objavljena je u izdanju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Anderson je sedamdesetih godina kupio pusto ostrvo u svom šetlandskom zavičaju. Razlozi su bili emotivni. Kada je u blizini pronađena nafta, vrednost ostrva je povećana, pa je u jednom trenutku koštalo 50.000 puta više. Ipak, sa sobom je u Beograd poneo dve košulje od kojih je svake večeri, sâm, ručno prao jednu…

Za Andersonom ostaje veliko delo, stotine zahvalnih studenata, palestinski narod kome je pomagao od vremena kada je 1948., u teškom času, tamo bio vojnik, Partija nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva koju je podržao dok se još borila za nastanak. Ali, verovatno najveće nasleđe iza Roberta Andersona ostaće njegova čudesna dobrota…

U Britaniji korporacija, beskućnika, imperijalizma, Kamerona, Blera… – živeo je do ponedeljka 23. novembra 2015. jedan čovek koga je decenijama pre nego što se 1929. godine rodio nehotice opisao Čarls Dikens u desetinama svojih nestvarnih pozitivaca. Mislim da je istina da sa svakim čovekom na neki način umre čitav svet. Uveren sam da je život Roberta Andersona i jedan od dokaza da postoji Dobro.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Anticu sta hoces da kazes da to sto si se ti prodao da cemo i mi e pa malo si se za/je/bao

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *